• Business

    ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Γιατί ο Δ. Καλλιτσάντσης μεταβίβασε τις μετοχές του; Έχει σχέση η άσκηση δίωξης εναντίον της Άκτωρ;

    ΕΛΛΑΚΤΩΡ

    ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Οι κ. Δ.Καλλιτσάντσης, Α. Καλλιτσάντσης, Δ. Κούτρας και Λ. Μπόμπολας


    Καζάνι που βράζει θυμίζει πλέον η κατασκευαστική εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ, καθώς η αύξηση των εσόδων κατά 23% στο εννεάμηνο του 2016 δεν αρκεί για να “κρύψει”  τη θεαματική μείωση του ανεκτέλεστου υπολοίπου των υπογεγραμμένων συμβάσεων, που ανέρχεται στα 600 εκατομμύρια ευρώ περίπου σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω των δυσκολιών στην ανάληψη νέων έργων σε Ελλάδα και εξωτερικό. 

    Εδώ και χρόνια η κατασκευαστική εταιρεία έχει σχεδόν εγκαταλείψει την ελληνική αγορά, βλέποντας τις ευκαιρίες για έργα να είναι πολύ περιορισμένες και ακόμα και στις περιπτώσεις που υπάρχουν ευκαιρίες, οι διαγωνισμοί να μένουν στα χαρτιά, και έχει επιλέξει να στραφεί στο εξωτερικό, αναλαμβάνοντας σημαντικά έργα σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή, τα οποία όμως δεν ήταν πάντα κερδοφόρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το μεγάλο έργο της κατασκευής της “Χρυσής Γραμμής” του μετρό στην Ντόχα του Κατάρ, το οποίο μέχρι τώρα αποδεικνύεται ζημιογόνο για την Ελλάκτωρ (πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία χάνει κάποια εκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα).

    Κινήσεις από Καλλιτσάντση

    Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η ΕΛΛΑΚΤΩΡ γνωστοποίησε  ότι ο κ. Δημήτριος Καλλιτσάντσης, αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου (εκτελεστικό Μέλος) προέβη, στις 22.12.2016, σε μεταβίβαση 8.974.100 κοινών ονομαστικών μετοχών εκδόσεως ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στις κάτωθι αλλοδαπές εταιρίες, συμφερόντων του, συνεπεία συμμετοχής του, με εισφορά εις είδος, σε αυξήσεις μετοχικού τους κεφαλαίου.

    Η μεταβίβαση των ανωτέρω μετοχών πραγματοποιήθηκε ως εξής:

    α) στην Οtornalio Ventures Limited μεταβίβαση 3.000.000 μετοχών,

    β) στην Erarta Ventures Limited μεταβίβαση 3.000.000 μετοχών και

    γ) στην Kobasore Investments Limited μεταβίβαση 2.974.100 μετοχών.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η τιμή μεταβίβασης ήταν 1,20 ευρώ ανά μετοχή.

    Πηγές της αγοράς προαναγγέλλουν και άλλες εξελίξεις που πιθανόν να συνδέονται με τις δικαστικές περιπέτειες της εταιρίας, καθώς ασκήθηκε ποινική δίωξη in REM για προσυνεννοημένες προσφορές μεταξύ της ΑΚΤΩΡ και της ΜΟΧΛΟΣ ΑΕ. 

    Στο εσωτερικό της εταιρίας 

    Οι πληροφορίες που διαρρέουν από το εσωτερικό της εταιρείας κάνουν λόγο για έντονη “γκρίνια” που υπάρχει λόγω της κατάστασης, η οποία έχει επιδεινώσει την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα, καθώς ποτέ δεν ήταν ακριβώς εύκολη η συνύπαρξη στη διοίκηση της Ελλάκτωρ του διευθύνοντος συμβούλου Λεωνίδα Μπόμπολα με τους αδελφούς Καλλιτσάντση – για τους τελευταίους μάλιστα είχε κυκλοφορήσει μία έντονη φημολογία πριν από λίγα χρόνια ότι ήταν με το… ενάμισι πόδι έξω από την εταιρεία, η οποία διαψεύσθηκε μεν, ωστόσο ήταν ενδεικτική του κλίματος που επικρατούσε την περίοδο εκείνη. Και φαίνεται ότι και σήμερα υπάρχει ένα αντίστοιχα τεταμένο κλίμα στο διοικητικό συμβούλιο της Ελλάκτωρ.

    Το αρνητικό αυτό κλίμα τροφοδοτούν παράλληλα και οι δικαστικές περιπέτειες της εταιρίας, καθώς ασκήθηκε ποινική δίωξη in REM για προσυνεννοημένες προσφορές μεταξύ της ΑΚΤΩΡ και της ΜΟΧΛΟΣ ΑΕ (του Κ. Στέγγου) κατά τη δημοπράτηση των έργων για την επέκταση κρηπιδώματος σταθμού εμπορευματοκιβωτίων προβλήτα του ΟΛΘ και την ανακαίνιση υποδομής γραμμής και την ενίσχυση της σήραγγας Ομόνοιας-Μοναστηράκι, ενώ τον Μάρτιο είχε συλληφθεί μετά από ευρωπαϊκό ένταλμα σε βάρος του (αν και με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών δεν εκδόθηκε ποτέ στην Κύπρο).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ελλάκτωρ: Γκρίνιες για την μείωση του ανεκτέλεστου (μετά την άσκηση ποινικής δίωξης)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Α. Καλλιτσάντσης (ΕΛΛΑΚΤΩΡ): Διαβάστε μια ιστορία τρέλας του ελληνικού δημοσίου έτσι όπως την αφηγήθηκε σε ξένους επενδυτές

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλες απώλειες για την μετοχή της Ελλάκτωρ (Λ. Μπόμπολας) μετά την άσκηση ποινικής δίωξης



    ΣΧΟΛΙΑ