• Ενέργεια

    Τσοτσορός (ΕΛΠΕ): «Σημαντικά εκμεταλλεύσιμα αποθέματα στο χαρτοφυλάκιο μας των 10 περιοχών»

    • NewsRoom


    Πολύ ενθαρρυντικές χαρακτήρισε τις  εκτιμήσεις για την περιοχή της Κρήτης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Στάθης  Τσοτσορός,  με βάση τις γεωφυσικές έρευνες, όπως ανέφερε σήμερα  κατά την τελετή υπογραφής των 2 συμβάσεων παραχώρησης νότια και δυτικά της Κρήτης μαζί με τις διεθνείς εταιρείες Total και ExxonMobil.

    “Παρότι είναι νωρίς ακόμη για εκτιμήσεις χωρίς γεώτρηση, μιλώντας με τους έμπειρους γεωεπιστημονές μας βλέπεις στα μάτια τους την ικανοποίηση του ερευνητή που είναι πια κοντά στο στόχο του”, σημείωσε.

    Ο κ. Τσοτσορός αναφέρθηκε επίσης και στην ταχύτητα με την οποία ολοκληρώθηκαν οι σχετικές διαδικασίες για την ανάθεση των παραχωρήσεων και την υπογραφή των συμβάσεων.

    “Σηματοδοτείται μια ιδιαίτερης σημασίας διαφοροποίηση από το παρελθόν, όσον αφορά την αντιμετώπιση της μάστιγας της γραφειοκρατίας, αφού από την υποβολή της αίτησης ενδιαφέροντος στο ΥΠΕΝ (30 Μαϊου 2017)… ως ημερομηνία υποβολής προσφορών ορίστηκε η 5η Μαρτίου 2018 (90 ημέρες μετά την ανακοίνωση στο ΕU Official Journal, Noe 2017), σήμερα μετά δεκαπέντε (15) μήνες ολοκληρώθηκε η σχετική διαδικασία, που κατά κανόνα διαρκούσε περί τους τριάντα (30) μήνες, δημιουργώντας μας εύλογες προσδοκίες και ελπίδες για μια έστω και καθυστερημένη, σταδιακή προσαρμογή της πολιτείας στους χρόνους της ψηφιακής εποχής” τόνισε.

    Σε ό,τι αφορά τον όμιλο ΕΛΠΕ ανέφερε ότι η υπογραφή ολοκληρώνει με επιτυχία το πρώτο μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού στον τομέα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων για τη Δ. Ελλάδα και το Ιόνιο, και ενδυναμώνει αποφασιστικά τη συνεργασία με τις κορυφαίες διεθνείς εταιρείες ExxonMobil και Total, συμβάλλοντας καθοριστικά στο μείζον εθνικό εγχείρημα για ενεργειακή αυτοδυναμία και ενεργειακή ασφάλεια.

    Πλέον όπως είπε ο κ. Τσοτσορός ο όμιλος έχει δημιουργήσει ένα πολλά υποσχόμενο χαρτοφυλάκιο 10 επιλεγμένων περιοχών στον  ελλαδικό χώρο στο οποίο εκτιμάται ότι υπάρχουν προς ανακάλυψη σημαντικά εκμεταλλεύσιμα αποθέματα υδρογονανθράκων.

    Αναφερόμενος στην περιοχή του Πατραϊκού τόνισε ότι μέχρι στιγμής οι έρευνες είναι ιδιαιτέρως θετικές και τα  τρισδιάστατα σεισμικά επιβεβαίωσαν τον κύριο γεωλογικό στόχο, με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα τουλάχιστον 140 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Είναι σε εξέλιξη οι περιβαλλοντικές μελέτες και έχουν ξεκινήσει οι προεργασίες για γεώτρηση στις αρχές 2020, τόνισε.

    Ο ίδιος αποκάλυψε ότι με βάση την επανερμηνεία όλων των υπαρχόντων ερευνητικών δεδομένων, έχουν ήδη καταγραφεί στο θαλάσσιο χώρο της Δ. Ελλάδας περισσότερες από 30 πετρελαιοπιθανές γεωλογικές δομές, οι οποίες εν δυνάμει περιέχουν πολλές δεκάδες εκατομμύρια απολήψιμα βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ υπάρχουν πολύ υψηλές προσδοκίες για τον εντοπισμό και άλλων γεωλογικών δομών στις χερσαίες περιοχές της Δ. Ελλάδας και φυσικά στη θαλάσσια περιοχή του Β. Αιγαίου και Θρακικού Πελάγους.

    Αναφερόμενος στο όραμα του ομίλου υπογράμμισε ότι επιδιώκεται να αναπτυχθούν περαιτέρω οι διεθνείς συνεργασίες με τα ΕΛΠΕ να διατηρούν πρωταγωνιστικό ρόλο “συμβάλλοντας ουσιαστικά στην μετάβαση  από το “μύθο” δεκαετιών στην “πραγματικότητα” των μεγεθών της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου”.

    Οι στόχοι μέχρι το 2030

    Ο κ. Τσοτσορός αναφέρθηκε και στους στόχους μέχρι το 2030 στους οποίους περιλαμβάνονται:

    * ολοκλήρωση της 3ης φάσης της ερευνητικής περιόδου στο σύνολο των εννέα (9) παραχωρηθεισών περιοχών της Δυτικής Ελλάδος, Ιονίου και Κρήτης, καθώς επίσης και των μελλοντικών παραχωρήσεων και στη συνέχεια η εκτέλεση γεωτρήσεων αποτίμησης και η κατάρτιση των κατά περίπτωση “σχεδίων ανάπτυξης” σύμφωνα με τις συμβάσεις μίσθωσης.

    * διεύρυνση και ισχυροποίηση στρατηγικών συνεργασιών με μεγάλες διεθνείς εταιρείες, για ενίσχυση της τεχνογνωσίας, μεταφορά τεχνολογίας και αποτελεσματική υλοποίηση του ερευνητικού και παραγωγικού έργου.

    * ενεργή συμμετοχή στην παραγωγική εκμετάλλευση επιλεγμένων κοιτασμάτων, με την υλοποίηση επενδύσεων υποδομής και την εκτέλεση των παραγωγικών επενδύσεων άντλησης και μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου.

    * ουσιαστική συμμετοχή στον μετασχηματισμό του ενεργειακού μείγματος, με τον εντοπισμό κοιτασμάτων και παραγωγή φυσικού αερίου και την χρησιμοποίηση του για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.



    ΣΧΟΛΙΑ