• Business

    Έρευνα για e-shop: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν στην εποχή του κορονοϊού


    «Βουτιά» στις νέες παραγγελίες καταγράφουν τα ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shop), με εξαίρεση τα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία που εμφανίζουν εκτόξευση των πωλήσεών τους.

    Σύμφωνα με έρευνα του GR.EC.A (Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου) σε 307 επιχειρήσεις του χώρου, η οποία διεξήχθη μεταξύ 18/03 – 21/03, το 92% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι οι τρέχουσες συνέπειες της πανδημίας τους έχει ήδη επηρεάσει τις επιχειρήσεις τους ενώ οι κλάδοι που φαίνεται να πλήττονται περισσότερο είναι: Είδη μόδας, αθλητικά είδη, κοσμήματα, είδη σπιτιού, λευκές συσκευές.

    Μάλιστα το 74% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι λαμβάνουν σημαντικά λιγότερες παραγγελίες σε σχέση με πριν και μόλις το 15% ανέφεραν πως λαμβάνουν περισσότερες παραγγελίες. Το 42% παρατηρεί καθυστερήσεις στην παράδοση ή και διακοπή των προμηθειών ενώ το 31% παρατηρεί καθυστερήσεις με τους χρόνους παράδοσης των παραγγελιών / Courier. Επιπλέον, το 27% έχει θέμα με την ασφάλεια των εργαζομένων της.

    Όσον αφορά στις σημαντικότερες επιπτώσεις από την πανδημία, οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου το 84% αναφέρει πως αναμένει μείωση των πωλήσεων, το 67% μείωση της ζήτησης και το 64% προβλήματα χρηματοδότησης – ρευστότητας. Επιπρόσθετα, το 79% αναμένει μείωση κερδών λόγω χαμηλότερων πωλήσεων, το 77% μείωση πωλήσεων λόγω χαμηλότερης ζήτησης και το 34% μείωση πωλήσεων λόγω έλλειψης αποθεμάτων. Στον αντίποδα μόλις το 3% αναφέρει ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες.

    Οι κλάδοι που μέχρι στιγμής ευνοούνται είναι τα τρόφιμα/Σούπερ Μάρκετ, τα Φαρμακεία και τα Παιχνίδια/Βιβλία.
    Να σημειωθεί πως το 22% αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πώληση εκτός συνόρων με κύριο σημείο δυσκολίας την Ευρώπη, κυρίως σε Ιταλία και Κύπρο ενώ το 48% στην παραλαβή προϊόντων με κύριο σημείο δυσκολίας την Ευρώπη, κυρίως Ιταλία, και την Κίνα.



    ΣΧΟΛΙΑ