• Ενέργεια

    Total: Εξαγοράζει το 37,4% της ινδικής Adani Gas

    • NewsRoom
    O CEO και Πρόεδρος της TotalEnergies, Patrick Pouyanne.

    O CEO και Πρόεδρος της TotalEnergies, Patrick Pouyanne


    Ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός Total SA ετοιμάζεται να εξαγοράσει το 37,4% της ινδικής εταιρείας διανομής φυσικού αερίου Adani Gas, καθώς επιδιώκει να επωφεληθεί από τη στροφή της χώρας της Νότιας Ασίας σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας.

    Σύμφωνα με την Total, η ινδική αγορά φυσικού αερίου έχει σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες καθώς το Νέο Δελχί θέλει να διαφοροποιήσει το ενεργειακό του μείγμα και να επεκτείνει την εγχώρια χρήση του αερίου στις πόλεις αλλά και ως καύσιμο για τα αυτοκίνητα στο πλαίσιο του ευρύτερου στόχου μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

    Ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi έχει θέσει ως στόχο να υπερδιπλασιάσει το μερίδιο του φυσικού αερίου στο ενεργειακό της μείγμα στο 15% έως το 2030 από 7% σήμερα.

    “Η αγορά φυσικού αερίου στην Ινδία θα γνωρίσει ισχυρή ανάπτυξη και είναι ελκυστική ευκαιρία για τον δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη LNG στον κόσμο που είναι πλέον η Total”, ανέφερε ο CEO και Πρόεδρος της Total, Patrick Pouyanne.

    Όπως σημειώνει το Reuters, η Total είναι η τρίτη μεγάλη πετρελαϊκή του εξωτερικού που μπαίνει στην αγορά φυσικού αερίου της Ινδίας, μετά την BP και την Shell σε μια συγκυρία που η Ινδία ξοδεύει μεγάλα ποσά προκειμένου να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

    Η Τotal θα αγοράσει ποσοστό έως 25,2% στην Adani Gas από μετόχους έναντι 149,63 ρουπίες ανά μετοχή, που αντιπροσωπεύει 8,7% premium σε σχέση με την τελευταία τιμή κλεισίματος, αποτιμώντας το μερίδιο στα 41,47 δισ. ρουπίες ή 584,80 εκατ. δολ.

    Το εναπομείναν 12,2% θα το εξαγοράσει από την οικογένεια Adani.

    Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας η οικογένεια Adani και η Total θα κατέχουν έκαστη μερίδιο 37,4% στην Adani Gas, ενώ οι μέτοχοι κοινών μετοχών θα κατέχουν το εναπομείναν 25,2%.

    Παράλληλα, Total και Adani θα φτιάξουν μια κοινοπραξία για την εμπορία υγροποιημένου φυσικού αερίου σε Ινδία και Μπαγκλαντές.



    ΣΧΟΛΙΑ