• Business

    Έτοιμα τα σούπερ μάρκετ για τα περιοριστικά μέτρα – Πού οδηγούν οι «αλόγιστες αγορές»


    Στα σούπερ μάρκετ και στον τρόπο που θα αντιδράσουν οι καταναλωτές στα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού, όπως το περασμένο Σάββατο στρέφονται σήμερα τα βλέμματα της αγοράς.

    Παρ’ ότι οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως θα υπάρχει περιορισμένη προσέλευση, με δεδομένο πως τις προηγούμενες μέρες, οι περισσότεροι έσπευσαν να υπεραποθεματοποιήσουν. «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πως θα λειτουργήσει ο κόσμος λόγω της ανησυχίας που υπάρχει για τον κορονοϊό. Ωστόσο, λογικά, με βάση την υπερκατανάλωση των προηγουμένων ημέρων τα πράγματα θα είναι πιο ήρεμα…», σημειώνει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του λιανεμπορίου τροφίμων.

    Πηγές από την αγορά αναφέρουν πως οι μεγάλες αλυσίδες είναι καθ’ όλα έτοιμες να εφαρμόσουν τα μέτρα, σημειώνοντας πως έχουν αποστείλει ήδη αναλυτικές οδηγίες στα καταστήματα για την ορθή τήρησή τους. «Οι διευθυντές των καταστημάτων έχουν λάβει σαφείς οδηγίες, μεταξύ των οποίων πόσους καταναλωτές μπορούν να εξυπηρετούν κάθε φορά, με βάση τον αριθμό των τετραγωνικών του καταστήματος έχουμε ετοιμάσει ηχογραφημένα μηνύματα και ότι άλλο χρειάζεται», αναφέρει στέλεχος μεγάλης αλυσίδας.

    Όλοι πάντως στο λιανεμπόριο θεωρούν πως τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τα σούπερ μάρκετ, τα οποία μεταξύ άλλων προβλέπουν μέγιστο αριθμό πελατών κάθε φορά (σε αναλογία ένα άτομα ανά 10 τμ.) θα συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της ασφυκτικής πίεσης που δέχονται τις τελευταίες μέρες. Ειδικά το περασμένο Σάββατο, δοκιμάστηκαν έντονα οι αντοχές του συστήματος καθώς χιλιάδες καταναλωτές κατέκλυσαν τα καταστήματα και αγόρασαν «σαν να μην υπάρχει αύριο».

    Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με πληροφορίες οι υπάλληλοι σε αρκετές περιπτώσεις δεν προλάβαιναν να ανεφοδιάσουν τα ράφια με προϊόντα, αφού εξαφανίζονταν εν ριπή οφθαλμού.

    Ιδιαίτερη πίεση δέχονται οι εργαζόμενοι σε αποθήκες και σημεία πώλησης, οι οποίοι έχουν καταπονηθεί πολύ τις τελευταίες μέρες, από την υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν για να ανταποκριθούν στην υψηλή ζήτηση. «Τόση μαζική προσέλευση κόσμου μπορεί να συγκριθεί μόνο με την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι πρωτοφανές», λέει ο πρόεδρος του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών), Κωνσταντίνος Μαχαίρας, τονίζοντας πως το στοίχημα είναι να επιστρέψει η κανονικότητα στην ροή των παραγγελιών από το λιανεμπόριο προς τους προμηθευτές, και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην εφοδιαστική αλυσίδα.

    Ο κ. Μαχαίρας προτρέπει τους καταναλωτές να δείξουν σύνεση, υπομονή και πειθαρχία από εδώ και πέρα, καθώς οι αλόγιστες αγορές μπορεί να στερήσουν βραχυπρόθεσμα προϊόντα από τους υπόλοιπους που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Μάλιστα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το Κράτος να εξετάσει την επιβολή ανώτατου ορίου στις ποσότητες των προϊόντων που θα μπορεί να αγοράζει κάποιος, κυρίως από τα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ, εάν συνεχισθεί η συμπεριφορά που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες μέρες.

    Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης διαβεβαιώνει πως υπάρχει επάρκεια αγαθών για τρεις μήνες και δεν υπάρχει λόγος πανικού. Μάλιστα, σε μια κίνηση να καθησυχάσει την ανησυχία που υπάρχει αναμένεται να επισκεφθεί μαζί με τηλεοπτικά συνεργεία κατάστημα σούπερ μάρκετ για να αποδείξει στον κόσμο πως τα ράφια είναι γεμάτα.



    ΣΧΟΛΙΑ