• Business

    Evergrande: Αθέτησε και δεύτερη πληρωμή κουπονιών ομολόγου σε υπεράκτιους κατόχους

    • NewsRoom
    Evergrande


    Ο κινεζικός όμιλος Evergrande αθέτησε την πληρωμή τόκων ομολόγων που οφείλονταν την Τετάρτη, όπως ανέφεραν δύο κάτοχοι ομολόγων μιλώντας στο Reuters.

    Αυτή ήταν η δεύτερη απλήρωτη υποχρέωση υπεράκτιου χρέους της σε μια εβδομάδα, αν και η εταιρεία την Πέμπτη πραγματοποίησε μερική πληρωμή σε ορισμένους από τους κινέζους επενδυτές της. Ο μεγάλος όμιλος ακινήτων άρχισε να επιστρέφει ένα μικρό μέρος των χρημάτων που οφείλονται σε αγοραστές των επενδυτικών προϊόντων του, εβδομάδες μετά την έκρηξη διαμαρτυριών για τις χαμένες πληρωμές, όπως αναφέρει το Bloomberg.

    Η εταιρεία, η οποία επιβαρύνεται με ένα χρέος ύψους 305 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έπρεπε την Τετάρτη να πληρώσει τόκους 47,5 εκατομμυρίων δολαρίων για το ομόλογο με λήξη τον Μάρτιο του 2024, ενώ είχε αθετήσει πληρωμές 83,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε κουπόνια την περασμένη Πέμπτη.

    Με υποχρεώσεις ίσες με το 2% του ΑΕΠ της Κίνας, η Evergrande έχει προκαλέσει ανησυχία σχετικά με τα δεινά που μπορεί να εξαπλωθούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, με επιπτώσεις και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

    Ωστόσο, η ανησυχία έχουν μειωθεί κάπως, αφού η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας δεσμεύτηκε να προστατεύσει τα συμφέροντα των αγοραστών.

    Η Κεντρική Τράπεζα κάλεσε την Τετάρτη τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να συνεργαστούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις τοπικές κυβερνήσεις για να διατηρήσουν την «σταθερή και υγιή» ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων και να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των αγοραστών.

    Ωστόσο, η σιωπή της Evergrande σχετικά με τις υποχρεώσεις της για υπεράκτιες πληρωμές έχει αφήσει τους παγκόσμιους επενδυτές να αναρωτιούνται εάν θα υποστούν μεγάλες ζημίες όταν λήξει η περίοδος χάριτος 30 ημερών για τα κουπόνια που έπρεπε να καταβληθούν στις 23 Σεπτεμβρίου και στις 29 Σεπτεμβρίου.

    Η μονάδα διαχείρισης πλούτου της Evergrande, εν τω μεταξύ, κατέβαλε μια δόση 10% των προϊόντων διαχείρισης πλούτου (WMP), τα οποία ανήκουν σε μεγάλο βαθμό σε ντόπιους επενδυτές λιανικής και αναμένεται να λήξουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ένα σχέδιο αποπληρωμής που είχε ανακοινώσει νωρίτερα.

    Από τα εκκρεμή ομόλογα της εταιρείας, οι υπεράκτιοι επενδυτές κατέχουν περίπου χρέος ύψους 20 δισ. δολαρίων.

    Χθες, η εταιρεία συμφώνησε να πουλήσει σχεδόν το 20% της Shengjing Bank σε μία κρατική εταιρεία για 1,5 δισ. δολάρια.

    Διαβάστε επίσης:

    Ebury: Τι θα σήμαινε μια πιθανή κατάρρευση της Evergrande για τις αγορές

    Evergrande: Στο στόχαστρο των τοπικών ρυθμιστικών αρχών της Σενζέν



    ΣΧΟΛΙΑ