• Ενέργεια

    TAP: Επιτυχημένο το πρώτο market test-ξεκινάει η προετοιμασία για τη δεσμευτική φάση


    Μετά την επιτυχία του πρώτου market test  του TAP από σήμερα κιόλας η κοινοπραξία των εταιρειών που το ξεκινάει την προετοιμασία για να πραγματοποιήσει τη δεύτερη, δεσμευτική φάση του market test, η οποία θα είναι και η καθοριστική για να ληφθούν οι αποφάσεις σχετικά με το μέγεθος των εργασιών επέκτασης της δυναμικότητας του αγωγού. Η εταιρεία του αγωγού TAP από κοινού με τον ΔΕΣΦΑ και την SNAM, όπως είχαν δεσμευθεί από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, ανακοίνωσαν χθες την αξιολόγησή τους επί των προσφορών που υποβλήθηκαν στη μη δεσμευτική πρώτη φάση του market test που είχε σκοπό να διερευνήσει τις ανάγκες της αγοράς για αύξηση της δυναμικότητας του αγωγού ΤΑΡ.

    Η πρώτη φάση αξιολογείται ως απολύτως επιτυχημένη από την κατασκευάστρια κοινοπραξία, αφού κατατέθηκε ενδιαφέρον που υπερκαλύπτει την τεχνική δυνατότητα επέκτασης του αγωγού από 10 σε 20 δις. κ.μ. Η εταιρεία του TAP λαμβάνοντας υπόψη τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις και τις υπάρχουσες μακροχρόνιες κρατήσεις, μετά το ενδιαφέρον που καταγράφηκε στο market test εκτιμά ότι η επιπλέον ζήτηση μπορεί να καλυφθεί μόνον με αύξηση της δυναμικότητας του αγωγού.

    Από την πορεία της δεσμευτικής φάσης θα αποφασιστεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, με βάση το δεσμευτικό ενδιαφέρον  για το αν θα επεκταθεί πράγματι η δυναμικότητα του αγωγού στα 20 δις. κυβικά μέτρα ή θα περιοριστεί σε μικρότερο νούμερο.

    Νέες συνδέσεις

    Ο TAP βρίσκεται σε συζητήσεις για νέο σημείο διασύνδεσης στην Korca της Αλβανίας, έπειτα από σχετικό αίτημα σύνδεσης, ενώ σε συνεργασία βρίσκεται με τον Διαχειριστή της Αλβανίας Albgaz με σκοπό την διεξαγωγή μελετών για υποδομές διανομής στα αλβανικά σημεία διασύνδεσης.

    Ο αγωγός TAP, έχει μήκος στο ελληνικό έδαφος 878 χιλιόμετρα και εκτείνεται από τους Κήπους του Εβρου στα σύνορα με την Τουρκία μέχρι τα σύνορα με την Αλβανία. Στη συνέχεια ο αγωγός διασχίζει την Αλβανία και μέσω της Αδριατικής θάλασσας φτάνει μέχρι την Ιταλία. Ο αγωγός θα μεταφέρει μέχρι και 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από το πεδίο Σαχ Ντενίζ  II στο Αζερμπαϊτζάν προς την Ιταλία από τον επόμενο χρόνο.



    ΣΧΟΛΙΑ