• Business

    Eurobank: Για σημάδια σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας κάνει λόγο η τράπεζα

    • NewsRoom


    Για σημάδια σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας κάνει λόγο η Eurobank στο τελευταίο τεύχος του “7 Ημέρες Οικονομία”, σημειώνοντας ότι με τις επιδόσεις του γ΄ τριμήνου η οικονομία συμπλήρωσε δύο διαδοχικά τρίμηνα με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αναλύοντας τους πιθανούς ερμηνευτικούς παράγοντες στην ενίσχυση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας το 3ο τρίμηνο η Eurobank Research αναφέρει τα εξής:

    Βάσει των δημοσιευμένων στοιχείων του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών από την ΤτΕ (Ιούλιος – Αύγουστος 2016) και των εμπορευματικών συναλλαγών από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. (Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2016), εκτιμούμε ότι η συνεισφορά των καθαρών εξαγωγών στο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης ήταν αρνητική.

    Συνεπώς, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ δύναται να αποδοθεί στις συνιστώσες της εγχώριας ζήτησης. Προβλέπουμε ότι η μεταβολή των αποθεμάτων και οι επενδύσεις σε πάγια είχαν θετική συνεισφορά. Ο εν λόγω συλλογισμός πηγάζει: 1ον από τη μεγάλη πτώση της μεταβολής των αποθεμάτων το 3ο τρίμηνο 2015 (π.χ. λόγω της εφαρμογής του μέτρου των κεφαλαιακών ελέγχων) και 2ον από τη σταδιακή βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος και των περισσοτέρων επί μέρους δεικτών εμπιστοσύνης το 3ο τρίμηνο 2016 (εξαίρεση αποτέλεσε ο τομέας των κατασκευών). Επιπρόσθετα, η αύξηση του δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτή (παρατήρηση Σεπτεμβρίου 2016) δύναται να ερμηνεύσει μια πιθανή αποκλιμάκωση του ρυθμού πτώσης της ιδιωτικής κατανάλωσης. Το τελευταίο μέγεθος θα εξαρτηθεί και από την πορεία του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυρών (-0,75% YoY το 2ο τρίμηνο 2016 από -1,64% YoY το 1ο τρίμηνο 2016).

    Από την πλευρά της προσφοράς, η αύξηση της εγχώριας παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών το 3ο τρίμηνο 2016 δύναται να ερμηνευτεί από τη θετική ετήσια μεταβολή της απασχόλησης (στοιχεία Ιουλίου – Αυγούστου 2016) και από την αναμενόμενη αποκλιμάκωση του ρυθμού πτώσης της παραγωγικότητας της εργασίας.

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις (flash estimates) της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο ετήσιος ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης διαμορφώθηκε στο +1,5% το 3ο τρίμηνο 2016 από -0,6% και -0,8% το 2ο και το 1ο τρίμηνο αντίστοιχα. Σε όρους πραγματικών απόλυτων μεγεθών, το ΑΕΠ ανήλθε στα €46,28 δις από €45,61 δις (+€667,0 εκατ.) το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Σε όρους ονομαστικών μεγεθών, η ετήσια μεταβολή της εγχώριας παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών ήταν +1,12% ή +€488,00 εκατ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προαναφερθείσα απόδοση ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από τις αντίστοιχες στην Ευρωζώνη (+1,6%) και στην ΕΕ-28 (+1,8%).

    Ισπανία και Κύπρος 

    Βάσει των δημοσιευμένων στοιχείων, οι οικονομίες της ΕΕ-28 με τον υψηλότερο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης το 3ο τρίμηνο 2016 ήταν: Ρουμανία (+4,6%), Βουλγαρία (+3,5%), Ισπανία (+3,2%), Σλοβακία (+3,2%) και Κύπρος (+2,8%). Αντίθετα, οι οικονομίες με τη χαμηλότερη επίδοση ήταν: Λετονία (+0,7%), Ιταλία (+0,9%), Γαλλία (+1,1%), Βέλγιο (+1,2%) και Εσθονία (+1,3%).

    Το θετικό μήνυμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας πηγάζει κυρίως από την επίδοσή της σε όρους τριμηνιαίας μεταβολής. Πιο αναλυτικά, ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης ήταν θετικός για 2ο συνεχές τρίμηνο. Διαμορφώθηκε στο +0,5% (+€242,00 εκατ.) από +0,3% (+€138,00 εκατ.) το 2ο τρίμηνο 2016. Αυτό το γεγονός δύναται να θεωρηθεί ως μια ένδειξη σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει η Eurobank Research.



    ΣΧΟΛΙΑ