• Business

    ΦΑΓΕ : Πωλείται το εργοστάσιο του Αμυνταίου


    Η γαλακτοκομική βιομηχανία ΦΑΓΕ, ύστερα από 10 χρόνια απουσίας από την αγορά του φρέσκου γάλακτος, αποφάσισε στα τέλη της περασμένης χρονιάς να αποχωρήσει συνολικά από την συγκεκριμένη κατηγορία καθώς, όπως αποφαίνεται απ’ τις ετήσιες οικονομικές της καταστάσεις, χαρακτηρίζεται ασύμφορη.

    Διαπραγματεύσεις με διάφορες εταιρείες έχουν ξεκινήσει με στόχο να πωληθεί το σύνολο των ακινήτων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού που σχετίζονται με την εγκατάσταση του Αμυνταίου. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο εγκαινιάσθηκε τον Ιούνιο του 2005, ενάμιση χρόνο πριν την αποχώρηση της ΦΑΓΕ από την κατηγορία του φρέσκου γάλακτος, ενώ το κόστος του ανέρχεται στα 37 εκατομμύρια ευρώ.

    fage-galaktobiomixania-egkatastaseis-arxeiou

    Παρόλα αυτά στις Η.Π.Α., η FAGE US Group, όσον αφορά την πορεία των οικονομικών της μεγεθών, οι πωλήσεις της πέρυσι επηρεάσθηκαν από την αποδυνάμωση του ευρώ και της στερλίνας έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 2,9% στα 648,2 εκατομμύρια δολάρια, ωστόσο, αν εξαιρεθεί η δραστηριότητα του γάλακτος, η μείωση των πωλήσεων θα ήταν 1,5% στα 626,4 εκατ. δολάρια.

    Σε αντίθεση πάντως με την αξία των πωλήσεων που μειώθηκε, ο όγκος των πωλήσεων αυξήθηκε κατά 3,2%. Συγκεκριμένα, ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιταλία κατά 2,8%, 32% και 40,1%, αντίστοιχα, εν αντιθέσει με τις πωλήσεις της εταιρείας στην Ελλάδα, που μειώθηκαν κατά 11,1%.

    Η παρατεταμένη οικονομική κρίση καθώς και η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων αποτελούν τους κύριους λόγους μείωσης των πωλήσεων στην εγχώρια αγορά. Εξαιτίας της σημαντικής πτώσης στην Ελλάδα, οι εκτός Ελλάδος στο τέλος του 2015 αντιπροσώπευαν το 82,4% των συνολικών πωλήσεών της σε αξία, από 76,5% που ήταν το 2014.

    Αναφορικά με τα καθαρά κέρδη της, αυτά άγγιξαν πέρυσι τα 14,7 εκατ. δολάρια από 0,1 εκατ. δολάρια το 2014. Η σημαντική αυτή βελτίωση αποδίδεται από την εταιρεία κυρίως στην αύξηση του μικτού κέρδους, το οποίο στις 31 Δεκεμβρίου του 2015 ανήλθε στα 312,200 εκατ. δολάρια από 267,100 εκατ. δολάρια το 2014. Έτσι το μικτό κέρδος ως ποσοστό επί των πωλήσεων το 2015 ήταν 48,2%, σε σύγκριση με 40% το 2014.

    Βασικός παράγοντας για την αύξηση αυτή ήταν η μείωση των τιμών του γάλακτος στο εργοστάσιο των ΗΠΑ και στις ελληνικές εγκαταστάσεις κατά 33,3% και 17,7%, αντίστοιχα, συγκρίνοντας το 2015 και το 2014. Ο όγκος των πωλήσεων της ΦΑΓΕ στις ΗΠΑ έχει σχεδόν δεκαπλασιασθεί από  8.900 τόνους το 2007 σε 87.923 τόνους το 2015, ενώ η διοίκησή της πιστεύει ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης για τα προϊόντα γιαουρτιού στην αγορά των ΗΠΑ, όπου οι σωρευτικές επενδύσεις της έχουν αγγίξει τα 378 εκατομμύρια δολάρια.

    Η εγκατάσταση των ΗΠΑ σήμερα έχει την ικανότητα να παράγει περίπου 120.000 τόνους γιαουρτιού ετησίως, ενώ για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης έχουν ξεκινήσει από το 2013 νέες επενδύσεις, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2016. Μετά την περάτωσή τους, η παραγωγική ικανότητα στις ΗΠΑ θα αγγίξει τους 160.000 τόνους γιαουρτιού και η επένδυση τα 140 εκατομμύρια δολάρια.

    Σχετικά με την Ελλάδα, στόχος της αποτελεί η διατήρηση της ηγετικής της θέσης στο γιαούρτι, ενώ σκοπεύει όπως σημειώνει στην οικονομική της έκθεση, να επωφεληθεί από το χαμηλότερο κόστος εργασίας, την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό σε εγκαταστάσεις παραγωγής στην Ελλάδα, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να συνεχίσει να επεκτείνει τις εξαγωγές των προϊόντων από την Ελλάδα προς τις υφιστάμενες και νέες διεθνείς αγορές.

     

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/article-epitelous-kliste-tin-achristi-ke-zimiogona-elliniki-viomichania-zacharis-oti-chasame-chasame/33640



    ΣΧΟΛΙΑ