Ενέργεια

WSJ: Ρήγμα στον ΟΠΕΚ – Εξετάζουν αποχώρηση τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

ΟΠΕΚ

ΟΠΕΚ


Την αποχώρησή τους από τον ΟΠΕΚ λόγω αντιπαραθέσεων με τη Σαουδική Αραβία, συζητούν εσωτερικά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Mεταξύ άλλων το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαφωνούν για τα επίπεδα της παραγωγής, καθώς υπό την τρέχουσα πολιτική αντλούν σημαντικά λιγότερο πετρέλαιο από όσο θα επιθυμούσαν.

Μάλιστα, τα Εμιράτα συγκρούστηκαν με τους Σαουδάραβες τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ο ΟΠΕΚ+ (συμπεριλαμβανομένης μεταξύ άλλων και της Ρωσίας) αποφάσισε δραματική μείωση της παραγωγής πετρελαίου για να στηρίξει τις τιμές.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποστήριξαν δημόσια τη μείωση της παραγωγής, ωστόσο Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι τα Εμιράτα τους δήλωσαν ιδιωτικά πως ήθελαν να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο – όπως επιθυμούσε και η Ουάσιγκτον – αλλά αντιμετώπισαν την αντίσταση της Σαουδικής Αραβίας.

Επιπλέον, τα Εμιράτα “ανησυχούν για μία Σαουδική Αραβία που λειτουργεί ενάντια στα συμφέροντά τους”, σύμφωνα με την Dina Esfandiary, ανώτερη σύμβουλο για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στη Διεθνή Ομάδα Κρίσεων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αλλά σημεία αντιπαράθεσης ΗΑΕ και Σ. Αραβία αποτελούν η Υεμένη καθώς και η επιθυμία των Εμιράτων να κατασκευάσουν στρατιωτική βάση σε νησί στο στενό του Μπαμπ αλ-Μαντέμπ στο νότιο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας, κάτι στο οποίο αντιδρούν Σαουδάραβες αξιωματούχοι.

Σημειώνεται ότι μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ της WSJ οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν κατακόρυφη πτώση και διαπραγματεύονται με απώλειες περίπου 2%.

Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο Μαΐου του Brent υποχωρεί κατά 1,8% με την τιμή του στα 83,2 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI Απριλίου χάνει 1,9% στα 76,7 δολάρια το βαρέλι.

Διαβάστε επίσης:

Ιράν: Ο Ραΐσι κατηγορεί τους «εχθρούς του κράτους» για τις δηλητηριάσεις στα σχολεία θυλέωνΣΧΟΛΙΑ