• Business

    Ernst & Young: Παγκόσμια πτώση δημοσίων εγγραφών-Οι εκτιμήσεις για το μέλλον

    • NewsRoom
    ernst

    Ernst & Young


    Σημαντικό περιορισμό εμφάνισαν οι δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, καθώς και τα αντληθέντα κεφάλαια, καθώς παραμένει κυρίαρχος ο φόβος για τις συνέπειες των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων, καθώς και τα ζητήματα του διεθνούς εμπορίου. Έτσι, παρά το γεγονός ότι σημειώθηκαν θετικές επιδόσεις στα κύρια χαρακτηριστικά των δεικτών των Χρηματιστηρίων, συνδυαστικά με τη μείωση της μεταβλητότητας σε πολλές αγορές, οι δημόσιες εγγραφές δεν ξεπέρασαν τις 199, ενώ τα αντληθέντα κεφάλαια έφτασαν τα 13,1 δισ. δολάρια διεθνώς.

    Η μείωση που παρατηρήθηκε κατά το πρώτο αυτό τρίμηνο του 2019, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018, αγγίζει το σημαντικό ποσοστό του 41%, σε ό,τι αφορά στις δημόσιες εγγραφές και το 74% ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια.

    Την πιο έντονη δραστηριότητα κατέγραψαν οι τομείς της τεχνολογίας, της υγείας και της βιομηχανίας, αριθμώντας συνολικά 101 εγγραφές (το 51% του συνόλου παγκοσμίως) και συγκεντρώνοντας συνολικά 5,4 δισ. δολάρια, ήτοι το 42% των συνολικών αντληθέντων κεφαλαίων). Με βάση τα αντληθέντα κεφάλαια, η τεχνολογία ήταν ο ισχυρότερος τομέας, έχοντας συγκεντρώσει 2,1 δισ. δολάρια, ή το 16% των συνολικών αντληθέντων κεφαλαίων παγκοσμίως. Αυτά, αποτελούν μερικά από τα βασικά ευρήματα της τελευταίας έκδοσης της τριμηνιαίας έκθεσης της Ernst & Υoung για τις δημόσιες εγγραφές, «Global IPO trends: Q1 2019».

    Η «σκιά» του Brexit

    Στις περιοχές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Ινδίας και της Αφρικής (ΕΜΕΙΑ), ο αριθμός των εγγραφών και τα αντληθέντα κεφάλαια μειώθηκαν αισθητά σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2018, με τα τοπικά χρηματιστήρια να δηλώνουν μόνο 42 δημόσιες εγγραφές, από τις οποίες αντλήθηκαν 1,4 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2019.

    Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι παρότι το πρώτο τρίμηνο του 2019 ήταν ένα εξαιρετικά αργό διάστημα, οι δημόσιες εγγραφές που πραγματοποιήθηκαν κατέγραψαν αποδόσεις πρώτης ημέρας περίπου 4%, και τρέχουσες αποδόσεις γύρω στο 46%, δίνοντας ώθηση στο επενδυτικό κλίμα.

    Στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα γύρω από το Brexit εξακολουθεί να πλήττει τις αγορές δημοσίων εγγραφών, ενώ η προοπτική βραδείας ανάπτυξης των μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών είχε ως αποτέλεσμα μόνο 23 εταιρείες να προχωρήσουν σε δημόσια εγγραφή, αντλώντας κεφάλαια 0,4 δισ. δολάρια.

    Η διασυνοριακή δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με του 2018, αντιπροσωπεύοντας το 9% της δραστηριότητας δημοσίων εγγραφών της περιοχής. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν κατέγραψε κάποια δημόσια εγγραφή αυτήν την περίοδο.

    Λαμβάνοντας υπόψη τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας και την εμπιστοσύνη των επενδυτών, οι αγορές δημοσίων εγγραφών της ΕΜΕΙΑ αναμένεται να διατηρήσουν τον κυρίαρχο ρόλο τους παγκοσμίως το 2019.

    Ο Τάσος Ιωσηφίδης, Επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της Ernst & Young Ελλάδος, αναφέρει: «Για ένα ακόμη τρίμηνο δεν καταγράφεται καμιά δημόσια εγγραφή στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την πλευρά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, αλλά και τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη αρκετών ελληνικών επιχειρήσεων, η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την ελληνική χρηματαγορά και την οικονομία της χώρας γενικότερα δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί. Καθώς η χώρα μας βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο, αναμένοντας τις βουλευτικές εκλογές, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα πρέπει να εστιάσουν στην προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, προκειμένου να δούμε κινητικότητα και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο».

    Η αμερικανική ήπειρος χάνει έδαφος στην αγορά δημοσίων εγγραφών, εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης

    Η δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών στην Αμερικανική Ήπειρο σημείωσε δραματική κάμψη κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, με τα αντληθέντα κεφάλαια να μειώνονται κατά 83% στα 3,3 δισ. δολάρια και τον αριθμό των εγγραφών να μειώνεται κατά 44% στις 31, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

    Οι δημόσιες εγγραφές στις Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσώπευσαν το 65% συνολικού αριθμού και το 92% των αντληθέντων κεφαλαίων (3 δισ. δολάρια). Ωστόσο, η μεταβλητότητα στην αγορά των ΗΠΑ, αλλά και η ασυμφωνία της αμερικανικής κυβέρνησης επάνω σε ένα νομοσχέδιο, η οποία προκάλεσε τη μακρύτερη διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης, οδήγησε τους ξένους εκδότες να αναβάλουν της δημόσιες εγγραφές τους. Μόνο τέσσερις διασυνοριακές δημόσιες εγγραφές ολοκληρώθηκαν στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2019, έναντι 15 κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

    Οι εμπορικές εντάσεις στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού επηρέασαν τις δημόσιες εγγραφές

    Η κάμψη της δραστηριότητας δημοσίων εγγραφών επεκτάθηκε και στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, καθώς κυριάρχησαν η διεθνής οικονομική αβεβαιότητα και τα γεωπολιτικά προβλήματα. Οι συνεχιζόμενες εντάσεις στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, επιβάρυναν την ψυχολογία της αγοράς και η περιοχή κατέγραψε μείωση της τάξης του 24% ως προς τον αριθμό των εγγραφών (126) και 30% ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια (8,4 δις δολάρια) σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2018. Ωστόσο, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού εξακολουθεί να κυριαρχεί στην παγκόσμια δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών το πρώτο τρίμηνο του 2019, συγκεντρώνοντας το 63% των παγκόσμιων δημοσίων εγγραφών και το 64% των αντληθέντων κεφαλαίων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ernst & Young: Τι προβληματίζει τα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέλος και η Ernst & Young από τη Folli Follie

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Folli Follie: Το «μπαλάκι» στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πετάει η Ernst & Young



    ΣΧΟΛΙΑ