• Business

    Φενέρμπαχτσε: Το κόστος μιας αποχώρησης από την Super Lig μετά τα έκτροπα στην Τραπεζούντα

    • Μαρία Βε
    Σοβαρά επεισόδια μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα Τραμπζονσπόρ - Φενερμπαχτσέ

    Σοβαρά επεισόδια μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα Τραμπζονσπόρ – Φενερμπαχτσέ (Πηγή: Youtube)


    Μεγάλη αναστάτωση στην Τουρκία έχουν φέρει τα απίστευτα επεισόδια που σημειώθηκαν την Κυριακή, μετά το τέλος της αναμέτρησης της Τράμπζονσπορ με τη Φενέρμπαχτσε στο «Papara Park» στην Τραπεζούντα, ενώ στον απόηχο του χάους, η ομάδα της Κωνσταντινούπολης εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το κορυφαίο πρωτάθλημα της χώρας.

    Αυτό θα πυροδοτούσε ένα ντόμινο οικονομικών επιπτώσεων και ίσως έναν νέο κύκλο επεισοδίων…

    Υπενθυμίζεται ότι μετά το τέλος του αγώνα της Κυριακής, επικράτησε πανικός, όταν οπαδοί των γηπεδούχων εισέβαλαν στο αγωνιστικό χώρο και συνεπλάκησαν με παίκτες της Φενέρ, αμαυρώνοντας για ακόμη μια φορά την εικόνα του τουρκικού πρωταθλήματος.

    Οι ντροπιαστικές εικόνες έκαναν τον γύρο του διαδικτύου.

    Σε βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Μπατσουαγί κλώτσησε έναν οπαδό που μπήκε στον αγωνιστικό χώρο, ενώ ο Οσαγί-Σάμουελ, ήρθε στα χέρια με έναν άντρα που φορούσε μάσκα, ρίχνοντάς τον στο έδαφος και χτυπώντας τον μανιωδώς.

    Η ζωντανή κάλυψη του εκτός έδρας αγώνα της Κυριακής με την Τραμπζονσπόρ, έδειξε τουλάχιστον έναν θεατή να κραδαίνει ένα μαχαίρι πριν επιτεθεί στον Μπράιτ Οσάγι-Σαμουέλ της Φενέρμπαχτσε, καθώς η ομάδα συγκεντρωνόταν για να πανηγυρίσει τη νίκη της με 3-2.

    Ο Οσάγι-Σαμουέλ και ένας security αφόπλισαν τον οπαδό, ωστόσο, δεκάδες άλλοι πήδηξαν πάνω από τα φράγματα του γηπέδου για να επιτεθούν στους παίκτες.

    Η Τραμπζονσπόρ σχολιάζει σκωπτικά

    Την ώρα που η Φενέρμπαχτσε βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα, η Τράμπζονσπορ δημοσίευσε ένα βίντεο, με το οποίο κατηγορεί τους παίκτες της Φενέρ για προκλητική συμπεριφορά.

    «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…», έγραψαν στο Χ, αναρτώντας και ένα ειρωνικό βίντεο.

    Οι απίστευτες εικόνες με τα άγρια επεισόδια έκαναν τον γύρο του διαδικτύου 

    Η Φενέρμπαχτσε θα πραγματοποιήσει έκτακτη γενική συνέλευση στις 2 Απριλίου, προκειμένου να εξετάσει την πρόταση του διοικητικού συμβουλίου για αποχώρηση από τη Super Lig.

    Ο Πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε Αλί Κοτς ανέφερε ότι «Αν τιμωρηθούν οι παίκτες μας θα αποχωρήσουμε από το πρωτάθλημα».

    Οι ποδοσφαιριστές της ομάδας κινδυνεύουν με ποινή αποκλεισμού πέντε έως και δέκα αγωνιστικών από τους αγωνιστικούς χώρους.

    «Μόλις παραιτήθηκα από την προεδρεία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων. Ως Φενερμπαχτσέ, πρέπει να σχεδιάσουμε το μέλλον μας. Ζητώ ιδιαίτερα από την κοινότητά μας να ενεργήσει με σύνεση. Δεν θα ανεχτούμε αυτή τη μεταχείριση στη χώρα μας. Θα υποβιβαστούμε και στο χαμηλότερο πρωτάθλημα εάν χρειαστεί», δήλωσε εκτός άλλων ο Κοτς.

    Από πλευράς του, ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο καταδίκασε το περιστατικό νωρίτερα, λέγοντας ότι η βία στην τουρκική Super Lig είναι «απαράδεκτη».

    Η Φενέρμπαχτσε είναι δεύτερη στη βαθμολογία με 79 βαθμούς σε 30 αγώνες, δύο βαθμούς πίσω από τη Γαλατασαράι και 30 από την τρίτη Τραμπζονσπόρ.

    Οι μετοχές της Φενερμπαχτσέ στο ταμπλό υποχώρησαν έως και 4,8% την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη, ενώ οι μετοχές της Trabzonspor σημείωσαν άνοδο έως και 1,3%, μετά από πτώση 6,8% την προηγούμενη ημέρα.

    Έσοδα 533 εκατομμυρίων ευρώ

    Σύμφωνα με το Bloomberg, η αποχώρηση της Φενέρ από το τουρκικό πρωτάθλημα, θα αποτελούσε πλήγμα για τον κάτοχο των δικαιωμάτων τηλεοπτικής μετάδοσης BeIN Sports, βραχίονα της εταιρείας μέσων ενημέρωσης του Κατάρ, BeIN Media, καθώς σχεδόν το 1/3 των περίπου 1,3 εκατομμυρίων συνδρομητών της τηλεόρασης ποδοσφαίρου εκτιμάται ότι είναι οπαδοί της Φενερμπαχτσέ.

    Σημειώνεται ότι η Super Lig είναι το έβδομο μεγαλύτερο πρωτάθλημα στην Ευρώπη με συνδυασμένα έσοδα 533 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την οικονομική και επενδυτική έκθεση της UEFA για το 2023.

    Ωστόσο, η αξία του πρωταθλήματος έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω της έλλειψης επιτυχίας στην Ευρώπη και της απουσίας μεγάλων χορηγιών.

    Ως αποτέλεσμα, η Super Lig βιώνει υποβάθμιση της ποιότητας των γηπέδων, του προφίλ των παικτών, των διαιτητών και της διοίκησης της ομοσπονδίας.

    Έτσι, σαν «Μάννα εξ’ ουρανού» ήρθε η προσφορά του Φεβρουαρίου από την BeIN Media για ποσό 182 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως προς την ομοσπονδία για άλλα 3 χρόνια.

    Μάλιστα, το 2016, πλήρωσε 500 εκατομμύρια δολάρια, όταν κέρδισε το διαγωνισμό για τα δικαιώματα.

    Για την τρέχουσα σεζόν, το ποσό αντιστοιχεί σε 90 εκατομμύρια δολάρια.

    Πολλά τα βίαια επεισόδια

    Αξίζει να αναφερθεί ότι τα βίαια επεισόδια στα γήπεδα της Τουρκίας είναι δυστυχώς αρκετά συχνά και συνήθως σοβαρά.

    Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2010, φωτιές άναψαν οι οπαδοί της Φενέρμπαχτσε στο γήπεδό τους, ενώ μαχαιριές είχε δεχθεί την ίδια χρονιά ο προπονητής της Μερσίν Ιντμάν Γιουρντού εν ώρα αγώνα.

    Το 2015, πυρά είχε δεχτεί το λεωφορείο της Φενέρμπαχτσε μετά από το ματς με τη Ρίζεσπορ, ενώ όλοι θυμούνται τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν έξω από το γήπεδο της Μπεσίκτας το 2016.

    Σε αυτά τα σοβαρά επεισόδια έρχονται να προστεθούν οι συγκρούσεις μεταξύ οπαδών και παραγόντων εντός και εκτός γηπέδων.

    Διαβάστε επίσης: 

    Διπλωματικές πηγές για δηλώσεις Ερντογάν: Πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και προσβολή στην μνήμη των θυμάτων

    Εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει προς τον Νότο η Κύπρος θα ήταν δική μας»

    Παραλήρημα Ερντογάν: Η Κύπρος θα ήταν όλη δική μας σήμερα, αν δεν σταματούσαμε το 1974



    ΣΧΟΛΙΑ