• Business

    Ευ. Μυτιληναίος: Χρειαζόμαστε επενδυτικό σοκ, δεν αρκεί ανάπτυξη 1,5% – Σημαντικό το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών

    • NewsRoom

    Ευάγγελος Μυτιληναίος. Επικεφαλης Mytilinaios Group


    Η μακρά προεκλογική περίοδος που διανύει ήδη η Ελλάδα δεν πρέπει να βγάλει τη χώρα από την πορεία προς την κανονικότητα και την έξοδο στις αγορές, επισήμανε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, από το βήμα συνεδρίου που συνδιοργάνωσαν ο ΣΕΒ και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) στη Θεσσαλονίκη.

    Ο επικεφαλής του Ομίλου Μυτιληναίος προειδοποίησε πως σε μια χώρα με απώλειες 25% του ΑΕΠ, μια ανάπτυξη της τάξης του 1,5% δεν είναι αρκετή. Η Ελλάδα χρειάζεται επενδυτικό σοκ για να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως η βιωσιμότητα του χρέους και η διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, επισήμανε ο κ. Μυτιληναίος.

    «Χρειάζεται η σωστή αντιμετώπιση θεμελιωδών μεγεθών της οικονομίας, που ακόμη δεν έχουν αναταχθεί, όπως το υψηλό μερίδιο 69% της γενικής κατανάλωσης στο ΑΕΠ, το ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο, κατά 21 δισ. ευρώ ετησίως και η χαμηλή ανταγωνιστικότητα σε μια σειρά από κρίσιμους δείκτες στην προσέλκυση επενδύσεων», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Μυτιληναίος δεν έκρυψε την ανησυχία του για την επομένη μέρα της χώρας, λέγοντας ότι «παρότι έχουμε ανάγκη να σκεφτόμαστε λίγο πιο αισιόδοξα, εν τούτοις πορευόμαστε ακόμα δίχως βιομηχανική πολίτικη ενώ ταυτόχρονα ευαγγελιζόμαστε την παραγωγική ανασυγκρότηση… Δεν είναι δυνατόν να πετύχουμε το στόχο για συμμετοχή της βιομηχανίας στο 12% του ΑΕΠ, και ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο το 20%, δίχως να έχουμε αντιμετωπίσει παλαιές και νέες παθογένειες που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα».

    Ο «Τραμπισμός» και η άνοδος του λαϊκισμού

    Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη, προειδοποιώντας για τη σημασία των επικείμενων Ευρωεκλογών, εν μέσω της αδυναμίας της ΕΕ να βρει απαντήσεις σε μείζονα προβλήματα.

    «Δώστε μεγάλη σημασία στο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, η κάλπη μπορεί να βγάλει τέρατα. Τα λαϊκιστικά κόμματα αυξάνονται σε όλη την ΕΕ. Σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες τα συναντάμε πλέον ως μέλη κυβερνήσεων (Ιταλία, Πολωνία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Αυστρία, Λετονία, Σλοβακία, ακόμη και στην Ελλάδα της εποχής Βαρουφάκη), ενώ σε άλλες τρεις χώρες (Ισπανία, Λιθουανία και Δανία) υπάρχουν κυβερνήσεις, που στηρίζονται στην εξουσία από ένα λαϊκίστικο κόμμα. Είναι προφανής η ευρωπαϊκή δυστοκία στη λήψη σοβαρών πολιτικών αποφάσεων, που θα οδηγούσαν στην ευρωπαϊκή ενοποίηση για να ξεπεραστεί αυτή η κρίση», υπογράμμισε με νόημα.

    Μίλησε μάλιστα για μια νέα μόδα, τον «Τραμπισμό», ο οποίος δημιουργεί παγκόσμια αβεβαιότητα.

    «Ο Τραμπισμός φοβάμαι πως θα διαρκέσει περισσότερο από τον Τραμπ», ανέφερε. Μπορεί η φιλοσοφία του Τραμπ για “Αmerica First”, να στηρίζεται στην πιο σημαντική αμερικανική αξία, την ανεξαρτησία, αλλά η λέξη χάνει το νόημά της, αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση σημαίνει έναν ιδιότυπο απομονωτισμό», εξήγησε.

    Η αμερικανική εσωστρέφεια έχει δημιουργήσει κενό ισχύος, που μοιραία προκαλεί άνοδο της Κίνας, με αποτέλεσμα η τελευταία να αναλαμβάνει πλέον να γίνει ο υπέρμαχος της παγκοσμιοποίησης στην Ευρασία και όχι μόνο.

    Κατά τον κ. Μυτιληναίο, οι Αμερικανοί δεν βλέπουν πλέον παραπέρα από την Κίνα, καθώς για αυτούς δεν υπάρχει πια η Ευρώπη, ενώ η Ρωσία είναι μικρή δύναμη. «Το δίκαιο του ισχυρού, η αδιαφορία προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αδιαφορία συμμόρφωσης προς το διεθνές σύστημα εμπορίου διαμορφώνουν τα “φαινόμενα τραμπισμού”, που οδηγούν σε αυστηρές εθνικιστικές επιλογές και πολύ φοβάμαι ότι ο τραμπισμός ως πολιτική κατεύθυνση θα διαρκέσει περισσότερο από τον ίδιο τον Τραμπ» είπε χαρακτηριστικά.

    Κατά τον κ. Μυτιληναίο, οι Αμερικανοί δεν βλέπουν πλέον παραπέρα από την Κίνα, καθώς για αυτούς δεν υπάρχει πια η Ευρώπη, ενώ η Ρωσία είναι μικρή δύναμη. «Το δίκαιο του ισχυρού, η αδιαφορία προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αδιαφορία συμμόρφωσης προς το διεθνές σύστημα εμπορίου διαμορφώνουν τα “φαινόμενα τραμπισμού”, που οδηγούν σε αυστηρές εθνικιστικές επιλογές και πολύ φοβάμαι ότι ο τραμπισμός ως πολιτική κατεύθυνση θα διαρκέσει περισσότερο από τον ίδιο τον Τραμπ» είπε χαρακτηριστικά.

    Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η επιβολή εμπορικών κυρώσεων αντικαθιστά πλέον τις πολεμικές συγκρούσεις. «Οι κυρώσεις σταδιακά γίνονται σκληρότερες και το ερώτημα είναι κατά πόσο ο κόσμος και οι ίδιες οι ΗΠΑ αντέχουν αυτή την πολιτική και ποιο είναι το όριο για την επιβολή κυρώσεων (…) Σε αντίθεση με αυτό που οι αγορές είχαν πετύχει μέχρι πρότινος, την αυτορύθμιση μέχρι κάποιο βαθμό, πλέον επιτρέπουμε στην πολιτική να επηρεάζει τη λειτουργία της αγοράς (…)

    Με τον πολιτικής προέλευσης εμπορικό προστατευτισμό και τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, θα πρέπει να αναμένουμε πρόσθετες προκλήσεις στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού (…) Παράλληλα, τo διεθνές εμπόριο θα ακολουθήσει κανόνες που θεσπίζονται στο πλαίσιο περιφερειακών και διμερών εμπορικών συμφωνιών, όπως αυτές που θέλει να κάνει η Βρετανία τώρα», προέβλεψε.

    Μέσα σε αυτό το δύσκολο και ραγδαία μεταβαλλόμενο πλαίσιο, ο κ. Μυτιληναίος επεσήμανε ότι θα πρέπει όλοι οι θεσμοί και οι κοινωνικοί εταίροι, ο ΣΕΒ, ο ΣΕΒΕ, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και κάθε εταιρεία να αντιμετωπίσουν καθένας από το δικό του πόστο, τις προκλήσεις. «Ο προβληματισμός όλων μας ίσως να είναι η αφετηρία για τη δημιουργία μιας παραγωγικής δυναμικής, που θα επιτρέψει τον σχεδιασμό μιας βέλτιστης πορείας, οδηγώντας μας κατά το δυνατόν στην αποφυγή του ρίσκου, με τελικό στόχο την ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Καμπανάκι» Λιαργκόβα: Μέχρι την άνοιξη του 2019 αντέχει η οικονομία χωρίς έξοδο στις αγορές



    ΣΧΟΛΙΑ