• Business

    Eπενδύσεις 800 εκατ. ευρώ: Στην ΕΣΑΛ νέο master plan του ΟΛΠ

    • NewsRoom

    Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα γραφεία της Cosco στον Πειραιά,


    Tο αργότερο αύριο Παρασκευή κατατίθεται στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) προς έγκριση το νέο master plan του ΟΛΠ ΟΛΠ 2,06% 24,75  το οποίο προβλέπει επενδύσεις 800 εκατ. ευρώ καθώς περιλαμβάνεται και η κατασκευή τέταρτου προβλήτα.

    Την ίδια στιγμή η διακίνηση containers από το λιμάνια του Πειραιά καταγράφει νέα ρεκόρ, ενώ μόνο οι δυο προβλήτες της ΣΕΠ έσπασαν το επτάμηνο του 2019 το φράγμα των 3 εκατ. teu.

    Τo master plan του ΟΛΠ που εξετάστηκε ενδελεχώς από την ΕΣΑΛ σε δυο προηγούμενες συνεδριάσεις και συνάντησε και αντιδράσεις, αυτή τη φορά επανέρχεται αφού έχουν γίνει μια σειρά προσαρμογών σε κρίσιμα θέματα.

    Έτσι όπως έγινε γνωστό και από τις συναντήσεις που είχε πρόσφατα ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης με τον δήμαρχο του Πειραιά Γιάννη Μόραλη, αλλά και εκπροσώπους φορέων, το νέο master plan δεν θα περιλαμβάνει σχέδια κατασκευής mall, αλλά ενός εμπορικού κέντρου μικρότερης έκτασης στον επιβατηγό σταθμό της κρουαζιέρας που θα απευθύνεται μόνο στους επιβάτες.

    Επίσης δεν περιλαμβάνει σχέδια δημιουργίας υποδομών για επισκευές super yagcht, αλλά και άδειας ναυπηγείου (ζήτημα για το οποίο έχει καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ) και στο οποίο θα ξαναέλθει εφόσον δικαιωθεί από το ΣτΕ.

    Η επένδυση στο νέο προβλήτα που εντάσσεται στα ευρύτερα σχέδια της Cosco για να φτάσει η δυναμικότητα του λιμανιού αρχικά στα 7,2 εκατ. containers, ενώ μακροπρόθεσμα ο στόχος δείχνει να είναι τα 10 εκατ. teu, αναμένεται να φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ.

    Επισημαίνεται ότι στην τελευταία πριν από τις εκλογές συνεδρίασή της η ΕΣΑΛ αποφάσισε αναφορικά με το master plan του ΟΛΠ ότι αποδέχεται τις εξής πρόσθετες επενδύσεις:

    • Κατασκευή Νέας Αποθήκης στην περιοχή πρώην ΟΔΔΥ (ΠΕ01) λαμβάνοντας υπόψη σχετικό έγγραφο του υπ. Υποδομών – Μεταφορών.
    • Κατασκευή Πενταώροφου Κτηρίου στάθμευσης αυτοκινήτων στην περιοχή Γ2 (ΠΕ02) εφόσον υπήρξαν αποσαφηνίσεις και με τις προϋποθέσεις που τέθηκαν στην προηγούμενη συνεδρίαση.
    • Προμήθεια Οικολογικών Λεωφορείων (Eco Buses – ΠΕ03).
    • Κατασκευή Επιβατικού Σταθμού Κρουαζιέρας (ΠΕ04). (Σημειώνεται ότι η ΕΣΑΛ είχε απορρίψει την κατασκευή και λειτουργά MALL στον νέο Προβλήτα Κρουαζιέρας).
    • Αναδιαμόρφωση κτηρίου Παγόδας σε ξενοδοχείο 5* και συνεδριακό κέντρο (ΠΕ05) σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις που τέθηκαν στην απόφαση του ΥΠΠΟΑ.
    • Αναδιαμόρφωση δύο αποθηκών σε 4* & 5* ξενοδοχεία (ΠΕ06) σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις που τέθηκαν στην απόφαση του ΥΠΠΟΑ.
    • Κατασκευή 5* ξενοδοχείου στο Πόρτο Λεόνε (ΠΕ09) σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις που τέθηκαν στην απόφαση του ΥΠΠΟΑ.

    Δεν αποδέχεται την πρόσθετη επένδυση που αφορά την κατασκευή ναυπηγοεπισκευής για Mega Yachts στην περιοχή Γ1 (ΠΕ08), καθώς και τη χρήση «ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ» στις ζώνες ΣΤ’ και ΙΒ’.

    Επιπλέον, η ΕΣΑΛ προτείνει τη μετατροπή της υφιστάμενης αποθήκης ΣΙΛΟ σε Δημόσιο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά, πρόταση με την οποία συμφωνεί και η ΟΛΠ Α.Ε., όπως δήλωσε με επιστολή του προς τη Γεν. Γραμματεία ΛΛΠΝΕ ο δ/νων σύμβουλος της ΟΛΠ Α.Ε.

    Αναφορικά με τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων η Cosco Shipping Port ανακοίνωσε ότι η ΣΕΠ στο λιμάνι του Πειραιά διακίνησε το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019 3,027 εκατ. teu καταγράφοντας μια άνοδο κατά 21,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

    Με τις επιδόσεις αυτές , ο Πειραιάς  βρίσκεται πλέον στην πρώτη θέση μεταξύ των λιμανιών της Μεσογείου και βάζει πλώρη για ακόμη ψηλότερα.



    ΣΧΟΛΙΑ