• Business

    Εθνική Τράπεζα: Αίτημα για μετάθεση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στη DG Comp

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Εθνική Τράπεζα: Στις 30 Ιουλίου η Γενική Συνέλευση - Τα θέματα

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Αίτημα για παράταση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής θα υποβάλλει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά την αποτυχία και του τελευταίου διαγωνισμού πώλησης.

    Την απόφαση αυτή έλαβε σύμφωνα με πληροφορίες το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕ, που συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα, αξιολογώντας τις προσφορές που ελήφθησαν στο πλαίσιο της τρίτης κατά σειρά διαγωνιστικής διαδικασίας, που έληξε άδοξα.

    Στο σχετικό διαγωνισμό υποβλήθηκε σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες μία μόνο προσφορά από το CVC Capital Partners, η οποία υπολείπονταν κατά πολύ του επιδιωκόμενου τιμήματος, καθώς δεν ξεπερνούσε τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ οι άλλοι ενδιαφερόμενοι, η κινεζική Fosun και και ο αμερικανικός όμιλος Värde, δεν προσήλθαν στη διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών.

    Το αίτημα προς την DG Comp θα αφορά τη μετάθεση της πώλησης όταν οι συνθήκες των αγορών βελτιωθούν, στο βαθμό που οι επιπτώσεις που προκαλεί το COVID 19, καθιστούν απαγορευτική όχι μόνο την πώληση σε επενδυτή, αλλά και την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο.

    Από την εξέλιξη πάντως της διαγωνιστικής διαδικασίας και το προσφερόμενο τίμημα που επετεύχθη προκύπτει ότι από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής ο όμιλος της Εθνικής θα υποχρεωθεί να εγγράψει ζημιά. Αυτός είναι και ο λόγος ότι στα αποτελέσματα του 2019, η διοίκηση της ΕΤΕ προχώρησε στην απομείωση της αξίας της Εθνικής Ασφαλιστικής κατά 494 εκατ. ευρώ, από το 1,1 δις ευρώ που ήταν η τελευταία αποτίμηση της εταιρείας.

    Η απομείωση της αξίας, βάσει της οποίας η Εθνική τράπεζα έχει αποτιμήσει την Εθνική Ασφαλιστική, ανοίγει σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις το δρόμο για την πώληση της εταιρείας σε χαμηλότερη τιμή από αυτή που είχε αρχικά σχεδιαστεί.

    Το αίτημα προς την DG Comp θα αφορά στη μετάθεση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής πέραν του 2020 όταν αποκατασταθούν οι συνθήκες των αγορών.



    ΣΧΟΛΙΑ