• Business

    Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Jumbo τροφοδότησαν σήμερα το χρηματιστήριο


    Με την Εθνική και την τράπεζα Πειραιώς να καταγράφουν σημαντικά κέρδη, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε σήμερα να κλείσει ανοδικά, καταγράφοντας όμως πολλές “απουσίες” ενεργών χαρτοφυλακίων λόγω του Καθολικού Πάσχα. Οι δύο τράπεζες μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των traders, καθώς διακίνησαν 20.7 και 17.5 εκατομμύρια τεμάχια αντίστοιχα, σχεδόν το 65% δηλαδή του συνολικού όγκου. Αντιθέτως, η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 κινήθηκε πολύ χαμηλότερα, εικόνα που ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη, ενόψει της διπλής αργίας και της απουσίας κάποιας εξέλιξης που θα μπορούσε να αποκαταστήσει την ορατότητα για την εγχώρια αγορά.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν άνοιξε το δρόμο για τη διανομή μερισμάτων προς τους μετόχους των τραπεζών μέσω κατευθυντήριων γραμμών προς την ΕΚΤ, με τις οποίες περιορίζει τη διακριτική ευχέρεια της τελευταίας να απαγορεύει την πληρωμή μερισμάτων, μπόνους και προαιρετικών τοκομεριδίων. Οι ανωτέρω πληρωμές θα απαγορεύονται μόνο όταν τα κεφάλαια μιας τράπεζας μειωθούν κάτω από τα υποχρεωτικά προβλεπόμενα γεγονός που εντείνει τις πιέσεις στις τράπεζες για την επίτευξη κερδών, όχι μόνο από την πλευρά των μετόχων τους, αλλά και από την πλευρά των εποπτικών αρχών. Και αυτό, διότι η επίτευξη κερδών θα είναι, όπως προδιαγράφεται, ο μόνος τρόπος πλέον προκειμένου οι τράπεζες να ενισχύουν τους εποπτικούς τους δείκτες.

    ImageHandler.ashx

    Ο Μ. Χατζηδάκης, επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities, σχολίασε πως οι τζίροι στην εγχώρια αγορά υποχώρησαν σημαντικά και η εβδομάδα κινήθηκε περισσότερο με την προσδοκία αναζήτησης του επόμενου μεγάλου νέου είτε εντός είτε εκτός των τειχών. Συγκεκριμένα ο τζίρος εμφανίζεται μειωμένος κατά 9%, τα οργανικά κέρδη αυξημένα κατά 31% ενώ η τελική γραμμή εξαιρουμένων των τραπεζών και των επενδυτικών εταιρειών είναι αυξημένη κατά 175%. Εξαιρουμένων των διυλιστηρίων που έχουν υπέρβαρη εικόνα στα αποτελέσματα λόγω του εξαιρετικού σε αποτελέσματα 2015, τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώνονται οριακά θετικότερα κατά 1.6% ενώ τα καθαρά κέρδη είναι μειωμένα κατά 12,5%.

    Πιο συγκεκριμένα, η Πειραιώς κατέγραψε κέρδη της τάξεως του 5,71%, “εξαργυρώνοντας” προφανώς τα θετικά σχόλια που απέσπασε από την πλειονότητα των αναλυτών για τις προοπτικές της διαχείρισης των προβληματικών της δανείων. Επίσης, αν και η Wood υποβάθμισε σε hold, από buy τη σύσταση της Jumbo, η μετοχή ενισχύθηκε κατά 5,04%, στον απόηχο της αύξησης της τιμής στόχου στα 12,1 ευρώ από τους ίδιους αναλυτές.

    Κέρδη της τάξεως του 3.20% κατέγραψε και η Εθνική, αν και η μεταβλητότητα “χάλασε” της θετική της πορεία, ενώ ΟΤΕ και Alpha Bank κατάφεραν κέρδη 2.92% και 2.29% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν και τα κέρδη σε Folli Follie, Λάμδα, Τιτάν, ΜΕΤΚΑ και Grivalia, με την τελευταία μάλιστα να διακινεί 114 χιλιάδες τεμάχια, κινούμενη σε ικανοποιητικά επίπεδα τηρουμένων των αναλογιών της συνεδρίασης. Ανοδικά κινήθηκαν οι Eurobank, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ, ενώ τα Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν χωρίς μεταβολή. Οριακά χαμηλότερα έκλεισαν οι ΕΕΕ, ΟΛΠ και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος και Motor Oil.

    Στον Mid Cap, η MIG ήταν η μεγάλη πρωταγωνίστρια της συνεδρίασης, κλείνοντας με κέρδη 20.45% και έχοντας διακινήσει 3.3 εκατομμύρια τεμάχια, με την αγορά να δείχνει την ικανοποίησή της για την πορεία των μεγεθών της το 2015. Αυξημένο trading και στις μετοχές του Υγεία και της Αττικής, οι οποίες έκλεισαν με κέρδη 3.85% και 3.70% αντίστοιχα, ενώ η μετοχή του ΟΛΘ, διακινώντας 308 τεμάχια, έκλεισε με απώλειες 2.45%. Ενώ πτωτικά κινήθηκε σήμερα η Aegean, κλείνοντας στο -2.25%, ενώ πιέσεις δέχτηκαν και οι μετοχές των Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και Βιοχαλκο, οι οποίες κατέγραψαν απώλειες της τάξης του 2%.

     

     

     

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: 

     

    http://www.mononews.gr/ouch-dite-pies-ine-kaliteres-perioches-na-zite-sto-londino-ke-poso-kostizoun/33405



    ΣΧΟΛΙΑ