• Ενέργεια

  Τουρκία: Αυξήσεις σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο

  • NewsRoom
  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Πρόεδρος Τουρκίας

  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Πρόεδρος Τουρκίας


  Η Τουρκία αύξησε σήμερα τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος από 50% έως 100% για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ανέβασε γι’ άλλη μια φορά τους μηνιαίους λογαριασμούς φυσικού αερίου, συσσωρεύοντας πιέσεις σε μια οικονομία που βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν συνολικό πληθωρισμό που καλπάζει.

  Η Αρχή Ρύθμισης της Αγοράς Ενέργειας ανέφερε πως οι τιμές του ηλεκτρισμού ανέβηκαν περίπου 50% για τα χαμηλότερης ζήτησης νοικοκυριά για το 2022, ενώ αυξήθηκαν περισσότερο από 100% για υψηλής ζήτησης εμπορικούς χρήστες.

  Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 25% για οικιακή χρήση και κατά 50% για βιομηχανική χρήση τον Ιανουάριο, ανέφερε σε ξεχωριστή ανακοίνωση η εταιρία διανομής BOTAS. Η αύξηση της τιμής είναι 15% για βιομηχανική χρήση παραγωγής ηλεκτρισμού.

  Ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα εκτοξεύθηκε πάνω από 21% τον Νοέμβριο και είναι πιθανό να ξεπεράσει το 30% τον Δεκέμβριο, έπειτα από τη μεγάλη υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, της λίρας, τους τελευταίους μήνες που προκλήθηκε από μια σειρά ανορθόδοξων μειώσεων των επιτοκίων.

  Διαβάστε επίσης:

  Τουρκία: Ξεκίνησε η χορήγηση του τουρκικού εμβολίου κατά της COVID-19

  Ο Ερντογάν καλεί τους πολίτες να διατηρήσουν καταθέσεις σε λίρα – Με βουτιά 44% κλείνει το 2021 για το τουρκικό νόμισμα

  Αρμενία: Αίρεται το εμπάργκο εισαγωγής τουρκικών προϊόντων από την 1η Ιανουαρίου  ΣΧΟΛΙΑ