• Business

    Ericsson: Πρόβλεψη για ένα «δύσκολο» 2024 – Εξετάζει περικοπές δαπανών και προσωπικού

    • NewsRoom
    Ericsson

    Börje Ekholm, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ericsson


    Περαιτέρω μείωση της ζήτησης εξοπλισμού 5G από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας φέτος, προβλέπει η Ericsson, αναμένοντας ένα δύσκολο 2024, καθώς αυτές οι πωλήσεις που αποτελούν βασική πηγή εσόδων, επιβραδύνονται στη Βόρεια Αμερική, ενώ η πρόβλεψη είναι ότι και η αναπτυσσόμενη αγορά της Ινδίας, ενδέχεται επίσης να επιβραδυνθεί.

    Σημειώνεται ότι μετά από μερικά χρόνια υψηλής ζήτησης για εξοπλισμό 5G, οι αγορές από παρόχους τηλεπικοινωνιών επιβραδύνθηκαν πέρσι, ωθώντας εταιρείες όπως την Ericsson και τη Nokia να απολύσουν χιλιάδες υπαλλήλους, προκειμένου να εξοικονομήσουν δαπάνες.

    «Η Ericsson θα μπορούσε να εξετάσει περαιτέρω περικοπές δαπανών φέτος και αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να περιλαμβάνει απολύσεις», δηλώνει ο Οικονομικός Διευθυντής της εταιρείας, Carl Mellander.

    «Θα εξετάσουμε εξονυχιστικά όλες τις δαπάνες και θα συνεχίσουμε να αποφασίζουμε ανάλογα με το πού πηγαίνει η αγορά και τη ζήτηση», εξήγησε ο Mellander, προσθέτοντας ότι η εταιρεία δεν έχει ακόμη εντοπίσει συγκεκριμένο αριθμό προσωπικού ή ποσού για τις αλλαγές.

    Σημειώνεται ότι οι καθαρές πωλήσεις της Ericsson για το δ’ τρίμηνο μειώθηκαν κατά 16% στα 71,9 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες (6,89 δισεκατομμύρια δολάρια), χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για 76,64 δισεκατομμύρια.

    Οι μετοχές της Ericsson υποχώρησαν πάνω από 2% μετά τα αποτελέσματα, ενώ σήμερα Τρίτη, παρουσιάζουν μικρή πτώση (0,41% στις 11:45 ώρα Ελλάδος).

    Τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) εξαιρουμένων των εξόδων αναδιάρθρωσης για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου μειώθηκαν στα 7,37 δισεκατομμύρια κορώνες από 8,08 δισεκατομμύρια ένα χρόνο νωρίτερα.

    Ωστόσο, ξεπέρασαν τα 6,92 δισεκατομμύρια που ανέμεναν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση της LSEG.

    Το περιθώριο EBIT της Ericsson εξαιρουμένων των εξόδων αναδιάρθρωσης αυξήθηκε στο 10,3% από 9,4%.

    Αυτό οφειλόταν κυρίως στις πωλήσεις λογισμικού με υψηλότερο περιθώριο κέρδους και στις χαμηλότερες πωλήσεις εξοπλισμού 5G σε χώρες με χαμηλότερο περιθώριο κέρδους όπως η Ινδία.

    «Αναμένουμε ότι η τρέχουσα αβεβαιότητα της αγοράς θα επικρατήσει το 2024 με περαιτέρω πτώση της αγοράς RAN (Radio Access Network) εκτός Κίνας, καθώς οι πελάτες μας παραμένουν προσεκτικοί και ο επενδυτικός ρυθμός σταθεροποιείται στην Ινδία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Börje Ekholm.

    Τα παγκόσμια έσοδα από το RAN προβλέπεται να μειωθούν κατά 1% ετησίως τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με έκθεση της ερευνητικής εταιρείας Dell’Oro.

    Ωστόσο, ο γίγαντας του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σημειώνει  ότι θα λάβει ώθηση το β’  εξάμηνο του έτους από τη συμφωνία τηλεπικοινωνιών ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την AT&T που κέρδισε έναντι της ανταγωνιστικής Nokia.

    Η εταιρεία σήμερα όρισε επίσης τον Λαρς Σάντστρομ ως οικονομικό διευθυντή, ο οποίος αντικαθιστά τον “βετεράνο” της εταιρείας Καρλ Μελάντερ.

    Διαβάστε επίσης: 

    Nokia: Έχασε το deal με την AT&T από την Ericsson – Σε χαμηλό τριετίας η μετοχή

    Ericsson vs Nokia: Απογοητευτικά αποτελέσματα 3μήνου – Συγκρατημένη αισιοδοξία

    Amazon: Πρόστιμο €32 εκατ. για «ασφυκτική» παρακολούθηση των εργαζομένων στη Γαλλία



    ΣΧΟΛΙΑ