• Business

    Φήμες για Ελληνα εφοπλιστή ότι θα σταματήσει να εξυπηρετεί ομολογιακό δάνειο


    Πυκνά σύννεφα έχουν αρχίσει να μαζεύονται πάνω απο την ελληνική ναυτιλία με τους ελληνες εφοπλιστές να βρίσκονται σε αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων τους σε ελληνικές και (κυρίως) σε ξένες τράπεζες! Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του mononews.gr γνωστός έλληνας εφοπλιστής θα έχει πρόβλημα στην έγκαιρη εξυπηρέτηση του ομολογιακού του δανείου. Ο ίδιος εφοπλιστής ήδη έχει ανακοινώσει ότι σταματά να πληρώνει το πρώτο ομολογιακό δάνειο ενώ αντιμετωπίζει ήδη πρόβλημα εξυπηρέτησης και με δεύτερο ομολογιακό της ίδιας εταιρίας. Η σχετική ανακοίνωση εκτιμάται ότι θα γίνει σε λίγες εβδομάδες.

    Από την Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην Αίθουσα Υπουργικού Συμβουλίου, στη Βουλή, Κυριακή 13 Μαρτίου 2011. ΑΠΕ ΜΠΕ/www.papandreou.gr/ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΙΛΗΣ

    Ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θ. Βενιάμης

    Οι πρώτοι μήνες του 2016, όπως επισημαίνει και ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ.Θεόδωρος Βενιάμης “βρίσκουν τη χώρα σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για τη βιομηχανία της ναυτιλίας διεθνώς και δυστυχώς η κατάσταση επιβαρύνεται για την ελληνική ναυτιλιακή οικογένεια λόγω και της οικονομικής δυσπραγίας που βιώνει η πατρίδα μας”.

    Στο διεθνές επίπεδο, τους τελευταίους μήνες του 2015 οι ναύλοι των πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου χύδην έχουν υποστεί ραγδαία υποχώρηση διανύοντας την χειρότερη εποχή στην ιστορία τους. Ειδικότερα, η πτώση του δείκτη Baltic Dry (BDI) είναι δραματική, σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό ρεκόρ όλων των εποχών και συνεχίζεται χωρίς άμεσες προοπτικές ανάκαμψης. Τεκτονικές μεταβολές παρατηρούνται στην παγκόσμια οικονομία με απότομη προσγείωση και αναταραχές στην οικονομία της Κίνας, χαμηλότατους ρυθμούς ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές, όπως της Ρωσίας και Βραζιλίας και γενικότερα αναπάντεχη επιβράδυνση του εμπορίου. Η παγκοσμιοποίηση δείχνει τα δόντια της και βρίσκει τη ναυτιλία ευάλωτη λόγω της υπερπροσφοράς χωρητικότητας που επικρατεί και των προβλημάτων ρευστότητας λόγω της δυστοκίας δανεισμού και χρηματοδότησης.

    Από την άλλη πλευρά, ο κλάδος των δεξαμενοπλοίων διανύει την καλύτερη ναυλαγορά από το 2008, με τους ημερήσιους ναύλους να καταγράφουν αυξήσεις της τάξεως άνω του 70% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση σύμφωνα με το ναυλομεσιτικό οίκο Clarksons. Εξίσου εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα παρουσιάζει η μεταφορά υγροποιημένου υγραερίου και των παραγώγων προϊόντων πετρελαίου.

    ellnvikn vautilia

    Μέσα σε αυτό το δυσμενές οικονομικό διεθνές περιβάλλον, η ναυτιλία των Ελλήνων αριθμεί περίπου 4.500 πλοία που αντιπροσωπεύουν το 19,63% της παγκόσμιας χωρητικότητας σε dwt, ενώ στην Ευρώπη κατέχει το 49,96% του κοινοτικού στόλου.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το πρώτο εξάμηνο του 2015 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα ήταν 6,42 δισεκατομμύρια ευρώ σημειώνοντας αύξηση 2,13% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014 που ήταν 6,29 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Το διάστημα όμως Ιουλίου – Οκτωβρίου 2015 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα έφθασε μόνο τα 2,27 δισεκατομμύρια ευρώ σημειώνοντας μείωση 50,78% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014 που ήταν 4,62 δισεκατομμύρια ευρώ. Η μείωση αυτή είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά των capital controls και της οικονομικής αστάθειας και ανασφάλειας που προκάλεσαν.

    Επιπροσθέτως, τον Αύγουστο του 2015 και πριν την υπογραφή της νέας Μνημονιακής Συμφωνίας, η ελληνική ναυτιλία και το φορολογικό της καθεστώς, ειδικά όσον αφορά στο ύψος της φορολογικής της επιβάρυνσης και των κρατικών εσόδων, απασχόλησε τους θεσμούς στο πλαίσιο των σχετικών διαπραγματεύσεων. Για άλλη μία φορά, με τεκμηριωμένα οικονομικά στοιχεία της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών που παρουσίασε ο πρόεδρος της κ.Θ.Βενιάμης, αποδείχθηκε ότι τα πλοία ελληνικής σημαίας ή ξένης αλλά διαχειριζόμενα από την Ελλάδα επιβαρύνονται με υψηλότατη φορολογία σε σύγκριση με τα ισχύοντα σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Αν προστεθεί και η οικονομική επιβάρυνση του εθελοντικού διπλασιασμού της ελληνικής φορολογίας  βάσει του Συνυποσχετικού με την ελληνική πολιτεία, η ελληνική ναυτιλία τοποθετείται στην υψηλότερη φορολογική κλίμακα στην Ευρώπη.

    ships-in-storm-1

    Γιατί οι Έλληνες εφοπλιστές αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα 

    Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως η ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνεται. Μόλις πριν μια εβδομάδα ο πρωθυπουργός της χώρας, Li Keqiand, ανακοίνωσε στο Εθνικό Κονγκρέσσο πως ο αναπτυξιακός στόχος για το 2016 αναθεωρήθηκε χαμηλότερα στο 6,5%-7%. Το 2014 ήταν 7,4%. Μια διαφορά χαμηλότερη του 1% μπορεί να μην ακούγεται μεγάλη, αλλά για “capesize” ναυτιλιακές εταιρείες – εταιρείες που μισθώνουν πλοία άνω των 150 τόνων για τη μεταφορά πρώτων υλών- αποδεικνύεται τεράστια. Για αυτόν τον λόγο πολλοί εφοπλιστές έχουν σταματήσει να πληρώνουν τα δάνειά τους με αποτέλεσμα οι εταιρείες τους να οδηγούνται είτε σε χρεοκοπεία είτε σε επαναδιαπραγμάτευση των οφειλών τους.

    Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg δημοσιοποίησε ένα άρθρο που εξηγεί σε πόσο θλιβερή κατάσταση βρίσκεται η ναυτιλιακή βιομηχανία.

    Όταν η ζήτηση για εξαγωγές πέφτει, ανάλογα μειώνεται και η ζήτηση για πλοία. Ως αποτέλεσμα, το κόστος μίσθωσης ενός πλοίου είναι πάρα πολύ χαμηλό. Αλλά η χρηματοδότηση και η λειτουργία αυτών των πλοίων – πληρώματα, αποθήκευση και συντήρηση ακόμα κοστίζουν χρήματα – στοιχίζει στους ιδιοκτήτες περίπου $14.000 τη μέρα ανά πλοίο.

    Σε αυτό το σημείο, μπορεί κάποιος να σκεφθεί ότι οι ναυτιλιακές απλά έχουν πάρα πολλά πλοία και θα έπρεπε να πουλήσουν το πλεόνασμα τους. Αλλά πάλι συναντάμε το ίδιο πρόβλημα : τα μεταφορικά πλοία αξίζουν τώρα λιγότερο από ό,τι άξιζαν ποτέ.Στην πραγματικότητα η αξία τους είναι περίπου κατα 50% μικρότερη από ότι ήταν το 2014.

    ploio fortngo

    Πολλοί ιδιοκτήτες έχουν δανειστεί για να αγοράσουν τα πλοία τους. Αν αγόρασαν ένα πλοίο για $65 εκατομμύρια, το να το πουλήσουν για 35 δεν αποτελεί βιώσιμη επιλογή.

    Όπως ήταν αναμενόμενο, η τιμή της μετοχής στις μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες έχει συντριβεί τον τελευταίο χρόνο. Οι μετοχές της Star Bulk Carriers Corp (ιδιοκτησίας του Έλληνα εφοπλιστή Πέτρου Παππά) άξιζαν $0.85 (£0.60) στις 10 Μαρτίου, ενώ της Golden Ocean Ltd ήταν ακόμα χαμηλότερα στα $0.69 (£0.49).

    Εν απουσία μιας θαυματουργής ανόδου στη παγκόσμια ζήτηση για αγαθά, οι αναλυτές λένε πως η μόνη πορεία δράσης για τις ναυτιλιακές είναι να αποσύρουν τα μεταφορικά τους. Ο αριθμός ρεκόρ των 85 πλοίων “έγιναν σίδερα” τον προηγούμενο χρόνο, αλλά ο αναλυτής Herman Hildan προβλέπει πως 340 θα πρέπει να αποσυρθούν το 2016 για να επιστρέψουν τα κέρδη σε φυσιολογικά επίπεδα, κατά το πρακτορείο Bloomberg.



    ΣΧΟΛΙΑ