• Business

    Flexopack: Οικογενειοκρατία Γκινοσάτη και αμοιβές 1,82 εκατ. ευρώ για τα 6 από τα 9 μέλη που έχει στο Δ.Σ της εταιρείας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Flexopack


    Αξιοπρόσεκτες οικονομικές επιδόσεις με επιστέγασμα τη συνεχή και αδιάλειπτη κερδοφορία,  καλοστημένο και συμπαγές κεφαλαιακό υπόβαθρο, έντονος εξαγωγικός προσανατολισμός, αλλά και συνεχείς κινήσεις προς την κατεύθυνση της έρευνας και ανάπτυξης, που παράγουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Αυτή είναι σε αδρές γραμμές η εικόνα της Flexopack, η οποία ιδρύθηκε πριν από 43 χρόνια στο Κορωπί, δραστηριοποιείται στον τομέα της χημικής βιομηχανίας πλαστικών και μετράει 26 συναπτά έτη παρουσίας στον αθηναϊκό «ναό» του χρήματος.

    Με χρηματιστηριακή αξία στα 73,1 εκατ. ευρώ η  Flexopack είναι στην  57η θέση της κλίμακας των κεφαλαιοποιήσεων, που απαριθμεί 138 εισηγμένες εταιρείες. Ενώ τα καθαρά κέρδη των 10,4 εκατ. ευρώ που πέτυχε στην περσινή χρήση την κατατάσσουν 45η  ανάμεσα στις 104 κερδοφόρες επιχειρήσεις.

    Η  Flexopack που μαζί με άλλες 73 εταιρείες βρίσκεται στην κατηγορία της χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, έχει κι άλλο ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Καθώς πρόκειται για μια από τις πιο…οικογενειοκρατούμενες  εισηγμένες στην ελληνική αγορά.  Και τούτο γιατί από τα 9 μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου, τα 6 προέρχονται από το ίδιο γενεαλογικό δέντρο. Αυτό της οικογένειας Γκινοσάτη, που έχει και τον πλειοψηφικό έλεγχο του 64,6% των μετοχών της εταιρείας…

    Στην προκειμένη περίπτωση, οι κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης μοιάζουν να εφαρμόζονται με τη διασταλτική έννοια του όρου. Που επί της ουσίας σηκώνει πολύ κουβέντα περί οικογενειοκρατίας, αλλά στην πράξη δεν φαίνεται να εγείρεται ώς τώρα ζήτημα από την εποπτική αρχή της επιτροπής κεφαλαιαγοράς. Προφανώς γιατί νομοτύπως όλα έχουν καλώς…

    Πώς διαμορφώνεται το πάζλ των αυξημένων αμοιβών

    Όπως και να΄χει οι  ιδρυτές της Flexopack, αδελφοί Σταμάτης και Γιώργος Γκινοσάτης, μαζί με άλλα 4 μέλη των οικογενειών τους, είναι εκείνοι που «τρέχουν» την εταιρεία και φροντίζουν να πληρώνονται αξιοπρεπώς. Το σύνολο των μικτών τους αποδοχών έφτασε πέρσι στα 1,82 εκατ. ευρώ και ήταν αυξημένο κατά 5,8% σε σύγκριση με τις αμοιβές που έλαβαν το 2020.

    Στις περσινές τους αποδοχές εμπεριέχονται και 143.474 ευρώ που αποτελούν κοστολογημένες εταιρικές παροχές.

    Έχοντας τη θέση του CEO της εταιρείας ο Σταμάτης Γκινοσάτης έλαβε 350.389 ευρώ. Η σύζυγός του Ασημίνα, που είναι διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας και εκτελεστικό μέλος στο Δ.Σ είχε αμοιβές 231.231 ευρώ. Οι δύο γιοί του ζεύγους Δημήτρης και Σπύρος Γκινοσάτης, αναπληρωτές CEO και οι δυό τους, έλαβαν 309.179 και 298.488 ευρώ αντίστοιχα.

    O Σπύρος Γκινοσάτης, β΄αναπληρωτής CEO της Flexopack, μιλά κατά τη διάρκεια εκδήλωσης απονομής βραβείων
    Σπύρος Γκινοσάτης, β’ αναπληρωτής CEO της Flexopack

    Από την άλλη πλευρά οι αμοιβές του Προέδρου της εταιρείας Γιώργου Γκινοσάτη ήταν 346.690 ευρώ. Ενώ η κόρη του Σταματίνα, που έχει θέση Αντιπροέδρου, έλαβε 286.999 ευρώ.

    Για τα άλλα  τρία ανεξάρτητα μέλη του Δ.Σ της Flexopack (την Αλίκη Μπενρουμπή– της συνεπώνυμης εταιρείας- τον πρώην ιδιοκτήτη της Paperpack  Ιωάννη Τσουκαρίδη και τον Ιωάννη Παπαμιχάλη) δόθηκαν συνολικές αμοιβές 26.607 ευρώ. Με τους δύο τελευταίους να στελεχώνουν το Δ.Σ στο δεύτερο εξάμηνο της περσινής χρονιάς.

    Οι προερχόμενοι από την ίδια οικογένεια, διοικητικοί και μετοχικοί ηγέτες της εταιρείας, έχουν ασφαλώς τα αναφαίρετο δικαίωμα να αποτιμούν οι ίδιοι το πόσο αξίζει η προσφορά τους, καθώς κανένας άλλος δεν μπορεί να ξέρει την Flexopack καλύτερα από εκείνους. Οι οποίοι και καταφανέστατα έχουν καταλυτική συμβολή στα κερδοφόρα αποτελέσματά της, που αθροιστικά φτάνουν στα 60,7 εκατ. ευρώ τα δέκα τελευταία χρόνια.

    Όπως προκύπτει από την έκθεση αποδοχών, οι μέσες ετήσιες αμοιβές για τους 322 εργαζόμενους στην εταιρεία ( από το συνολικό προσωπικό των 457 ατόμων που διαθέτει ο Όμιλος) ήταν πέρσι 22.416 ευρώ. Μικτά και ανά κεφαλήν. Κάτι που σημαίνει ότι οι μέσες καθαρές αμοιβές για τον κάθε έναν, κινούνται στα επίπεδα των 1.150 ευρώ το μήνα, με βάση τις 14 μισθοδοσίες του έτους.

    Με τα δεδομένα αυτά οι μικτές αποδοχές των 6 μελών των οικογενειών Γκινοσάτη, ισοδυναμούν με τις μικτές αμοιβές 81εργαζόμενων. Δηλαδή του 25% του προσωπικού της εταιρείας…Αντιστοιχούν επίσης λίγο πάνω από το 14% των προ φόρων κερδών που είχε πέρσι η Flexopack.

    Τα μερίσματα του 1 εκατ. ευρώ και τα Stock Option

    Όμως πέρα από τις αμοιβές τους ( που καθαρές είναι περίπου οι μισές από το σύνολο των μικτών) η… μεγάλη των Γκινοσάτη οικογένεια έχει λαμβάνειν και από την επικείμενη διανομή μερίσματος των 0,136 ευρώ ανά μετοχή. Με το μερίδιό της να ανέρχεται συνολικά στο 1 εκατ. ευρώ πρό φόρου. Στη χρηματική αυτή διανομή θα μετέχει κι άλλο ένα μέλος. Ο γιός του Προέδρου της εταιρείας Νίκος Γκινοσάτης,  που ναι μέν δεν μετέχει στο Δ.Σ αλλά είναι μέτοχος…

    Πέραν τούτων στην εταιρεία «τρέχουν» και δύο προγράμματα διάθεσης μετοχών στα μέλη του Δ.Σ, τους Διευθυντές και το προσωπικό, με τη μορφή των δικαιωμάτων προαίρεσης. Το πρώτο Stock Option Plan υλοποιήθηκε ήδη με την παραχώρηση 75.000 μετοχών, που προχθές μπήκαν σε διαπραγμάτευση. Συνολικά 20 πρόσωπα πήραν τις μετοχές με αντίτιμο 3 ευρώ τη μία, σχεδόν τη μισή από την τρέχουσα αγοραία αξία της. Τα έξι μέλη των οικογενειών Γκινοσάτη πήραν εν συνόλω 49.800 μετοχές ( από 8.300 ο  κάθε ένας). Δηλαδή το 66,4% της προσφοράς, γεγονός που μεταφράζεται σε υπεραξίες της τάξεως των 160.000 ευρώ. Τον ίδιο αριθμό μετοχών και με το ίδιο αντίτιμο δικαιούνται να λάβουν τα έξι αυτά μέλη του Δ.Σ και στο επόμενο Stock Option του 2023, που θα αφορά τη συνολική παραχώρηση 75.200 μετοχών.

    Το οικονομικό προφίλ και η εξωστρέφεια

     Η Flexopack δραστηριοποιείται στον κλάδο της παραγωγής εύκαμπτων πλαστικών ειδών συσκευασίας. Τα παραγόμενα προϊόντα του Ομίλου χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων και ειδικότερα σε είδη που εντάσσονται στις καθημερινές διατροφικές επιλογές των καταναλωτών. Όπως είναι οι συσκευασίες για κρέας, θαλασσινά, πουλερικά, γαλακτοκομικά, αλλά και άλλες εφαρμογές.

    Ο Όμιλος διαθέτει βιομηχανικές – παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, την Πολωνία και την Αυστραλία, με υπερσύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, έχει 7 εταιρείες διανομής και εμπορίας σε ισάριθμες χώρες, όπως επίσης και θυγατρικές σε 10 χώρες.  Ακόμη, έχει καταθέσει σε πολλές χώρες περίπου 50 δικές της πατέντες-ευρεσιτεχνίες.

    Το 87% των περσινών πωλήσεων της Flexopack προήλθαν από το εξωτερικό. Πωλήσεις οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 114,18 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 17,8% έπειτα και από τις αυξήσεις στις τιμές διάθεσης. Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας ο κύκλος εργασιών έχει μεγαλώσει κατά 2,5 φορές αντικατοπτρίζοντας την αναπτυξιακή δυναμική της εισηγμένης.

    Οι αυξήσεις στα κόστη των τιμών των πρώτων υλών, στην ενέργεια και τις μεταφορές, ψαλίδισαν το μικτό περιθώριο κέρδους που από το 27,73% έπεσε πέρσι στο 24,86%. Μάλιστα πέρσι τα έξοδα λειτουργίας και διάθεσης ανέβηκαν κατά 45,9%, αφού από τα 6,632 εκατ. πήγαν στα 9,673 εκατ. ευρώ. Η λειτουργική κερδοφορία μειώθηκε κατά 10,3% ,ενώ η τελική γραμμή του ισολογισμού που αφορά τα καθαρά κέρδη έμεινε αλώβητη, καθώς ο φόρος εισοδήματος ήταν πέρσι 25,1% χαμηλότερος…

    Στα ποιοτικά στοιχεία της εταιρείας συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι τα ταμειακά της διαθέσιμα των 19,138 εκατ. ευρώ, είναι κατά 2,144 εκατ. περισσότερα από τα δάνειά της που ανέρχονται στα 16,994 εκατ. ευρώ.

    Η μελλοντική πορεία και οι απώλειες του 32,2% στη μετοχή

    Η εταιρεία αισιοδοξεί για το μέλλον, καθώς όπως λέει, δεν έχει επηρεαστεί μέχρι τώρα η διεθνής ζήτηση για τα προϊόντα της, ενώ έχει μετακυλήσει στους πελάτες της ένα σημαντικό κομμάτι του αυξημένου κόστους που  εκείνη επωμίστηκε.

     Αναφέρει ακόμη από την πλευρά της ότι «τα προϊόντα του Ομίλου χρησιμοποιούνται κυρίως στη συσκευασία τροφίμων, τα οποία ως είδη πρώτης ανάγκης, επηρεάζονται συνήθως λιγότερο από φαινόμενα καταναλωτικής ύφεσης, μπορούν όμως να επηρεαστούν μελλοντικά από την επικράτηση εξωγενών παραγόντων στις αγορές όπου δραστηριοποιείται. Εξωγενείς παράγοντες που μπορεί να πλήξουν την ζήτηση για τα προϊόντα του Ομίλου είναι η πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών στο κρέας, η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών, οι κλιματολογικές αλλαγές, η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και άλλα…»

    Στο χρηματιστηριακό σκηνικό η εικόνα της εταιρείας στιγματίζεται από την πλαγιοκαθοδική πορεία που ακολουθεί η μετοχή από τις αρχές του περσινού Ιουλίου. Από τα 9,15 ευρώ που ήταν τότε η τιμή της έχει βρεθεί τώρα στα 6,2 ευρώ. Έχοντας χάσει το 32,2% της αξίας της. Ενδεχομένως επειδή οι επενδυτές φοβούνται ότι μπορεί να μην είναι διατηρήσιμα τα περσινά  εταιρικά αποτελέσματα.

    Η Flexopack δεν διεκδικεί δάφνες για το συναλλακτικό της ενδιαφέρον, αφού στις 96 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις που έχουν γίνει από την αρχή της εφετινής χρονιάς, η μετοχή άνοιξε κάνοντας πράξεις μόνο στις 64. Με τον μέσο  ημερήσιο όγκο συναλλαγών να είναι 760 μετοχές αξίας 4.805 ευρώ…

    Διαβάστε επίσης:

    Flexopack: Άνοδος 17,77% για τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών το 2021

    Flexopack: ΑΜΚ 6,5 εκατ. ευρώ στη θυγατρική της στην Πολωνία



    ΣΧΟΛΙΑ