• Business

    Εντολές EKT στους Έλληνες τραπεζίτες: Διαλέξτε ΑΜΚ η κόκκινα δάνεια

    Mario Draghi Ντράγκι

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi


    Ένα συμπληρωματικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρωζώνη δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο, όμως είναι σοβαρότερο στη χώρα μας και στην Ιταλία.

    Το σχέδιο αυτό, που τίθεται σε διαβούλευση έως τις 8 Δεκεμβρίου, προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα δώσει προθεσμία δύο ετών (από την 1η Ιανουαρίου του 2018) στις τράπεζες της Ευρωζώνης για να καλύψουν με προβλέψεις στο 100% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που χαρακτηρίζονται ως τέτοια από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά και δεν καλύπτονται από εξασφαλίσεις, και προθεσμία επτά ετών για να γίνει το ίδιο για τα δάνεια που είναι εξασφαλισμένα.

    Πρόκειται για ένα εγχείρημα με υψηλό βαθμό δυσκολίας για τις τράπεζες, και ειδικά τις ελληνικές και ιταλικές τράπεζες. Σήμερα ο μέσος δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη ανέρχεται περίπου στο 50%, και η ΕΚΤ πιέζει ώστε αυτό το ποσοστό να φτάσει για τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 100% μέσα σε λίγα χρόνια, κάτι που όπως καταλαβαίνει κανείς δεν είναι και απλή υπόθεση.

    Επίσης, μία παράπλευρη απώλεια της στρατηγικής αυτής θα είναι η αναπόφευκτη μείωση των χορηγήσεων δανείων από τις τράπεζες, αφού πλέον θα πρέπει να το… διπλοσκέφτονται πριν δώσουν ένα δάνειο που μπορεί να παρουσιάζει σημαντική πιθανότητα αθέτησης, υπό τον φόβο των επιπλέον προβλέψεων.

    Ουσιαστικά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέτει τους Ευρωπαίους τραπεζίτες (μεταξύ αυτών και τους Έλληνες) προ διλήμματος: ή θα βρουν κεφάλαια για να καλύψουν με προβλέψεις τα κόκκινα δάνεια που τις βαραίνουν, ή απλά θα ξεφορτωθούν αυτά τα κόκκινα δάνεια, πουλώντας τα στη δευτερογενή αγορά. Και ειδικά για την Ελλάδα, με δεδομένο ότι η έξοδος στις αγορές δεν είναι ακόμα αρκετά ελκυστική επιλογή, λόγω της ασταθούς οικονομικής κατάστασης στη χώρα μας, οι ελληνικές τράπεζες μάλλον θα προτιμήσουν τη δεύτερη οδό, αυτή της πώλησης κόκκινων δανείων…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Motor Oil: Η νέα στρατηγική κίνηση της οικογένειας Βαρδινογιάννη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Mια μονάδα συναλλαγών bitcoin της Goldman Sachs δημιουργεί αυξημένες προσδοκίες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αύξηση-σοκ: Εκτοξεύτηκαν στα 588 εκατ. ευρώ τα φέσια του Δημοσίου-Θρίλερ η εκταμίευση των 800 εκατ.



    ΣΧΟΛΙΑ