• Ενέργεια

  Επιστολή ΔΕΗ στην Κομισιόν: Απαραίτητα τα ΑΔΙ για την Πτολεμαΐδα – Εξηγήσεις για λιγνιτικά

  • NewsRoom


  Επιστολή προς την Επίτροπο Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυρία Margrethe Vestager για το θέμα της θέσπισης Μηχανισμού Αποζημίωσης απέστειλε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης.

  Όπως επισημαίνεται στην επιστολή:

  1. Η κρισιμότητα του θέματος για τη ΔΕΗ, πέραν της επιτυχούς ολοκλήρωσης της αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης, που είναι σε εξέλιξη, έγκειται στη βιωσιμότητα της υπό ολοκλήρωση νέας λιγνιτικής μονάδας«Πτολεμαΐδα V».

  Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ, για το οποίο έχουν ήδη δαπανηθεί περίπου 950 εκατ. ευρώ και η απόφαση για την κατασκευή του είχε ληφθεί στο παρελθόν, μεταξύ άλλων και για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας και για λόγους συνέχισης της λιγνιτικής δραστηριότητας στη Δυτική Μακεδονία.

  – Η σύμβαση με τον Ανάδοχο του έργου είχε συναφθεί από το 2014, και επί πλέον είχε ήδη συναφθεί δανειακή σύμβαση για ποσό 740 εκατ. ευρώ με την KfW με εγγύηση του EULER HERMES για την οποία η ΔΕΗ είχε ήδη καταβάλει ποσό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.

  – Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα το 2014 εξαιρέθηκε από τις προβλέψεις (σ.σ. στήριξης της λιγνιτικής παραγωγής) της υπό έκδοση νέας Κοινοτικής Οδηγίας, για τις χώρες που έχουν εξάρτηση από στερεά καύσιμα.

  – Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, και σε συνάρτηση με τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή συνεπεία των οποίων η τιμή των δικαιωμάτων CO2 έχει εκτιναχθεί στα ύψη, η καθιέρωση Μηχανισμού Αποζημίωσης Ισχύος πριν την έναρξη ισχύος του Κανονισμού της ΕΕ είναι απολύτως αναγκαία για τη βιωσιμότητα της επένδυσης του 1,4 δισ. ευρώ,της «Πτολεμαΐδας V».

  Το αντίθετο θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη ΔΕΗ, και συνακόλουθα την ελληνική αγορά ενέργειας αλλά και την εθνική οικονομία, δεδομένου του ρόλου και του μεγέθους της εταιρείας μας.

  Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Εμμ. Παναγιωτάκης, με τις προγραμματισμένες αποσύρσεις λιγνιτικών μονάδων ισχύος 1.900 MW, και τη λειτουργία της Πτολεμαΐδας V ισχύος 660 MW, μονάδα τελευταίας τεχνολογίας με βαθμό απόδοσης 41,5%, το 2022 οι εκπομπές CO2 από τους σταθμούς της ΔΕΗ θα είναι μειωμένες σε σχέση με το 2017 κατά 57%, και ο συντελεστής εκπομπών θα είναι μειωμένος κατά 69%.

  2. Αναφορικά με τη μετάθεση της προθεσμίας υποβολής των δεσμευτικών προσφορών για την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων για τις 15 Ιουλίου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ ενημερώνει την Επίτροπο ότι, δεδομένης της αιφνίδιας προκήρυξης των εκλογών και συνακόλουθα της παύσης των εργασιών της Βουλής, η προβλεπόμενη από τον νόμο επικύρωση της διαδικασίας από τη Βουλή δεν ήταν δυνατή από την παρούσα Κυβέρνηση.

  Άρα η μετάθεση της ημερομηνίας για μετά τις εκλογές ήταν μονόδρομος, ώστε το όλο θέμα να το διαχειριστεί η νέα Κυβέρνηση με λειτουργία της Βουλής.

  Ο κ. Εμμ. Παναγιωτάκης με την επιστολή του διαβεβαιώνει ότι από την πλευρά της ΔΕΗ«συνεχίζουμε εντατικά τις προσπάθειές μας, παρά την προεκλογική περίοδο, ώστε η αποεπένδυση να επιτύχει και μάλιστα μέσα στις τεθείσες προθεσμίες».  ΣΧΟΛΙΑ