• Business

    Επενδύσεις 2,6 δισ. από τα ελληνικά ξενοδοχεία την τελευταία τετραετία

    Αλέξανδρος Βασιλικός, Πρόεδρος ΞΕΕ


    Επενδύσεις που ξεπέρασαν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ επένδυσαν οι Έλληνες ξενοδόχοι από το 2019 έως σήμερα, με το μεγαλύτερο ποσοστό των έργων να έχουν υλοποιηθεί το διάστημα της πανδημίας, όταν ικανός αριθμός των μονάδων είχε κατεβάσει ρολά.

    Μόνο το 2022, τα ελληνικά ξενοδοχεία επένδυσαν σε επισκευές, ανακαινίσεις και έργα συντήρησης το ποσό των 621 εκατομμυρίων, που αντιστοιχεί στο 7% του τζίρου τους, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, που παρουσίασε χθες το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος. Είναι βέβαια γεγονός ότι το ποσό αυτό είναι χαμηλότερο από τα 830 εκατ. ευρώ που επενδύθηκαν το 2021 και τα 986 εκατομμύρια του 2019, με τον πρόεδρο του ΞΕΕ, Αλέξανδρο Βασιλικό να εξηγεί πως «όσα ακούγαμε τον Οκτώβριο για το χειμώνα που ήταν ενόψει ήταν τρομακτικά. Ακούγαμε για πελάτες (Γερμανούς) που θα θερμαίνονταν με δελτίο, βλέπαμε πληθωρισμό και αύξηση των επιτοκίων και του ενεργειακού κόστους», συνθήκες που καθιστούν δύσκολη την υλοποίηση των επενδύσεων ακόμα κι αν έχουν προγραμματιστεί.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ύψος των επενδύσεων που υλοποίησαν τα ξενοδοχεία 1 και 2 αστέρων, σε συνάρτηση με το τζίρο τους. Οι μονάδες δύο αστέρων έκαναν πέρσι έργα 70 εκατομμυρίων, που αντιστοιχούν στο 11,7% των εσόδων τους, ενώ επενδύσεις αντίστοιχες με το 14,8% του τζίρου τους υλοποίησαν τα ξενοδοχεία ενός αστεριού. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό, είναι απαραίτητο να βγουν στον αέρα προγράμματα χρηματοδότησης που απευθύνονται σε μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αποκλείονται από τον αναπτυξιακό νόμο και τα κονδύλια για πράσινη μετάβαση. Πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα για όλους να ακολουθήσουν ζητήματα που χαρακτηρίζουν το μέλλον. Να σημειωθεί εδώ ότι το 2022, σχεδόν το 18% των επενδύσεων είχαν ως αντικείμενο έργα βιωσιμότητας.

    Η κανονικότητα φαίνεται να έχει επανέλθει για τον κλάδο, αφού πέτυχε έσοδα υψηλότερα από το 2019, πριν ξεσπάσει η πανδημία. Ο τζίρος των ξενοδοχείων έφτασε το 2022 τα 8,6 δισεκατομμύρια, ελαφρώς αυξημένος (κατά 2,4%) σε σχέση με το 2019, όταν είχε φτάσει τα 8,4 δισ.. Τη μερίδα του λέοντος (6,8 δισ. ευρώ) κατέχουν φυσικά τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας, που αύξησαν τα έσοδά τους κατά 9,8%, ενώ τα συνεχούς λειτουργίας είδαν πτώση τζίρου της τάξης του 21,2%.

    Καλύτερη η εικόνα των ξενοδοχείων και σε όρους πληρότητας, καθώς τον Αύγουστο ξεπέρασε οριακά αυτήν του αντίστοιχου μήνα του 2019, με 88% και 86,8% αντίστοιχα. Τον ίδιο μήνα, το 25% των δίκλινων δωματίων διατέθηκε σε τιμή μέχρι 70 ευρώ, το 50% των ξενοδοχείων είχε τιμή ανάμεσα στα 70 και τα 178 ευρώ και το υπόλοιπο 25% διατέθηκε σε τιμή πάνω από 178 ευρώ. Να σημειωθεί ότι και πέρσι το ποσοστό αλλοδαπών τουριστών στα ελληνικά ξενοδοχεία έφτασε το 69,2%, στα επίπεδα του 2019.

    To σχόλιο Αλ. Βασιλικού για τις κινήσεις των funds στον τουρισμό

    Ερωτηθείς για τη «σφήνα» των funds στα ξενοδοχεία, ο κ. Βασιλικός διευκρίνισε πως «είναι ξεχωριστή η συζήτηση για τα funds που αγοράζουν καταγγελθείσες συμβάσεις και για αυτά που επενδύουν». Θυμίζουμε πως την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε η πώληση δανείων 254 εκατομμυρίων ευρώ 72 ξενοδοχείων, που διαχειριζόταν η Intrum, στην κοινοπραξία του fund του Νίκου Καραμούζη, του family office του Θανάση Λασκαρίδη και της ισραηλινής Brown.«Αυτές οι κινήσεις των funds χρειάζονται μια ψήφο εμπιστοσύνης από τον κλάδο και τη χώρα. Η είσοδος των funds στα τουριστικά ακίνητα είναι ένα νέο σπορ», πρόσθεσε.

    Τον κλάδο προβληματίζει ο ανταγωνισμός από τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, με τον πρόεδρο του ΞΕΕ να φέρνει το παράδειγμα της Σαντορίνης, όπου οι κλίνες διπλασιάστηκαν, αλλά μόνο το 14% αποτελεί ξενοδοχειακό προϊόν. Αντιμέτωποι έρχονται οι ξενοδόχοι και με την έλλειψη προσωπικού, καθώς πέρσι οι κενές θέσεις εργασίας έφτασαν τις 61.000, που επιχειρείται να αντιμετωπιστεί μέσω πρωτοβουλιών για επαγγελματικό προσανατολισμό στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μέτρα όπως αυτά που έχουν ανακοινωθεί για εξεύρεση προσωπικού από τρίτες χώρες.



    ΣΧΟΛΙΑ