• Τράπεζες

    Έως και 2 δισ. ευρώ οι επενδύσεις σε «κόκκινα» δάνεια από τα private equity στην Ελλάδα

    επενδυσεις κοκκινα δανεια


    Κεφάλαια άνω του 1,3 δισ. ευρώ έχουν επενδύσει άμεσα μέχρι σήμερα τα μεγαλύτερα private equity funds στην αγορά των κόκκινων δανείων στη χώρα μας, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς οι συνολικές επενδύσεις αναμένεται να φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ. Από τους μεγαλύτερους επενδυτές είναι η Pimco, τα αμερικάνικα private equity fund Bain Capital, Apollo Global Management και η Carval, ενώ μεταξύ των ευρωπαϊκών επενδυτικών funds στην κορυφή βρίσκονται η σουηδική Ιntrum, η νορβηγική B2Holding, η σουηδική Hoist και η τσέχικη APS. Το μακρύ κατάλογο συμπληρώνουν η ιταλική Fortress και η Cerved, και το αμερικάνικο fund Farallon, ενώ στην ουρά για επενδύσεις στέκονται η καναδική LoneStar και αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια Centerbridge, Ellington και Elliott.

    Οι διαθέσεις των επενδυτικών κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στην αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων στη χώρα μας, θα δοκιμαστούν φέτος, καθώς νέες πωλήσεις, άνω των 6 δις ευρώ αναμένονται από τις τρεις συστημικές τράπεζες Alpha, Εθνική και Πειραιώς, καθώς και δύο τιτλοποιήσεις, των πακέτων Pillar και Cairo, ύψους 2 και 7,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα, που επιχειρεί η Εurobank.

    Η επενδυτική διάθεση είναι σε άμεση συνάρτηση, όχι μόνο με το είδος του χαρτοφυλακίου που μεταβιβάζεται και τα κατά πόσο τα δάνεια που πωλούνται έχουν εξασφαλίσεις σε ακίνητα, αλλά και με τα αποτελέσματα από τη διαχείριση των πακέτων που μεταβιβάστηκαν και το κατά πόσο επαληθεύονται οι προσδοκίες για την ανάκτηση μέρους των οφειλών από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ή τη ρευστοποίηση των εξασφαλίσεων αυτών.

    Επόμενο crash test για τις πωλήσεις δανείων με εξασφαλίσεις θα αποτελέσει το χαρτοφυλάκιο Symbol που πουλά η Εθνική τράπεζα και το οποίο περιλαμβάνει κυρίως δάνεια πολύ μικρών επιχειρήσεων. Η ονομαστική αξία του χαρτοφυλακίου ανέρχεται σε 950 εκατ. ευρώ και οι δεσμευτικές προσφορές που κατατέθηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε θα αξιολογηθούν έως τα τέλη του μήνα. Από την ολοκλήρωση της συναλλαγής και το τίμημα που θα επιτευχθεί, θα διαπιστωθεί κατά πόσο η αγορά των μεταβιβάσεων κόκκινων δανείων εμφανίζει σημάδια κόπωσης, αλλά και το πως αξιολογεί η αγορά την τελευταία ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί και από πολύ μικρές επιχειρήσεις με υποθήκη την πρώτη κατοικία.

    H σκυτάλη των πωλήσεων δανείων με εξασφαλίσεις περνά στην Alpha Bank, η οποία προγραμματίζει τη μεταβίβαση δύο αντίστοιχων χαρτοφυλακίων, συνολικού ύψους 3,8 δισ. ευρώ. Το πρώτο αξίας 1,9 δις ευρώ με την επωνυμία Neptune περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια real estate, ενώ το δεύτερο με την επωνυμία Orion περιλαμβάνει στεγαστικά δάνεια αξίας 1,9 δις ευρώ επίσης. Η τράπεζα έχει ανοίξει ήδη τη σχετική διαδικασία, διερευνώντας τις διαθέσεις της αγοράς, με στόχο η πώληση να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο, ενώ ο κύκλος των πωλήσεων για την Alpha Bank θα κλείσει με την πώληση ενός ακόμη πακέτου με καταναλωτικά κυρίως δάνεια, ύψους 800 εκατ. ευρώ, που δεν έχουν εξασφαλίσεις.

    Την πώληση ενός ακόμη πακέτου με εξασφαλίσεις διερευνά για το 2019 και η τράπεζα Πειραιώς, η οποία «τρέχει» παράλληλα δύο μεταβιβάσεις, που αναμένεται να κλείσουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο. Το πακέτο Nemo περιλαμβάνει ναυτιλιακά δάνεια ύψους 600 εκατ. ευρώ και η τράπεζα έχει λάβει ήδη δεσμευτικές προσφορές, ενώ το Iris περιλαμβάνει καταναλωτικά δάνεια ύψους 700 εκατ. ευρώ και οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται στις 24 Απριλίου.

    Η Εθνική Τράπεζα θα ακολουθήσει με ένα ακόμη πακέτο δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, το Mirror ύψους 1,1 δισ. ευρώ, καθώς και ένα δεύτερο με εξασφαλίσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ, που θα «τρέξει» το δεύτερο εξάμηνο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Alpha Bank: Ξεκινά την πώληση τριών πακέτων δανείων 4,6 δισ.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Wood: Στροφή για τις τράπεζες το 2019-Γιατί αξίζουν καλύτερες αποτιμήσεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Deutsche Bank: Ποια ελληνική τράπεζα θα επωφεληθεί περισσότερο από το σχέδιο για μείωση των «κόκκινων» δανείων



    ΣΧΟΛΙΑ