• Business

    Εντυπωσιακά κέρδη για τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες χάρη (και) στον Trump


    Την ώρα που είναι έκδηλη σε ολόκληρο τον πλανήτη η ανησυχία για το τι επιπτώσεις θα έχει η εκλογή του Donald Trump στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, στις ναυτιλιακές εταιρείες… ανοίγουν σαμπάνιες! Οι μετοχές του ναυτιλιακού κλάδου στη Νέα Υόρκη πραγματοποίησαν την Τρίτη νέο ανοδικό «ράλι», καθώς αναλυτές και επενδυτές συμφωνούν πως οι πολιτικές που αναμένεται να εφαρμόσει ο διάδοχος του Barack Obama θα αυξήσουν τον πληθωρισμό και επομένως θα είναι ευνοϊκές για τη ναυτιλία εν γένει.

    Παράλληλα, η συνεχιζόμενη ανάκαμψη στον τομέα του dry bulk, με τον δείκτη Baltic Dry να κινείται σε υψηλά 15 μηνών, και τα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα τριμήνου που ανακοινώθηκαν από ναυτιλιακές εταιρείες ήρθαν να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο το κλίμα.

    Έτσι, σχεδόν όλες οι εισηγμένες στην Νέα Υόρκη ναυτιλιακές εταιρείες είδαν χθες τις μετοχές τους να καταγράφουν κέρδη, ενώ για πάνω από 15 εξ αυτών τα κέρδη ξεπέρασαν το 10%. «Πρωταθλήτριες» στα κέρδη αναδείχθηκαν με διαφορά δύο ελληνικών συμφερόντων εταιρείες: η Euroseas, συμφερόντων του εφοπλιστή Αριστείδη Πίττα, η μετοχή της οποίας εκτοξεύθηκε κατά 98,7% (!), στα 4,35 δολάρια, και η DryShips του Γιώργου Οικονόμου, η μετοχή της οποίας σχεδόν διπλασίασε την αξία της και διαμορφώθηκε στα 85,81 δολάρια.

    oikonomou 2

    Όμως και οι ναυτιλιακές εταιρείες με μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση δεν τα πήγαν κι άσχημα: η μετοχή της Diana Shipping (Συμεών Παληός) «σκαρφάλωσε» στα 4,25 δολάρια, καταγράφοντας κέρδη 19,1%, ενώ η Navios Maritime Partners (συμφερόντων Αγγελικής Φράγκου) βρέθηκε στα 1,76 δολάρια, με άνοδο 15,3%.

    αγγελικη φραγκου
    Αγγελική Φράγκου. Πρόεδρος και Διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Maritime Holdings Inc

    Κέρδη άνω του 10% κατέγραψαν επίσης μεταξύ άλλων και οι μετοχές των Diana Containerships (Συμεών Παληός), Danaos (Γιάννης Κούστας), Navios Maritime Holdings (Αγγελική Φράγκου), Globus Maritime (οικογένεια Φειδάκη).

    συμεων παληος
    Συμεών Παληός, εφοπλιστής Diana Shipping

     

    Πάντως, ο αναλυτής της Deutsche Bank, Amit Mehrotra, εμφανίζεται πιο επιφυλακτικός ως προς τις πολιτικές που θα εφαρμόσει εν τέλει ο Donald Trump, επισημαίνοντας στο TradeWinds ότι δεν έχει δώσει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί.

    Από την πλευρά του, ο Mark Suarez της McQ Holdings επισημαίνει πως ειδικά στον κλάδο των bulkers το κλίμα είναι το τελευταίο διάστημα πολύ καλό και αυτό αντικατοπτρίζεται και στην άνοδο του δείκτη Baltic Dry. «Πολλές από τις τιμές spot αρχίζουν να βελτιώνονται σε πιο βιώσιμη βάση, ειδικά στα capesizes», δήλωσε, σημειώνοντας ότι τα capesizes τείνουν γενικά να συμπαρασύρουν μαζί τους και τα μικρότερα μεγέθη.

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γ. Πουλόπουλος: Η στρατηγική της Πειραιώς στα κόκκινα δάνεια και στις καταθέσεις

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Β. Βαλέντης: Στο “κόκκινο” η Pyxis Tankers το τρίτο τρίμηνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά



    ΣΧΟΛΙΑ