• Business

    Εντυπωσιακά ευρήματα της ICAP: 10 Έλληνες επέστρεψαν στην Ελλάδα, γιατί βρήκαν καλύτερη δουλειά

    • NewsRoom


    Παρόλο που η απαισιοδοξία των Ελλήνων για την κατάσταση της οικονομίας στη χώρα μας συνεχίζεται, εν τούτοις τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκε ένα εντυπωσιακό φαινόμενο. Σύμφωνα με έρευνα της ICAP Advisory, κάποιοι Έλληνες επέστρεψαν στην Ελλάδα, γιατί βρήκαν εργασία. Πιο συγκεκριμένα στην έρευνα που διεξήχθη βρέθηκε ότι στην χώρα μας το 2016 επέστρεψαν από το εξωτερικό 24 άτομα. Από αυτά τα άτομα 10 δήλωσαν ότι επέστρεψαν στην Ελλάδα, επειδή βρήκαν εργασία με  καλύτερες αποδοχές.

    Βέβαια, τα άτομα αυτά δεν προσδιορίζουν σε ποια χώρα ήταν, τι δουλειά έκαναν στο εξωτερικό και πόσα χρήματα έπαιρναν.

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την ICAP για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Συμμετείχαν 853 Έλληνες του εξωτερικού έως 35 ετών χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις με υψηλή εξειδίκευση κάτοχοι μεταπτυχιακού ή και διδακτορικού.

    Migration-signs

    Ως κύριοι παράγοντες που τους οδήγησαν πίσω στη χώρα μας αναδείχθηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά, το κλίμα και ο τρόπος ζωής στην Ελλάδα, η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα , και αντίστοιχες ή και καλύτερες αποδοχές σε σχέση με αυτό που απολαμβάνουν στο εξωτερικό.

    greece
    Σύμφωνα με τον Νικήτα Κωνσταντέλλο, διευθύνοντα σύμβουλο της ICAP Group, η ICAP διεξήγαγε την έρευνα μεταξύ των νέων ταλαντούχων Ελλήνων που εργάζονται στο εξωτερικό, αναζητώντας τις αιτίες για τις οποίες έφυγαν, τους τομείς και τις συνθήκες εργασίας τους και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα επέστρεφαν.

    Migration

    «Όπως προκύπτει, οι περισσότεροι έφυγαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, τόσο προς αναζήτηση απασχόλησης, όσο και για τη δυνατότητα να εργαστούν σε περιβάλλον ανώτερης επιχειρηματικής κουλτούρας και αξιοκρατίας. Αυτοί που δηλώνουν ότι θα γυρίσουν, θα το κάνουν λόγω ποιότητας ζωής και οικογένειας, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει απασχόληση και θα αμειφθούν ικανοποιητικά. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι σχεδόν το ένα τρίτο δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει ποτέ στην Ελλάδα.

    tour22

    Οι ειδικότητες με τους μεγαλύτερους πληθυσμούς είναι μηχανικοί και εργαζόμενοι στην πληροφορική, ενώ ακολουθούν χρηματοοικονομικά και μάνατζμεντ. Οι περισσότεροι έχουν πρώτο ελληνικό πτυχίο και βρετανικό μεταπτυχιακό, ενώ η πρώτη χώρα στην οποία εργάζονται είναι με διαφορά η Βρετανία. Είναι προφανές ότι η σταθεροποίηση της οικονομίας είναι βασική προϋπόθεση για την επιστροφή των Ελλήνων του εξωτερικού αλλά δεν αρκεί. Η βελτίωση της επιχειρηματικής κουλτούρας και η ανάδειξη της αξιοκρατίας αποτελούν επίσης ισχυρή προϋπόθεση» σχολιάζει ο κ. Κωνσταντέλλος.

    baggage

    Ως κυριότεροι λόγοι που οδηγούν τα άτομα για εργασία στο εξωτερικό αναδείχθηκαν και φέτος, η μειωμένη αξιοκρατία και η διαφθορά στην Ελλάδα με ποσοστό 40%, η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα με ποσοστό 37% και οι προοπτικές εξέλιξης στη χώρα του εξωτερικού με ποσοστό 34%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/article-48928-2/48928

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/51584-2/51584



    ΣΧΟΛΙΑ