• Business

    Εξπρές ρευστοποιήσεις για κόκκινους επιχειρηματίες προτείνει η Ε.Ε.


    Ρευστοποιήσεις εξπρές των εξασφαλίσεων επιχειρηματιών που δεν αποπληρώνουν τα δάνειά τους, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Όπως προβλέπει η σχετική πρόταση που περιλαμβάνεται στην έκθεση προόδου που δημοσιοποιήθηκε χθες, οι τράπεζες θα μπορούν να παίρνουν εξωδικαστικά τα ενέχυρα των δανείων χωρίς τη δυνατότητα προσφυγής του δανειολήπτη.

    Συγκεκριμένα όταν ένας δανειολήπτης χρεοκοπεί, οι τράπεζες των κρατών μελών θα έχουν option ανάκτησης της αξίας του δανείου που φέρει κάλυμμα χωρίς οι αντίδικοι να καταλήγουν στα δικαστήρια. Αυτό θα επιτρέψει στις τράπεζες να ανακτήσουν ταχύτερα τις αξίες από τα collateral αποτρέποντας τη δημιουργία νέων NPLs, σημειώνει η Επιτροπή.

    Tο σχέδιο προβλέπει συγκεκριμένες δικλίδες ασφαλείας για τους δανειολήπτες, εξαιρώντας τα καταναλωτικά δάνεια, για τα οποία δεν θα γίνεται η αποστέρηση του collateral με εξωδικαστικό τρόπο, ενώ το ίδιο θα ισχύει και αν το κάλυμμα αφορά την κύρια κατοικία του επιχειρηματία δανειολήπτη.

    Το νέο μέτρο, που αποτελεί μέρος του συνολικότερου σχεδίου για τη μείωση των κόκκινων δανείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφορά μόνο τις νέες χορηγήσεις, στα οποία εντούτοις συγκαταλέγονται και οι νέες συμβάσεις που θα προέρχονται από ρυθμίσεις, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για εκατοντάδες επιχειρήσεις που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους.

    Στα σχέδια της Επιτροπής είναι επίσης η χαλάρωση των κανόνων για τη μεταχείριση των προβλέψεων που είναι υποχρεωμένες να εγγράφουν οι τράπεζες όταν πωλούν δάνεια σε επενδυτές σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που εγγράφονται στα βιβλία τους, κίνηση που θα ευνοήσει ιδιαίτερα τις ελληνικές τράπεζες και τις ιταλικές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο ρόλος της FPS στη συγχώνευση Eurobank – Grivalia

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Bloomberg: «Χείρα βοηθείας» από Κομισιόν στις ελληνικές τράπεζες για να πουλήσουν μαζικά «κόκκινα» δάνεια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυτή είναι αναλυτικά η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τα κόκκινα δάνεια



    ΣΧΟΛΙΑ