• Business

    Euroxx: 3+1 καταλύτες που θα καθορίσουν τις μετοχές το 2018

    • NewsRoom
    Wall Street


    To 2018 θα είναι ένα ακόμη ισχυρό έτος για τις ελληνικές μετοχές, όπως εκτιμά η Euroxx, με τη σημαντικότερη εξέλιξη, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης τον περασμένο Ιούλιο, να είναι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές για πρώτη φορά από τα μέσα του 2014 με ένα νέο 5ετές ομόλογο. Επίσης, με την  ολοκλήρωση της SLA για την τρίτη αξιολόγηση και το επιτυχές swap των ομολόγων του PSI, η απόδοση των 10ετών ομολόγων μειώθηκε κάτω από το 4%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. Επιπλέον, η οικονομική ανάκαμψη ανεβάζει ρυθμό, με τρία διαδοχικά τρίμηνα ανόδου του ΑΕΠ, ενώ τα δημόσια οικονομικά παραμένουν σε καλό δρόμο να υπερβούν τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, οι ελληνικές μετοχές ολοκλήρωσαν το 2017 με κέρδη 25% και από τις αρχές του 2018 σημειώνουν άνοδο 4%.

    Σύμφωνα με την Euroxx τέσσερις είναι οι βασικοί παράγοντες που  θα καθορίσουν τις επιδόσεις του Χ.Α το 2018: 

    1. Επιτυχής ολοκλήρωση της 4ης (και τελευταίας) αξιολόγησης και το είδος της “εξόδου” από το 3ο Μνημόνιο (δηλαδή “καθαρή” ή όχι)
    2. Bιωσιμότητα του χρέους, ελάφρυνση και ο τελικός ρόλος του ΔΝΤ στο πρόγραμμα
    3. Ολοκλήρωση των stress tests των ελληνικών τραπεζών
    4. Επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης

    Το βασικό σενάριο της Euroxx για το 2018 βλέπει την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στις 18 Αυγούστου, μια συμφωνία για μια “υβριδική” λύση που θα συμβάλει στη βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές και την εξειδίκευση ορισμένων μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Αυτά όμως θα αποκρυσταλλωθούν μετά το τέλος του προγράμματος και το ΔΝΤ θα αποφασίσει για το είδος της μελλοντικής συμμετοχής, κάτι το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει μεταβλητότητα.

    Πάντως η Euroxx αναμένει ότι η αγορά θα διατηρήσει το  θετικό της momentum, με την βοήθεια και των θετικών αποτελεσμάτων των stress tests  και της πρόσφατης συμφωνίας για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία. Παραμένει εποικοδομητική στην επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης από φέτος, γεγονός το οποίο θα στηρίξει την ανάπτυξη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, καθιστώντας τις ελληνικές μετοχικές αποτιμήσεις πιο ελκυστικές.

    Συνολικά, η Euroxx εκτιμά ότι υπάρχουν πολλοί καταλύτες για το re-rating των ελληνικών μετοχών, δηλαδή η απότομη πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, η επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών, η έντονη οικονομική ανάκαμψη σε συνδυασμό με την ενθαρρυντική δημοσιονομική επίδοση, την επιτάχυνση της ανάπτυξης των εταιρικών κερδών και την υποστήριξη των αποτιμήσεων.

    Έτσι, αν υποτεθεί ότι δεν θα υπάρξει ένα νέο εξωτερικό σοκ, το Χ.Α θα μπορούσε να ξεπεράσει φέτος το + 25% που σημείωσαν το 2017. Η Euroxx βλέπει περιορισμένο κίνδυνο πολιτικής αστάθειας σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προηγείται στις δημοσκοπήσεις θεωρείται φιλικό προς τους επενδυτές.

    Euroxx: Οι 4 καταλύτες που θα καθορίσουν το ΧΑ το 2018

    Οι κορυφαίες της επιλογές φέτος περιλαμβάνουν μεγάλες εταιρείες με σημαντική ρευστότητα, καλά θεμελιώδη μεγέθη και ελκυστικές αποτιμήσεις (OTE, Jumbo), ισχυρή δυναμική ανάπτυξης (Μυτιληναίος), καθώς και ποιοτικές, μεσαίες επιχειρήσεις με υποστηρικτικά θεμελιώδη μεγέθη (Aegean Airlines) ή έναν συνδυασμό πολλών από τα παραπάνω χαρακτηριστικά (Τέρνα Ενεργειακή).

    Από τον τραπεζικό κλάδος στον οποίο τηρεί στάση overweight, τα to picks της Euroxx είναι η Εθνική Τράπεζα λόγω της ανώτερης ρευστότητάς της, της χαμηλής εξάρτησης από τον ELA και της κορυφαίας κάλυψης NPE / NPL καθώς και η Alpha Bank λόγω της καλύτερης κεφαλαιακής θέσης και ποιότητας assets, αν και στο βασικό της σενάριο ο κλάδος στο σύνολό τους προσφέρει ελκυστικά χαρακτηριστικά κινδύνου-απόδοσης.



    ΣΧΟΛΙΑ