• Business

    Φ. Κοσμοπούλου (Π.Ε.Φ.): Δεν είναι ευνοϊκή η ρύθμιση για τα γενόσημα, φέρνει διακριτική μεταχείριση εις βάρος τους

    • NewsRoom
    Φαίη Κοσμοπούλου – Δεληγιάννη, Γενική Διευθύντρια ΠΕΦ

    Φαίη Κοσμοπούλου – Δεληγιάννη, Γενική Διευθύντρια ΠΕΦ


    Κατηγορηματική πως η νομοτεχνική βελτίωση, μέσω τροπολογίας του υπουργείου Υγείας, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ευνοϊκή ρύθμιση για τις φαρμακοβιομηχανίες εμφανίζεται η γενική διευθύντρια της πανελλήνιας ένωσης φαρμακοβιομηχανίας, Φαίη Κοσμοπούλου.

    «Με βάση την πρόσφατη τροπολογία για την τιμολόγηση, ενώ οι μέγιστες μειώσεις για τα φάρμακα αναφοράς προβλέπεται να είναι έως 10%, οι μειώσεις σε αρκετά γενόσημα φάρμακα θα ξεπερνούν ακόμη και το 30%! Αυτό συνιστά διακριτική μεταχείριση εις βάρος των γενοσήμων φαρμάκων», αναφέρει η κα Κοσμοπούλου και συνεχίζει:

    «Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το υπέρογκο clawback που πληρώνουν άδικα οι ελληνικές εταιρείες φαρμάκων, αποτελεί ένα καταστροφικό σενάριο. Κατά συνέπεια, με την νομοτεχνική βελτίωση της συγκεκριμένης τροπολογίας δεν τίθεται κανένα θέμα ευνοϊκής ρύθμισης».

    Fake news τα περί αύξησης στα γενόσημα λέει ο Ξανθός

    Την ίδια ώρα και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός χαρακτηρίζει ως «Fake news» δημοσιεύματα περί αύξησης που φέρνει η τροπολογία που κατέθεσε τα γενόσημα φάρμακα.

    Παράλληλα, εξαπολύει επίθεση στη Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζοντας την μια ανεύθυνη δημαγωγική και ανυπόληπτη αντιπολίτευση που, όπως τονίζει, παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια με ευαίσθητα ζητήματα δημόσια υγείας.

    «Από τη χυδαιότητα για “δώρο” στις πολυεθνικές, στο θρασύτατο ψέμα για αυξήσεις στα γενόσημα λόγω νομοτεχνικής βελτίωσης και για νέο “δώρο”’ στην εγχώρια φαρμακοβιομηχανία. Ο ΣΥΡΙΖΑ προστάτης του κεφαλαίου και η ΝΔ απηνής διώκτης της φαρμακοβιομηχανίας! Το θέμα θα ήταν φαιδρό αν δεν αφορούσε την πρόσβαση των ασθενών της χώρας μας στα αναγκαία φάρμακα. Μια ανεύθυνη δημαγωγική και ανυπόληπτη αντιπολίτευση που παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια με ευαίσθητα ζητήματα δημόσια υγείας», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.

    «Με τη συγκεκριμένη νομοτεχνική βελτίωση δεν αυξάνεται η τιμή των γενοσήμων. Αντιθέτως, η παρέμβαση αυτή αφορά στη μείωση των τιμών τους όπως προκύπτει από την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται επιβράδυνση της μείωσης σε όποια γενόσημα η τιμή «πέφτει» σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% σε σχέση με το προηγούμενο δελτίο τιμών», συμπληρώνει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τροπολογία express για τα φάρμακα – Τι προβλέπει

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΝΔ για τροπολογία-εξπρές: Δώρο του ΣΥΡΙΖΑ στις πολυεθνικές των φαρμάκων



    ΣΧΟΛΙΑ