• Business

    Ευνοικές οι προοπτικές για ΕΛΠΕ και Motor Oil σύμφωνα με τη UBS

    • NewsRoom


    Μεταξύ των ελκυστικότερων ευρωπαϊκών διυλιστηρίων, συμπεριλαμβάνει τα ΕΛΠΕ και τη Motor Oil σε ανάλυση της η UBS . Συγκεκριμένα η διατήρηση των περιθωρίων για το ελαφρύ αργό σε ικανοποιητικά επίπεδα εξαιτίας της επιστροφής του Ιραν στις αγορές, οι ευνοϊκές τιμολογήσεις στα διυλιστήρια και οι σύγχρονες μονάδες παραγωγής diesel που διαθέτουν τα ελληνικά διυλιστήρια τους δίνουν πλεονέκτημα για το 2016-7 σύμφωνα με τη UBS. Επίσης η τράπεζα θεωρεί ότι τα ΕΛΠΕ όσο και τη Motor Oil, λόγω ελληνικού ρίσκου, εμφανίζουν και τα μεγαλύτερα περιθώρια κερδών για τους αγοραστές.

    Το σύνθετο περιθώριο για τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 4,76 δολάρια το βαρέλι, από 6,52 δολάρια το 2015, σημαντικά πάνω, ωστόσο, από τον μέσο όρο των 3 δολαρίων την πενταετία 2010-2014.

    Εξαιρετικά τα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ

    Σύμφωνα με την ανάλυση της UBS, τα ΕΛΠΕ προσφέρουν για τους επενδυτές το μεγαλύτερο ανοδικό περιθώριο στον τομέα της διύλισης διεθνώς. Ο οίκος επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα του 2015 ήταν εξαιρετικά και ότι μετά από μια περίοδο σημαντικών επενδύσεων τα ΕΛΠΕ μπαίνουν στο στάδιο της ανταμοιβής και των υψηλότερων αποδόσεων. Ταυτόχρονα εκτιμάται ότι ο όμιλος αναμένεται να συνεχίσει να παράγει ισχυρές χρηματοροές ικανές όχι μόνο για την αποπληρωμή της οφειλής προς το Ιράν αλλά και για την αναχρηματοδότηση του ομολόγου που λήγει τον Μάιο του 2016.

    Το 2016 οι αναλυτές της UBS αναμένουν ακόμα μια καλή χρονιά από πλευράς αποτελεσμάτων, καθώς τα διυλιστήρια θα συνεχίσουν να βελτιώνουν την απόδοσή τους. Ερωτηματικό παραμένει η κατάσταση στην ελληνική οικονομία, αν και ο όμιλος των ΕΛΠΕ κατάφερε να αντεπεξέλθει ικανοποιητικά στην επιβολή των capital controls το καλοκαίρι. Η τιμή-στόχος, που είναι συντηρητική εξαιτίας της τρέχουσας κατάστασης και των κινδύνων που παραμένουν για την ελληνική οικονομία, είναι στα 7,5 ευρώ.

    Με σημαντικό discount διαπραγματεύεται η Motor Oil

    Ακόμη και μετά την ενίσχυση της τιμής της μετοχής κατά 55% τον τελευταίο χρόνο, η UBS συνεχίζει να παραμένει θετική απέναντι στη μετοχή της Motor Oil Hellas. Το ελληνικό διυλιστήριο συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που κατάφεραν να εκμεταλλευτούν πλήρως το θετικό οικονομικό περιβάλλον της περασμένης χρονιάς, λειτουργώντας σε πλήρη δυναμικότητα τη μονάδα των Αγίων Θεοδώρων. Πλέον ο όμιλος βρίσκεται σε καλύτερη οικονομική θέση, ενώ η μετοχή του συνεχίζει να διαπραγματεύεται με σημαντικό discount έναντι των ανταγωνιστών του, παρά την προοπτική σημαντικής αύξησης των επιστροφών προς τους μετόχους.

    tzanet

    Το 2016 αναμένεται να είναι ακόμη μια ισχυρή χρονιά, ωστόσο η πρόβλεψη για μικρότερα περιθώρια στον κλάδο της διύλισης περιορίζει την εκτίμηση για τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων, που αναμένεται να κυμανθούν στα 410 εκατ. ευρώ. Καθώς οι επενδυτικές ανάγκες είναι περιορισμένες, ενώ οι χρηματοροές παραμένουν ισχυρές, το μέρισμα για το 2015 αναμένεται να είναι αρκετά υψηλότερο. Και για τη ΜΟΗ, πάντως, το μεγαλύτερο ρίσκο εντοπίζεται στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση στη χώρα. Η νέα τιμή-στόχος είναι στα 13 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ