• Business

    Εθνική Τράπεζα: Χωρισμένο στα δυο το ΤΧΣ. Μέσα στον πανικό ο Στουρνάρας λέει ηρεμήστε


    Σε δύο «ομάδες», που θα μπορούσε κανείς να περιγράψει ως «σκληρούς» από τη μία και μετριοπαθείς από την άλλη, έχουν χωριστεί τα στελέχη της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναφορικά με το ζήτημα της κρίσης στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, της οποίας το ΤΧΣ είναι ο κύριος μέτοχος με ποσοστό 40,4%.

    Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ όχι μόνο δεν υπήρξε εκτόνωση της κρίσης, αλλά αντίθετα φαίνεται πως οι διαφορές μεταξύ των δυο «ομάδων» ήταν πολύ μεγάλες: από τη μία, τα πέντε ξένα μέλη του Γενικού Συμβουλίου φέρονται να ζήτησαν τις παραιτήσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, καθώς και του Τάκη Θωμόπουλου, που το ΔΣ της Εθνικής υπερψήφισε για να αναλάβει την προεδρεία της τράπεζας.

    Από την άλλη για τους  4 Έλληνες του Ταμείου επιδίωξη είναι να καταλήξουν σε λύση που δεν  θα δημιουργήσει τριγμούς στην ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, και ταυτόχρονα θα διαφυλάττει το κύρος των αποφάσεων του  ΤΧΣ

    Το θέμα είναι τώρα ποια από τις δύο ομάδες θα επικρατήσει στη σημερινή συνεδρίαση (με τηλεδιάσκεψη) του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ, όπου θα πρέπει να υπάρξει μία απόφαση.

    Γιώργος Μιχελής
    Γιώργος Μιχελής, πρόεδρος ΤΧΣ

    Αν επικρατήσει η «σκληρή» γραμμή τα πράγματα θα οδηγηθούν σε νέο αδιέξοδο, καθώς ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης σύμφωνα με πληροφορίες ξεκαθαρίζει πως δεν είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί, παρά τις πιέσεις, ενώ αν επικρατήσουν οι πιο μετριοπαθείς αναμένεται εκτόνωση της κατάστασης, με την απόσυρση τόσο του Παναγιώτη Θωμόπουλου όσο και του Δημήτρη Τσιτσιράγκου από τις υποψηφιότητες για την προεδρία της ΕΤΕ και την εξεύρεση μίας συμβιβαστικής λύσης.

    Πάντως, και σε αυτό το σενάριο η επίλυση του ζητήματος δεν θα είναι απλή υπόθεση, καθώς πληροφορίες θέλουν τον κ. Θωμόπουλο να μην συναινεί σε παραίτησή του.

    Σημειώνεται ότι στο «σίριαλ» της Εθνικής παρενέβη χθες και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, βλέποντας πως οι συζητήσεις εξακολουθούν να οδηγούν σε αδιέξοδο και θέλοντας επιτέλους να κλείσει αυτό το ζήτημα που «βαραίνει» τον τραπεζικό κλάδο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε σε όλους τους αρμόδιους πως το θέμα της Εθνικής πρέπει να λήξει άμεσα, αφού τόσο οι αλλαγές προσώπων στις τραπεζικές διοικήσεις, όσο και η θεσμοθέτηση του νέου πλαισίου για τα «κόκκινα» δάνεια, αποτελούν προαπαιτούμενα για την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

    Όμως για να λήξει άμεσα το θέμα θα πρέπει κάποιος να υποχωρήσει: είτε το ΤΧΣ, είτε η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Η θέση της Τράπεζας της Ελλάδος πάντως είναι ότι η κατάσταση δεν πρέπει να οδηγηθεί στα άκρα, ώστε να μην απειληθεί η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, και στο πλαίσιο αυτό απορρίπτει το αίτημα του ΤΧΣ για σύγκληση γενικής συνέλευσης στην τράπεζα, έστω κι αν ο Γιάννης Στουρνάρας θεωρεί «ατόπημα» την απόφαση του ΔΣ της Εθνικής να καταψηφίσει την πρόταση του ΤΧΣ και να εκλέξει ως πρόεδρο με ψήφους 8-2 τον Τάκη Θωμόπουλο.

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης
    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας

    Το mononews.gr επικοινώνησε για το θέμα αυτό με τη Λούκα Κατσέλη -την απελθούσα πρόεδρο της ΕΤΕ- η οποία ανέφερε πως «όταν ο κύριος μέτοχος υποβάλλει την πρόταση του, τότε το ΔΣ θα έπρεπε να το σκεφτεί πολύ καλά πριν την αμφισβητήσει».

    Υπενθυμίζουμε ότι η κα Κατσέλη στη συνεδρίαση θρίλερ της 3ης Νοεμβρίου -αν και δεν ψήφισε- τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Δημ. Τσιτσιράγκου, που ήταν και η πρόταση του Ταμείου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Mohamed A. El-Erian: πώς θα αντιδράσουν οι αγορές των ΗΠΑ στις εκλογές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έτσι θα μπει ο φόρος για ενοικιάσεις μέσω Airbnb

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews. Δίνουμε 5 δωροεπιταγές από τα Attica αξίας 1.000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ