• Business

    Αίτηση για νέα μονάδα φυσικού αερίου από την Elpedison


    Aίτηση για τη χορήγηση Άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από μονάδα συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, μεγίστης δυναμικότητας 826 MW έχει καταθέσει ήδη στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η εταιρεία Elpedison. Η μονάδα θα εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στην υφιστάμενη μονάδα της εταιρείας και η επένδυση για την κατασκευή της ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ.

    Η αίτηση και τα σχέδια της Elpedison για μία τέτοια μονάδα προστίθενται στα ανάλογα σχέδια άλλων τεσσάρων επιχειρηματικών ομίλων και με δεδομένο ότι όλες αυτές οι μονάδες δεν χωράνε στο σύστημα, δημιουργείται ένα νέο πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ τους για το ποιος θα τα καταφέρει πρώτος.

    Κι αυτό γιατί οι ανάγκες σε νέες μονάδες στην ηλεκτρική αγορά, είναι συνάρτηση του ρυθμού απόσυρσης των παλιών λιγνιτικών μονάδων, δεν χωράει παρά μόνον μία ή έστω δύο νέες μονάδες αερίου με αυτά τα χαρακτηριστικά. Ήδη την πρόθεσή τους να κατασκευάσουν μονάδες έχουν εκδηλώσει, η εταιρεία Μυτιληναίος για μονάδα ισχύος 650 MW στο Ενεργειακό Κέντρο της εταιρείας στον Άγ. Νικόλαο Βοιωτίας, ο  Όμιλος Κοπελούζου, για μονάδα δυναμικότητας 660 MW στην Αλεξανδρούπολη, κοντά στο FSRU που έχει δρομολογήσει, η  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, για μονάδα ισχύος 660 MW στην Κομοτηνή, ο Όμιλος Καράτζη (ιδιοκτήτης και της ηλεκτρικής εταιρείας ΚΕΝ) για μονάδα δυναμικότητας 665 MW στο νομό Λάρισας.

    Η μονάδα που σχεδιάζει η Elpedison

    Πρόκειται, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, για την πλέον σύγχρονη και αποδοτική εκδοχή μονάδας συνδυασμένου κύκλου, με την απόδοσή της να φτάνει στο 63% που με τη λειτουργία της θα μειώσει το συνολικό κόστος  παραγωγής της Elpedison.

     

    Ωστόσο το ότι ο όμιλος έχει κάνει την αίτηση (ή και η έγκριση) για άδεια παραγωγής δεν σημαίνει ότι έχει  λάβει και την τελική επιχειρηματική απόφαση για να προχωρήσει στην επένδυση, αφού η απόφαση αυτή θα κριθεί από τη συγκυρία και τα δεδομένα στην αγορά ενέργειας, όταν η αίτηση εγκριθεί, καθώς και από την ταχύτητα υλοποίησης των ανάλογων σχεδίων των άλλων ενεργειακών ομίλων.



    ΣΧΟΛΙΑ