• Business

    Ευ. Μυτιληναίος: Οι προκλήσεις της επόμενης μέρας και τα φιλόδοξα σχέδια του ομίλου

    Ευάγγελος Μυτιληναίος. Επικεφαλης Mytilinaios Group


    Πολλές είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτήν την περίοδο (και θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει το επόμενο διάστημα) η Μυτιληναίος στις αγορές του ενδιαφέροντός της, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος, με την εταιρεία ωστόσο να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, ενισχυμένη από τα πολλαπλά οφέλη που της έχει αποφέρει ο εταιρικός μετασχηματισμός της.

    Εντός Ελλάδος, ένα “μέτωπο” που στη Μυτιληναίος παρακολουθούν πολύ προσεκτικά είναι αυτό του φυσικού αερίου, όπου δρομολογείται το τέλος του μονοπωλίου της ΔΕΠΑ, το οποίο θα επιτρέψει σε μεγάλους εγχώριους παίκτες να μπουν δυναμικά στην αγορά – και ποιος θα μπορούσε να είναι ισχυρότερος ιδιωτικός παίκτης από τον ισχυρό όμιλο Μυτιληναίου, που αποτέλεσε πρωτοπόρο στην ελληνική αγορά του φυσικού αερίου; “Για την εταιρία μας, το φυσικό αέριο είναι σαν το αίμα στον άνθρωπο”, είπε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, κάνοντας λόγο για “αυτονόητο” ενδιαφέρον του ομίλου του για τη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ, με κύριο στόχο το χαρτοφυλάκιο που θα περιλαμβάνει την ΕΠΑ Αττικής, το χονδρεμπόριο και τις διεθνείς συμβάσεις προμήθειας αερίου. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο όμιλος Μυτιληναίου, σε κοινοπραξία με τη Motor Oil, είχε διεκδικήσει τη ΔΕΠΑ πριν από πέντε χρόνια, όμως εκείνος ο διαγωνισμός είχε αποβεί άγονος – τώρα ο ισχυρός άνδρας του ομίλου Μυτιληναίου θεωρεί πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να γίνει πραγματικότητα αυτό που δεν έγινε τότε. Άλλωστε, το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΠΑ αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης από την οποία δεν μπορεί να “κρυφτεί” ή να υπαναχωρήσει, και άρα φαίνεται πως η διαδικασία αυτή έχει ήδη μπει σε τροχιά υλοποίησης, φέρνοντας κοσμογονικές αλλαγές στην εγχώρια αγορά του φυσικού αερίου.

    Όπως κοσμογονικές είναι και οι αλλαγές που δρομολογούνται στην αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος, με την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, για τις οποίες επίσης ο όμιλος Μυτιληναίου έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον (συγκεκριμένα για τις μονάδες Μεγαλόπολης και Μελίτης), αν και υπάρχει μία δυσαρέσκεια όσον αφορά στο υψηλό τους κόστος, για το οποίο όμως η εταιρεία θα εξετάσει όλα τα οικονομικά δεδομένα και θα κρίνει αν αξίζει να επενδύσει σε αυτά.

    Κατά τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, το μέλλον της αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος είναι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το φυσικό αέριο, και στο πλαίσιο αυτό είναι ειλημμένη η απόφαση για την κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου, παρά τα γραφειοκρατικά εμπόδια που θέτει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και οι διάφορες νομοθεσίες που αποτρέπουν το άνοιγμα της αγοράς.

    Οι όποιες κινήσεις του ομίλου Μυτιληναίου στον τομέα του ηλεκτρικού γίνονται πάντως με γνώμονα την εκτίμηση του Ευάγγελου Μυτιληναίου ότι, όπως έγινε και με την απελευθέρωση της αγοράς των τηλεποικοινωνιών, έτσι και στην αγορά του ρεύματος η σημερινή πολυδιάσπαση θα οδηγήσει στη συγκέντρωση των μεριδίων σε λίγους ισχυρούς “παίκτες”, και η Μυτιληναίος φιλοδοξεί να είναι ένας από αυτούς.

    Αυτά εντός Ελλάδος. Όμως ο όμιλος Μυτιληναίου έχει έντονη δραστηριότητα και στο εξωτερικό, και εκεί επίσης οι προκλήσεις είναι πολλές, ιδιαίτερα μετά την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα. Βέβαια, ο όμιλος Μυτιληναίου θεωρητικά δεν επηρεάζεται από αυτούς τους δασμούς, αφού δεν εξάγει στις ΗΠΑ, όμως πρακτικά η αναταραχή που επικρατεί στο διεθνές εμπόριο δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο. Πάντως, η ελληνική εταιρεία βρίσκεται σε θέση ισχύος για να αντιμετωπίσει κάθε εξέλιξη, έχοντας ήδη κάνει τις κινήσεις της και βλέποντας ήδη θετικά αποτελέσματα από τις επενδύσεις της σε χώρες όπως η Νιγηρία, η Γκάνα, το Καζακστάν και η Λιβύη.

    Η γενική εικόνα που αποκομίζει κανείς από το προφίλ και τις προοπτικές της εταιρείας είναι ότι το 2018 θα είναι μία καλή χρονιά, ακολουθώντας ένα επίσης πολύ καλό, όσο και σημαδιακό, 2017, που αποτέλεσε χρονιά-σταθμό για τον μετασχηματισμό της στη σημερινή της μορφή, η οποία ήταν ουσιαστικά που της άνοιξε τις πόρτες των αγορών για την έκδοση ομολόγου ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ με χαμηλό επιτόκιο. Η αισιοδοξία των ανθρώπων της εταιρείας εδράζεται στη σημαντική θωράκιση του ομίλου από εξωτερικούς κινδύνους, αλλά και στη διορατικότητα του Ευάγγελου Μυτιληναίου, που έχει πολλάκις αποδείξει πως είναι πολύ καλός στο να διαβλέπει τις τάσεις στην αγορά και να εκμεταλλεύεται εγκαίρως τις ευκαιρίες που οι άλλοι ανακαλύπτουν πολύ αργότερα…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εκτός διεκδίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής η Fosun

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλλαγές για όσους πλήρωσαν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ στα ΕΛΤΑ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ανακοινώνεται το νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου της Alpha Bank. Όλες οι λεπτομέρειες



    ΣΧΟΛΙΑ