• Business

    Exxon: Διαβεβαιώνει ότι ο Τραμπ ουδέποτε τηλεφώνησε για να ζητήσει συνεισφορά στην προεκλογική του εκστρατεία

    • NewsRoom

    ExxonMobil


    Η γιγαντιαία πετρελαϊκή εταιρεία Exxon έκρινε σκόπιμο να αποσαφηνίσει χθες Δευτέρα ότι ο διευθύνων σύμβουλός της ουδέποτε δέχθηκε το «υποθετικό» τηλεφώνημα που περιέγραψε νωρίτερα, σε προεκλογική ομιλία του, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να ζητήσει συνεισφορά στο ταμείο της εκστρατείας του με αντάλλαγμα άδειες εκμετάλλευσης κοιτασμάτων.

    «Ενημερωθήκαμε για τη δήλωση του προέδρου σχετικά με ένα υποθετικό τηλεφώνημα στον διευθύνοντα σύμβουλό μας (…). Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, δεν έγινε ποτέ», ανέφερε η εταιρεία Exxon Mobil μέσω Twitter.

    Στη διάρκεια ομιλίας του στην πόλη Πρέσκοτ, στην Αριζόνα, ο Τραμπ υποστήριξε πως θα μπορούσε πανεύκολα να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα από συνεισφορές χορηγών στην εκστρατεία του ενόψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου απ’ ό,τι ο Δημοκρατικός αντίπαλός του Τζο Μπάιντεν, εάν ερχόταν σε επαφή προσωπικά με επικεφαλής μεγάλων αμερικανικών εταιρειών.

    «Άμα άρχιζα να τηλεφωνώ, θα γινόμουν ο υποψήφιος που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσό στην ιστορία. Μην ξεχνάτε ότι δεν είμαι καθόλου κακός σ’ αυτά τα πράγματα. Και είμαι ο πρόεδρος», τόνισε ο ένοικος του Λευκού Οίκου, προτού αναπαραστήσει ένα τέτοιο τηλεφώνημα.

    «Τηλεφωνώ λοιπόν σε κάποιον τύπο, τον επικεφαλής της Exxon (…) ξέρω ’γω (…) και του λέω ‘Γεια, πώς τα πάτε; Πώς τα πάει η αγορά ενέργειας; Πότε ξεκινάτε τις έρευνες; Θα θέλατε καμιά-δυο άδειες, ε;’», είπε ο Τραμπ.

    «Λέω λοιπόν στον επικεφαλής της Exxon ‘Ξέρεις, θα ήθελα να μου στείλεις 25 εκατομμύρια για την εκστρατεία’» συνέχισε ο Τραμπ, αναφερόμενος στην υποθετική συνομιλία, προτού δώσει μόνος του απάντηση: «‘Μα και βέβαια κύριε, και μια που το συζητάμε, μήπως θα θέλατε παραπάνω;’».

    Ο Δημοκρατικός βουλευτής Τεντ Λου σχολίασε μέσω Twitter ότι «η συμπεριφορά που περιέγραψε ο πρόεδρος είναι έγκλημα εκ προμελέτης», το οποίο «επισύρει ποινή φυλάκισης». Πρόσθεσε την ετικέτα quid pro quo.



    ΣΧΟΛΙΑ