• Business

    Εστίαση: Στρώνει (και πάλι) τραπέζι μετά από έξι μήνες – Οι προσδοκίες και οι φόβοι

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    εστίαση


    Πανέτοιμοι να υποδεχθούν και πάλι πελάτες –έστω και στους εξωτερικούς χώρους- δηλώνουν οι επαγγελματίες της εστίασης, οι οποίοι σήμερα σηκώνουν ρολά, ύστερα από σχεδόν έξι μήνες «υποχρεωτικής… απραξίας».

    Η ανυπομονησία είναι έντονη καθώς όλοι περιμένουν την αντίδραση των καταναλωτών στην επανεκκίνηση του κλάδου. Η αίσθηση που υπάρχει είναι πως κατά την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας θα υπάρχει αρκετή προσέλευση κόσμου, δεδομένου ότι η «επιστροφή στη δράση» συνδυάζεται με αργία (Δευτέρα του Πάσχα), οπότε είθισται να παρατηρείται αυξημένη κίνηση. Μάλιστα, κάποιες οικογένειες και παρέες έσπευσαν ήδη να κάνουν κράτηση στις αγαπημένες τους ταβέρνες, προκειμένου να σιγουρευτούν πως θα βρουν τραπέζι.

    Οι επαγγελματίες εμφανίζονται συγκρατημένοι, λέγοντας πως η επιστροφή των εσόδων στα προ Covid-19 επίπεδα θα αργήσει κυρίως λόγω των αυστηρών περιορισμών που επιβλήθηκαν για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας (πχ. λειτουργία μόνο σε εξωτερικούς χώρους, μειωμένο ωράριο λειτουργίας). Πολλοί δηλώνουν δυσαρεστημένοι και για την απαγόρευση της μουσικής, η οποία όπως λένε προσθέτει άλλη «νότα» στην εμπειρία που θέλουν να προσφέρουν στους πελάτες τους.

    Πέρα από την μερική «γκρίνια» που εκπέμπεται φαίνεται πως υπάρχουν και προβλήματα αναφορικά με την διανομή των δωρεάν self tests στους εργαζόμενους του κλάδου. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων), Γιώργος Καββαθάς, δεν υπάρχουν τα ΑΜΚΑ των εργαζομένων στο πληροφοριακό σύστημα, παρ’ ότι ήταν σε αναστολή εργασίας και επιστρέφουν από σήμερα 3 Μαϊού στην εργασία τους, τονίζοντας πως οι φαρμακευτικοί σύλλογοι δεν διαθέτουν self tests Σαββατοκύριακο και αργίες, κάτι που επιτείνει το πρόβλημα.

    Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Καββαθά υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων του κλάδου που θα παραμείνει κλειστό. Πρόκειται για τις επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους, το οποίο υπολογίζεται πως φθάνει σε περίπου 20%. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ υπογραμμίζει ακόμη ότι πολλές επιχειρήσεις δεν θα ανοίξουν καθώς μαστίζονται από έλλειψη ρευστότητας και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα λειτουργίας.

    Τα βλέμματα στρέφονται και στα μέτρα στήριξης που ετοιμάζει η Πολιτεία για την εστίαση, με επίκεντρο τα ενοίκια και τα χρέη που δημιουργήθηκαν στην πανδημία, τα οποία θα κρατήσουν ζωντανές χιλιάδες επιχειρήσεις και θα αποτρέψουν τα χειρότερα (που τόσο φοβάται ο κλάδος).

    Τεράστιο ενδιαφέρον υπάρχει και για την ενεργοποίηση του προγράμματος δωρεάν παροχής κεφαλαίου κίνησης, ύψους 330 εκατ. ευρώ με πόρους του ΕΣΠΑ. Η εκταμίευση των χρημάτων εντός του Μαΐου, όπως δεσμεύθηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης κρίνεται αναγκαία για να επανεκκινήσει ο κλάδος, ύστερα από έξι μήνες με… «μηδενικό ταμείο».

    Διαβάστε επίσης:

    Εστίαση: Με ποιους κανόνες επιστρέφουν στη λειτουργία τα μαγαζιά από αύριο

    Καββαθάς: Με προβλήματα ανοίγει η εστίαση τη Δευτέρα του Πάσχα

    Εστίαση: «Πυρετώδεις προετοιμασίες» ενόψει της επανεκκίνησης – Τα 2 ορόσημα για την χαλάρωση των περιορισμών



    ΣΧΟΛΙΑ