• Οικονομία

    Ο Ερντογάν καλεί τους πολίτες να διατηρήσουν καταθέσεις σε λίρα – Με βουτιά 44% κλείνει το 2021 για το τουρκικό νόμισμα

    • NewsRoom
    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Πρόεδρος Τουρκίας

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Πρόεδρος Τουρκίας


    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι οι Τούρκοι πρέπει να διατηρήσουν τις αποταμιεύσεις σε τουρκική λίρα και ότι οι πρόσφατες συναλλαγματικές διακυμάνσεις βρίσκονται υπό έλεγχο μετά την κατάρρευση της λίρας κατά τους τελευταίους δύο μήνες.

    Σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν κάλεσε επίσης τους Τούρκους να μεταφέρουν τα αποθέματά τους σε χρυσό στο τραπεζικό σύστημα και διατύπωσε και πάλι την ανορθόδοξη άποψή του σύμφωνα με την οποία τα επιτόκια «είναι η αιτία του πληθωρισμού».

    Ωστόσο η τουρκική λίρα συνέχισε και την Παρασκευή την νέα πτωτική της πορεία, μετά την βραχύβια ιστορική άνοδο των προηγούμενων ημερών, η οποία ωστόσο φέρεται να στηρίχθηκε από την τουρκική κυβέρνηση με την διάθεση δισεκατομμυρίων από τα συναλλαγματικά αποθεματικά, παρά τη διάψευση που επιχείρησε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας. Στις 13:15 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία της διαμορφώθηκε στις 13,36 λίρες ανά δολάριο.

    Η τουρκική λίρα οδεύει προς την ολοκλήρωση της χειρότερης της χρονιά από τότε που ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία, πριν από δύο δεκαετίες. Το νόμισμα με μακράν τις χειρότερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές το 2021, – όπως και την προηγούμενη χρονιά – κινείται πτωτικά εδώ και πέντε ημέρες καταγράφοντας απώλειες 20% έναντι του δολαρίου.

    Αναμένεται να ολοκληρώσει το 2021 με πτώση κατά 44%, κυρίως εξαιτίας του οικονομικού προγράμματος του Ερντογάν που επικεντρώνεται στις εξαγωγές και τις πιστώσεις παρά την υποτίμηση του νομίσματος, που έλαβε διαστάσεις κανονικής κρίσης τους τελευταίους δύο περίπου μήνες, προκαλώντας τριγμούς στην οικονομία.



    ΣΧΟΛΙΑ