• Business

    Φέσσας, Ανδρεάδης, Θεοδωρόπουλος: Επιδοτήστε την εργασία αλλιώς η ανεργία θα φτάσει το 30%

    • NewsRoom


    Την ανάγκη η κυβέρνηση να επιδοτήσει την εργασία και όχι την ανεργία υπογράμμισαν σήμερα οι Θεόδωρος Φέσσας, Σπύρος Θεοδωρόπουλος και Ανδρέας Ανδρεάδης στο πλαίσιο της συζήτησης του Delphi Economic Forum με τίτλο “Οι επιχειρήσεις απέναντι στην αβεβαιότητα” που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης.

    Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Φέσσας τόνισε ότι πρέπει η κυβέρνηση να επιδοτήσει την εργασία και όχι την ανεργία. “Τα φαινόμενα θα είναι καταλυτικά στην ανεργία και πρέπει αντί να επιδοτούν την ανεργία να επιδοτήσουν την εργασία. Η πολιτεία να βοηθήσει την επιχείρηση να κρατήσει τον εργαζόμενο, συμμετέχοντας στο μισθολογικό κόστος σε ένα ποσοστό, ώστε το υπόλοιπο να το καλύπτει η επιχείρηση. Η επιδότηση της απασχόλησης είναι πανευρωπαϊκός κανόνας”.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, σημείωσε: “Πρέπει να βρεθεί ένα μοντέλο για τους εποχικούς εργαζόμενους, να συμβάλει το κράτος με ένα κουπόνι εργασίας ίσης αξίας με το επίδομα ανεργίας, το οποίο να συμπληρώνει η επιχείρηση με εργασία μιας φοράς την εβδομάδα και έτσι ο εργαζόμενος να φτάνει στο 70% του μισθού που θα έπαιρνε αν δούλευε κανονικά” σημείωσε. “Πρέπει να σχεδιαστούν πολιτικές που θα βοηθήσουν το κόσμο της εργασίας να βγει από την απότομη αλλά σύντομη κρίση και να φτάσουμε στην επόμενη μέρα που θα είναι καλύτερη για όλους. Να μας δώσουν τη δυνατότητα, εργασίας εκ περιτροπής, που τώρα δεν έχει θεσμοθετηθεί, αλλιώς η ανεργία σε 2 μήνες θα είναι 30%”.

    Το ίδιο σημείωσε και ο Πρόεδρος της Chipita κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος: “Να μην επιδοτείται η ανεργία, να επιδοτηθεί η εργασία και η πολιτεία να συμπληρώνει το εισόδημα του εργαζόμενου”, σημείωσε. Γιατί να πληρώνει τον εργαζόμενο για να κάθεται και όχι για να συνεχίζει τη δραστηριότητά του ενισχύοντας την απασχόληση και την επιχείρησή του;”. Ο κ Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα των επιταγών: “Δεν πρέπει η πολιτεία να ρυθμίζει τις σχέσεις στην ιδιωτική οικονομία. Η ρύθμιση των επιταγών ήταν ένα ανεπιτυχές μέτρο και δημιούργησε σε κάποιες περιπτώσεις περισσότερα προβλήματα από όσα έλυσε” σημείωσε.

    Ο  κ. Φέσσας αναπτύσσοντας την πρόταση του ΣΕΒ για την αξιοποίηση εργατικού δυναμικού επιχειρήσεων που έχουν σταματήσει την δραστηριότητά τους από άλλες επιχειρήσει, σημείωσε πως και αυτή είναι μια πρακτική που ακολουθείται σε πάρα πολλές χώρες, μερικές από τις οποίες έχουν και τα πιο αυστηρά συστήματα προστασίας των εργαζομένων. Όπως είπε ο δανεισμός εργαζομένων είναι πεπατημένη σε πολλές χώρες.

    Οι φόροι να μειωθούν

    “Σε περίοδο κρίσης οι φόροι προσωρινά μπορούν να μειωθούν, ακόμη και μια προσωρινή μείωση του ΦΠΑ μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση και αναλογικά τα δημόσια έσοδα” δήλωσε ο κ. Φέσσας προσθέτοντας είναι υπέρμαχος της μείωσης των φόρων σεβόμενος πάντα το δημοσιονομικό περιθώριο.

    “Είμαστε πεπεισμένοι ότι η μείωση της φορολογίας μπορεί να φέρει μεγαλύτερα ποσά στη φορολογική αρχή, αν ταυτόχρονα βέβαια ελέγχονται οι συναλλαγές. Είναι σημαντικό να παταχθεί η φοροδιαφυγή”, σημείωσε ακόμη ο πρόεδρος του ΣΕΒ.



    ΣΧΟΛΙΑ