• Business

    Αισιόδοξος ο Σάλλας: «Βγαίνουμε οριστικά από την ύφεση»- Ανάπτυξη άνω του 2% το 2017

    Μιχάλης Σάλλας. Tραπεζίτης

    Μιχάλης Σάλλας. Tραπεζίτης


    Αισιόδοξος εμφανίστηκε από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Τράπεζας Πειραιώς ο πρόεδρος Μιχάλης Σάλλας, εκτιμώντας πως η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος για την Ελλάδα θέτει νέες βάσεις για την άρση μεγάλου μέρους της αβεβαιότητας για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.

    Όπως  είπε, για φέτος αναμένεται στασιμότητα έως ήπια ύφεση 0,5%, γεγονός που κατά την εκτίμησή του σημαίνει ότι από φέτος οριστικοποιείται η έξοδος από την ύφεση, ενώ έκανε λόγο για ανάπτυξη άνω του 2% το 2017.

    Θετικές εξελίξεις για το τραπεζικό σύστημα

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, επίκεινται ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις για το τραπεζικό σύστημα, καθώς την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η επαναφορά του waiver για τα ελληνικά χρεόγραφα που θα μειώσει την εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA και θα ενισχύσει τα αποτελέσματα των τραπεζών.

    Εκτίμηση του κ. Σάλλα είναι ότι η αποκατάσταση της σταθερότητας θα συμβάλει στην επιστροφή των καταθέσεων και στη σταδιακή άρση των capital controls ενώ η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου θα συντείνει στην αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Η πορεία των τραπεζών προς την κερδοφορία θα ισχυροποιηθεί, δήλωσε και στο σημείο αυτό  θεώρησε εξαιρετικό γεγονός τη μείωση των δανείων σε καθυστέρηση (για την Τράπεζα Πειραιώς, τόσο στο α’ τρίμηνο του 2016, όσο και στο τελευταίο τρίμηνο του 2015 τα NPLs υποχώρησαν κατά 1,2 δισ. ευρώ). Το ιστορικό υψηλό των δανείων σε καθυστέρηση είναι οριστικά πίσω μας», εκτίμησε ο κ. Σάλλας επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη αυτή θα απελευθερώσει πόρους για την οικονομία.

    Και ανταμοιβή συνεπών δανειοληπτών

    Ανέφερε, τέλος, πως η Τράπεζα Πειραιώς εξετάζει τρόπους για την «ανταμοιβή» συνεπών δανειοληπτών και καταθετών που έχουν σταθερή σχέση με την Τραπεζα, όπως και μικρομετόχων που επλήγησαν από τις ανακεφαλαιοποιήσεις.

    Η γενική συνέλευση πραγματοποιείται με απαρτία 75,19%, γεγονός που ουδέποτε έχει ξανασυμβεί τόσο σε γενικές συνελεύσεις της Πειραιώς όσο και σε οποιουδήποτε άλλου πολυμετοχικού σχήματος. Όπως σημείωσε ο κ. Σάλλας, πρόκειται για μία ιστορική γενική συνέλευση λόγω της απαρτίας αυτής μεταξύ των 25 τακτικών γενικών συνελεύσεων που έχει συγκαλέσει η τράπεζα.

    Ενημέρωσε τέλος,  ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει η επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου.



    ΣΧΟΛΙΑ