• Business

    Επανεξέταση των όρων της «επιστρεπτέας προκαταβολής» ζητά η αγορά – Οι βασικές ενστάσεις

    Θεόδωρος Σκυλακάκης: Πρώτα θα δούμε τις τιμές στα ρεζερβουάρ να πέφτουν και μετά στα ράφια

    Θεόδωρος Σκυλακάκης


    Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την στήριξη όσων πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού.

    Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως υπάρχουν πολλά σημεία που πρέπει να διευκρινιστούν, όπως το ύψος των χρημάτων που θα δοθούν ανά επιχείρηση και το επιτόκιο ενώ θεωρούν πως εάν δεν γίνουν πιο ελαστικοί κάποιοι όροι λίγοι θα κάνουν χρήση του μέτρου. «Πολλοί», όπως λένε, «προτιμούν να μην αξιοποιήσουν το μέτρο καθώς δεν θέλουν να δεσμευθούν με όρους που δύσκολα θα μπορέσουν να τηρήσουν».

    Οι βασικές ενστάσεις εντοπίζονται στο ύψος της ενίσχυσης και στο σχετικά μικρό αριθμό των δικαιούχων (300.000 επιχειρήσεις), που θεωρούνται ανεπαρκή για το μέγεθος του προβλήματος αλλά και στη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου που ορίστηκε στα πέντε χρόνια και στην υποχρέωση να διατηρήσουν ακέραιες τις θέσεις εργασίας στο διάστημα αυτό, πράγμα που σύμφωνα με τους εργοδότες είναι εξαιρετικά δύσκολο δεδομένης της αρνητικής συγκυρίας και των δυσοίωνων προοπτικών για την πορεία ανάκαμψη της κατανάλωσης.

    Εκτιμάται πως η κατανάλωση θα υποχωρήσει κατά περίπου 30% με 40% ενώ υπό τις παρούσες συνθήκες δύσκολα θα επανέλθει σύντομα στα επίπεδα πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

    «Προτιμούμε να μειώσουμε τα έξοδα λειτουργίας, να κλείσουμε καταστήματα και να προχωρήσουμε σε απολύσεις, παρά να αναλάβουμε ένα ακόμη δάνειο που δεν γνωρίζουμε εάν θα μπορέσουμε να αποπληρώσουμε, παρ’ ότι υπάρχει περίοδος χάριτος ενός έτους και χαμηλό επιτόκιο», αναφέρει στέλεχος γνωστής εταιρείας μόδας που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, τονίζοντας πως είναι ένα μέτρο που δεν συμφέρει.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικό το συγκεκριμένο μέτρο για τους μικρομεσαίους οφείλουν να «χαλαρώσουν» οι όροι που αφορούν στη δέσμευση για τον χρόνο διατήρησης των θέσεων εργασίας αλλά και την διάρκεια αποπληρωμής της «επιστρεπτέας προκαταβολής». Η οποία, όπως όλα δείχνουν, πρόκειται για προσωπικό δάνειο που βαραίνει τον επιχειρηματία προσωπικά και όχι την εταιρεία.

    «Τα πέντε χρόνια», συνεχίζει, «είναι λίγο διάστημα και θα πρέπει να επεκταθεί σε τουλάχιστον δέκα το πλάνο αποπληρωμής με υπόσχεση να διατηρήσεις το προσωπικό για λιγότερα χρόνια από πέντε…  ενώ θα πρέπει να επεκταθεί και το πρόγραμμα των 120 δόσεων», για να προσθέσει πως θα δυσκολευθούν πολλές επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στα χρέη που θα συσσωρευθούν μετά τον Σεπτέμβριο. Ακόμη και στην περίπτωση που υπάρξει κάποια έκρηξη της κατανάλωσης το καλοκαίρι, αφού κοπάσει η επιδημία δεν αναμένεται να έχει διάρκεια, ώστε να καλυφθούν οι απώλειες.

    Για το θέμα έχει τοποθετηθεί ήδη η ΓΣΕΒΕΕ, η οποία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως πέρα από το πλήθος των ζητούμενων στοιχείων υπάρχουν και μια σειρά λαθών όπως ότι ζητείται το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων του φορολογικού έτους 2019, το οποίο δεν έχει υποβληθεί και πως αφορά μόνο επιχειρήσεις με οργανωμένα λογιστήρια ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη να μετατεθεί η καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή των παραστατικών για την ένταξη στο μέτρο στις 27/4/20 αντίς της 10ης Απριλίου.

    Ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας χθες στο Open Tv αναγνώρισε πως για τις μικρότερες επιχειρήσεις είναι δυσκολότερη η συγκέντρωση των παραστατικών και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις ενώ τόνισε τη βούληση της κυβέρνησης να διοχετεύσει τη ρευστότητα όσο το δυνατόν συντομότερα στην αγορά.

    Να σημειωθεί πως το μέτρο της «επιστρεπτέας προκαταβολής» αφορά πρακτικά την παροχή χαμηλότοκων δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν από 1 έως 500 εργαζομένους, και θα δίνονται απευθείας μέσω του TAXIS. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι μέχρι τις 10 Απριλίου.



    ΣΧΟΛΙΑ