ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, απευθυνόμενος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, την προέτρεψε ξανά να αγοράσει περισσότερο αμερικανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ώστε να αποφύγει τους δασμούς.
«Το μόνο πράγμα που μπορούν να κάνουν γρήγορα είναι να αγοράσουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μας», ανέφερε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο μετά την ορκωμοσία του τη Δευτέρα.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και ορισμένες ασιατικές κυβερνήσεις, εξετάζουν το ενδεχόμενο να αγοράσουν περισσότερη ενέργεια από τον μεγαλύτερο παραγωγό αργού στον κόσμο και εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Μάλιστα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε πέρσι ότι οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν την κατανάλωση ρωσικού LNG.
Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, οι ΗΠΑ δεν έχουν πολύ μεγαλύτερη ικανότητα να αυξήσουν τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Και δεδομένου ότι το LNG πωλείται μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων, η αύξηση φορτίων προς Ευρώπη, θα απαιτούσε από τους αρχικούς αγοραστές φυσικού αερίου να συμφωνήσουν.
Οι Ευρωπαίοι αγοραστές θα μπορούσαν να εξετάσουν επίσης το ενδεχόμενο να «κλειδώσουν» προσφορές μέσω μακροπρόθεσμων συμφώνων με έργα LNG των ΗΠΑ, τα οποία όμως θα χρειαστούν χρόνια για να κατασκευαστούν.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να απελευθερώσει την αμερικανική ενεργειακή ανάπτυξη, κηρύσσοντας εθνική ενεργειακή έκτακτη ανάγκη και ανακαλώντας τις υπεράκτιες απαγορεύσεις μίσθωσης πετρελαίου και φυσικού αερίου που εμπόδιζαν ουσιαστικά τις γεωτρήσεις στα περισσότερα παράκτια ύδατα των ΗΠΑ.
Επίσης, ήρε το «πάγωμα» της κυβέρνησης Μπάιντεν στις εγκρίσεις νέων μονάδων εξαγωγής LNG.
«Θα βγάλουμε πολλά χρήματα από την ενέργεια», επεσήμανε ο Τραμπ, υπογράφοντας μια σειρά εκτελεστικών διαταγών αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
«Διαθέτουμε περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον», συμπλήρωσε.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οι Ελληνικές τράπεζες συμμετέχουν στο 40,6% του συνολικού δανεισμού της ελληνικής ναυτιλίας που φτάνει τα 59,68 δισ. δολάρια – Ποια δίνει τα περισσότερα
- JPMorgan: Ρίχνει στα τάρταρα τη μετοχή της Rheinmetall μετά από υποβάθμιση και μείωση τιμής στόχου κατά -30% – Κατρακύλα -8%
- Έλεγχοι της ΑΑΔΕ σε αγροτικές ενισχύσεις: Ανακτήθηκαν 16,3 εκατ. ευρώ από 27.193 δικαιούχους για το 2023
- Θεμιστοκλέους: Προκήρυξη για 1000 γιατρούς την επόμενη βδομάδα – 5.000 προκηρύξεις και 3.000 προσλήψεις Ε.Π το 2026
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.