• Business

    ExxonMobil: Άναψε πράσινο για επιβεβαιωτική στον Γλαύκο

    • NewsRoom

    Τρίσταν Άσπρεϊ, αντιπρόεδρος ExxonMobil


    Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε η ExxonMobil, σχετικά με τα τελευταία ευρήματα στο κοίτασμα «Γλαύκος», επισφραγίζοντας τους αρχικούς υπολογισμούς για τα δεδομένα που υπολογίστηκαν. Συγκεκριμένα, η ανακάλυψη στο κοίτασμα «Γλαύκος» αφορά σε 5 έως 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών υψηλής ποιότητας φυσικού αερίου στο τεμάχιο «10». Ταυτόχρονα, η εταιρεία διαβεβαίωσε την αρχική εκτίμηση ότι θα πραγματοποιήσει γεώτρηση, ως μια διαδικασία επιβεβαίωσης των ευρημάτων. Οι εξαγγελίες έγιναν με επιστολή της κοινοπραξίας ExxonMobil – Qatar Petroleum, όπως άλλωστε προβλεπόταν και από τις συμφωνίες μεταξύ του κολοσσού και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι προχωρά σε επιβεβαιωτική γεώτρηση

    Στην επιστολή αναγράφεται επίσης ότι η εταιρεία πρόκειται να προχωρήσει σε ενημέρωση του Υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου, η οποία θα γίνει το αργότερα μέχρι τον Ιούνιο, αναφορικά με τα ακριβή στοιχεία για την επιβεβαιωτική γεώτρηση, δηλαδή το ακριβές σημείο όπου θα πραγματοποιηθεί αλλά και τις ημερομηνίες που θα έχει στο σημείο το γεωτρύπανο, ώστε να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες εργασίες.

    Μέχρι στιγμής έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την έγκριση του προϋπολογισμού των έργων επιβεβαιωτικής γεώτρησης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Όλες οι εξελίξεις λαμβάνουν χώρα στην έδρα του κολοσσού , που βρίσκεται στο Τέξας.

    Μέσα στο άμεσο διάστημα, εκτιμάται, επίσης, να καταφθάσει στην Κύπρο μια υψηλόβαθμη ομάδα στελεχών της ExxonMobil, η οποία θα αναλάβει να εξετάσει τις δυνατότητες επέκτασης της παρουσίας της εταιρείας στην Κύπρο, ή ακόμη και της επέκτασης της κοινοπραξίας που εκπροσωπεί.

    Οι διαπραγματεύσεις του Υπουργείου Ενέργειας με την Total

    Την ίδια ώρα, τρέχουν και οι διαδικασίες μεταξύ υπουργείου Ενέργειας και γαλλικής Total σε δύο άξονες: Ο πρώτος σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις ανάθεσης του τεμαχίου «7» στην κοινοπραξία Total – Eni, όπου διαχειριστής είναι ο γαλλικός κολοσσός. Ο δεύτερος, από την άλλη, έχει να κάνει με την έγκριση, από το Υπουργικό Συμβούλιο, της εισδοχής της Total με σημαντικό ποσοστό, στα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης που έχει η Eni στο τεμάχιο «8», όπου γίνεται και η προεργασία για επόμενες γεωτρήσεις.

    Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων, που αφορούσαν στα δύο τεμάχια ολοκληρώθηκε στη Λευκωσία το προηγούμενο δεκαήμερο. Πλέον, αναμένεται να ολοκληρωθεί, από όλες τις πλευρές, η εξέταση των θέσεων που έθεσε η άλλη πλευρά. Προγραμματίζεται ήδη να ακολουθήσει νέα συνάντηση στη Λευκωσία, στο προσεχές διάστημα, η οποία αναμένεται να είναι καταληκτική, ώστε να οδηγηθούν οι αποφάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.

    Σημειώνεται ότι ένα από τα ζητήματα που εκκρεμούν είναι η απαίτηση της κυπριακής πλευράς να αυξηθεί αισθητά το «πριμ» που θα δώσουν οι Total – Eni, σχετικά με την υπογραφή του συμβολαίου ανάθεσης του τεμαχίου «7». Το σκεπτικό που κρύβεται πίσω από αυτή την απαίτηση είναι ότι ναι μεν δεν υπάρχει αντίπαλο δέος, αφού δεν υπάρχουν άλλοι διεκδικητές του συγκεκριμένου τεμαχίου, ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός και στο «πριμ», αλλά στο «7» υπάρχει σίγουρο κοίτασμα, πριν καν ξεκινήσουν να ερευνούν, αφού εκεί εκτείνεται αισθητά το κοίτασμα «Καλυψώ» από το τεμάχιο «6».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ExxonMobil: Guidance για αύξηση κερδών κατά 4 δισ. δολάρια το 2019-2020

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρίσταν Άσπρεϊ (ExxonMobil): Η ΝΑ Ευρώπη «νέα βασική πηγή προμήθεια φυσικού αερίου»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ίλιγγος από την αξία του «Γλαύκου» – Τι εκτιμά η ExxonMobil



    ΣΧΟΛΙΑ