• Ενέργεια

    Total και ΕΝΙ επεκτείνουν την παρουσία τους στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ

    • NewsRoom


    Οι ενεργειακοί κολοσσοί Total και ΕΝΙ επεκτείνουν την παρουσία τους στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς σύμφωνα με το ΚΥΠΕ αναμένεται να συνεργαστούν και στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

    Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων, πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι η σύμπραξη της γαλλικής με την ιταλική εταιρεία δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλα τεμάχια της ΑΟΖ. Εν αναμονή των τελικών ανακοινώσεων, οι συζητήσεις διεξάγονται σε πολλά επίπεδα, ενώ σε εξέλιξη είναι και οι τεχνοκρατικές συζητήσεις, έλεγαν οι ίδιες πηγές.

    Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Νοεμβρίου 2018, το Υπουργείο Ενέργειας είχε ανακοινώσει ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για χορήγηση Άδειας Έρευνας Υδρογονανθράκων για το Ερευνητικό Τεμάχιο 7, εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, λήφθηκε μία αίτηση από την κοινοπραξία Total E&P Cyprus B.V. / Eni Cyprus Limited.

    Εξάλλου, μιλώντας την Πέμπτη, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης είχε δηλώσει ότι αναμένονται εξελίξεις τα επόμενα 24ωρα σε σχέση με την υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Είχαν προηγηθεί επαφές του Υπουργού σε πολιτικό επίπεδο στη γαλλική πρωτεύουσα, ενώ συναντήθηκε και με τον Υποδιευθυντή Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής της γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου TOTAL Elias Kassis, με τον οποίο συζήτησε τους μελλοντικούς σχεδιασμούς της εταιρείας στην κυπριακή ΑΟΖ, τόσο σε σχέση με γεωτρητικούς στόχους, όσο και με νέα τεμάχια στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ερωτηθείς για την πορεία των διαπραγματεύσεων σε σχέση με το οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι «οτιδήποτε υπάρχει προς ανακοίνωση θα ανακοινωθεί την ώρα που πρέπει».

    Τέλος, σύμφωνα με το philenews.com, όσον αφορά τη διμερή συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, την Πέμπτη στο περιθώριο του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο Σίμπιου της Ρουμανίας, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι αυτή επικεντρώθηκε σε πτυχές της προωθούμενης συνεργασίας με την γαλλική πλευρά, στο πλαίσιο της PESCO.



    ΣΧΟΛΙΑ