• Business

    Φάρμακα: Εκ νέου αλλαγές λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου

    • NewsRoom
    φάρμακα


    Σε νέες αλλαγές στις διατάξεις του νομοσχεδίου για την υγεία που αφορούν τα φάρμακα προχώρησε το υπουργείο Υγείας, λίγο πριν εισέλθει στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Ξεκινώντας από τις εθελούσιες μειώσεις τιμών, στο επικαιροποιημένο κείμενο διευκρινίζεται ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες θα μπορούν να προχωρούν σε εθελούσιες μειώσεις τιμών «είτε κατά τη διαδικασία της γενικής ανατιμολόγησης είτε άπαξ ετησίως».

    Στην πρώτη περίπτωση, η νέα χαμηλότερη τιμή θα ενσωματώνεται στο Δελτίο Τιμών Ανατιμολόγησης, ενώ στη δεύτερη, σε συμπληρωματικό δελτίο τιμών που εκδίδεται μετά την υποβολή του σχετικού αιτήματος.

    Εξωτερικά κριτήρια

    Αυξάνει ο «καλάθι» των χωρών για τα φάρμακα που θα υπάγονται σε αξιολόγηση από 8 (Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία) σε 11. Σε αυτές προστέθηκαν η Γερμανία, η Δανία και η Ιταλία. Από τις 11 χώρες το φαρμακευτικό σκεύασμα πρέπει να αποζημιώνεται τουλάχιστον στις 5 που διαθέτουν Οργανισμό HTA.

    Παράλληλα διευκρινίζεται ότι τα νέα κριτήρια αξιολόγησης θα ισχύσουν «για όλα τα προϊόντα που θα υποβληθούν προς αξιολόγηση στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΕΑΑΦΑΧ) μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, όπως και για όλα τα 19 προϊόντα των οποίων η αξιολόγηση εκκρεμεί ακόμη στο πλαίσιο της ΕΕΦΑΧ. Προϊόντα τα οποία έχουν ήδη παραπεμφθεί στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου δεν αξιολογούνται εκ νέου».

     

    ιαδικασία αξιολόγησης 

    Όσον αφορά στη διαδικασία αξιολόγησης των φαρμάκων που θα παραπέμπονται υποχρεωτικά από την Επιτροπή Αξιολόγησης στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, προβλέπονται τα εξής:

    «Για την εκτίμηση της επίπτωσης στον προϋπολογισμό από την ένταξη ενός φαρμάκου στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων, η Επιτροπή Αξιολόγησης παραπέμπει υποχρεωτικά προς την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του άρθρου 254 όλες τις αιτήσεις, οι οποίες:

    α) έχουν λάβει καταρχάς θετική αξιολόγηση βάσει των κριτηρίων α΄ έως γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 249 του παρόντος,

    β) έχουν λάβει καταρχάς θετική αξιολόγηση βάσει συνοπτικής διαδικασίας αξιολόγησης και

    γ) δεν υπόκεινται σε αξιολόγηση βάσει των αναφερομένων στα εδάφια δ’, ε’ και ι’ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου. εφόσον η τιμή αποζημίωσής τους είναι υψηλότερη από την τιμή αποζημίωσης του αντίστοιχου φθηνότερου γενοσήμου. (Εδάφιο δ’ της παραγράφου 1). Δεν είναι χαμηλότερη από τις τιμές αποζημίωσης των φαρμάκων που εμπεριέχουν τις επιμέρους δραστικές ουσίες αθροιστικά (εδάφιο ε’ της παραγράφου 1). Και η τιμή αποζημίωσής τους είναι υψηλότερη από το αντίστοιχο ήδη ενταγμένο προϊόν στον κατάλογο (εδάφιο ι’ της παραγράφου 1).

    Το νομοσχέδιο εισέρχεται στην Ολομέλεια της Βουλής, σήμερα, Τρίτη, 15/10.



    ΣΧΟΛΙΑ