• Business

    Πρωτιά για την Energean Oil & Gas στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος του ΔΣ της Energean Oil & Gas, κ. Μαθιός Ρήγας

    Ο πρόεδρος του ΔΣ της Energean Oil & Gas, κ. Μαθιός Ρήγας


    Θετικά κινήθηκε η δραστηριότητα των δημόσιων εγγραφών (IPOs) κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σχετικής τριμηνιαίας έκθεσης της Ernst & Young “Global IPO trends: Q1 2018”. Μάλιστα, την πρωτιά για τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE) απέσπασε η ελληνική  Energean Oil & Gas SA συγκεντρώνοντας 500 εκατ. δολαρίων.

    Οι παγκόσμιες αγορές δημοσίων εγγραφών συγκέντρωσαν συνολικά 42,8 δισ. δολ. τους πρώτους τρεις μήνες του 2018, παρουσιάζοντας αύξηση 28% σε ετήσια βάση, έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2017.

    Ωστόσο, ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών, με 287 συμφωνίες, μειώθηκε κατά 27%, σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2017, το οποίο αποτέλεσε το ισχυρότερο α’ τρίμηνο με βάση τον αριθμό των δημοσίων εγγραφών από το 2007, σύμφωνα με την EY.

    Στην Ευρώπη καταγράφηκαν 39 δημόσιες εγγραφές, συγκεντρώνοντας 14,7 δισ. δολ. Αξιοσημείωτο είναι πως έξι μόνο δημόσιες εγγραφές κατάφεραν να συγκεντρώσουν 9,8 δισ. δολάρια.

    Το πρώτο τρίμηνο ξεκίνησε δυναμικά για την Αμερικανική Ήπειρο, καθώς είναι η μόνη γεωγραφική περιοχή που κατέγραψε αύξηση κατά το α’ τρίμηνο, τόσο ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια, όσο και ως προς τον αριθμό των εγγραφών, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Συνολικά, ολοκληρώθηκαν 44 δημόσιες εγγραφές, οι οποίες συγκέντρωσαν 15,4 δισ. δολ., καταγράφοντας αύξηση 29% ως προς τον αριθμό, και 22% ως προς τα κεφάλαια, σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2017.

    Την ίδια ώρα, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού κατέγραψε μείωση της δραστηριότητας δημοσίων εγγραφών κατά 39% το α’ τρίμηνο του 2018, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, με 157 δημόσιες εγγραφές, αριθμός που αντιπροσωπεύει τον χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από το β’ τρίμηνο του 2016. Παρομοίως, τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια αυτό το τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 11,4 δισ. δολ., μειωμένα κατά 26% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2017, η χαμηλότερη επίδοση από το α’ τρίμηνο του 2016. Ωστόσο, παρά τη μείωση στη δραστηριότητα, η περιοχή Ασίας – Ειρηνικού παρέμεινε η περιοχή με τις περισσότερες νέες δημόσιες εγγραφές στο α’ τρίμηνο του 2018.

    Οι προοπτικές για το 2018 εμφανίζονται πολλά υποσχόμενες, εξαιτίας των ισχυρών χρηματιστηριακών αγορών και των καλών επιδόσεων των επιχειρήσεων. Παρά τις αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων αργότερα μέσα στη χρονιά και την αβεβαιότητα γύρω από τις υπό διαμόρφωση εμπορικές πολιτικές, η σταθερή εμπιστοσύνη των επενδυτών δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα σημαντικό αριθμό δημοσίων εγγραφών αυτή τη χρονιά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Folli Follie: Και επίσημα στην Ernst & Young o επανέλεγχος της χρήσης 2017

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Energean: «Ποδαρικό» στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου – Ποιοι όμιλοι συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Energean: Πέντε παραγωγικές γεωτρήσεις στον Πρίνο το 2018



    ΣΧΟΛΙΑ