Ενέργεια

Οι δρόμοι του αερίου του μέλλοντος χαράσσονται στο Τέξας-Πιο κοντά ο East Med

  • Μαρίνα Πρωτονοταρίου


Το μέλλον της αγοράς ενέργειας και η διαμόρφωση του παγκόσμιου χάρτη ενεργειακών υποδομών αποφασίζεται  αυτές τις ημέρες στο Houston του Τέξας όπου πραγματοποιείται το συνέδριο Ceraweek με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών των κολοσσών του παγκόσμιου ενεργειακού χάρτη.

Στο επίκεντρο του αμερικανικού σχεδιασμού είναι  η προώθηση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου «East Med» αφού η  ύπαρξη   υποδομών αποτελεί προϋπόθεση για να καταστεί η Ανατολική Μεσόγειος αξιόπιστη πηγή τροφοδοσίας της Ευρώπης.

Το σχέδιο αυτό  θα διευκολυνθεί από τη συμμετοχή και της Αιγύπτου και την είσοδο  στο project της ExxonMobil, αφού ένα τέτοιο ενδεχόμενο δίνει στο έργο  εμπορικές βάσεις και οι δύο αυτές προϋποθέσεις φαίνεται πως εκπληρούνται με βάση τις εξελίξεις στο συνέδριο.

Το πρότζεκτ East Med Pipeline που συζητείται τώρα προβλέπει την κατασκευή αγωγού κατά μήκος της ανατολικής Μεσογείου. Θα ξεκινάει στις περιοχές εξόρυξης στις ισραηλινές ακτές και θα οδηγεί μέσω Κύπρου και Κρήτης στην Πελοπόννησο. Η διαδρομή θα συνεχίζει ενδεχομένως μέσω της Βόρειας Μακεδονίας (σχέδιο αγωγού ΔΕΣΦΑ –MER Σκοπίων) και της Βουλγαρίας (αγωγός IGB). Το έργο είναι αμερικάνικου ενδιαφέροντος αφού ο αγωγός αυτός θα ήταν μια εναλλακτική για την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης και θα περιόριζε το ρόλο της Ρωσίας ως προμηθευτή.

Η αλλαγή στάσης της Αιγύπτου στο project, που έγινε γνωστή χθες στο πλαίσιο του συνεδρίου  από τον  Αιγύπτιο  υπουργό πετρελαίου που δήλωσε ότι στηρίζει τον East Med για τη διοχέτευση του αερίου του Ζόρ, αλλά και των υπόλοιπων κοιτασμάτων της περιοχής, προς τις καταναλώτριες χώρες της Δύσης, φέρνει πιο κοντά την υλοποίηση του αγωγού.

Το ίδιο προέκυψε και από τη συνάντηση εργασίας μεταξύ των υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας Γιώργου Σταθάκη, της Αιγύπτου Ταρεκ Ελ Μολα, του Ισραήλ Γιουβάλ Στέινιτζ και της Κύπρου Γιώργου Λακκοτρύπη αλλά και του υφυπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ Μαρκ Μενεζες. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όλες οι πλευρές επιβεβαίωσαν τη στήριξη τους στον αγωγό East Med.

Πιο κοντά οι υπουργοί Αιγύπτου, Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου

Οι υπουργοί των  τεσσάρων χωρών της Μεσογείου συζήτησαν την εμβάθυνση της συνεργασίας τους ώστε να διαμορφωθεί μία περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου με διεθνή εμβέλεια, κάτι που αποτελεί μέρος των σχεδίων των αμερικανικών ενεργειακών σχεδίων για την περιοχή.

Εξάλλου, η  ανάγκη για στενή συνεργασία των χωρών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ισράηλ, η στήριξη στον East Med και η ανάδειξη της Ν.Α Ευρώπης σε μια περιφερειακή αγορά αερίου με παγκόσμια εμβέλεια, προέκυψε από τις επαφές του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, με μεγάλους ενεργειακούς παίκτες και ομολόγους του, στο πλαίσιο της CERAWeek, που πραγματοποιείται στο Χιούστον των ΗΠΑ.

Ο κ. Σταθάκης ανέφερε: «Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων η περιοχή της ΝΑ Μεσογείου μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη των παραγωγών φυσικού αερίου, με σημαντικές δυνατότητες να καλύψει το έλλειμμα τροφοδοσίας φυσικού αερίου της Ευρώπης και την ασφάλεια εφοδιασμού της στις επόμενες δεκαετίες. Το φυσικό αέριο είναι απαραίτητο για τη μετάβαση σε ένα πράσινο ενεργειακό μοντέλο, με βάση τις ΑΠΕ. Η συνεργασία των χωρών της ΝΑ Μεσογείου και η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών συμβάλλει στη γεωπολιτική σταθερότητα της περιοχής».

Στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Σταθάκης συμμετείχε μαζί με τους ομολόγους του από την Αίγυπτο, Tarek El Molla, το Ισραήλ, Yuval Steinitz, την Κύπρο, Γιώργο Λακκοτρύπη και τον υφυπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Mark Menezes, σε συνάντηση εργασίας με θέμα τις προοπτικές της ΝΑ Μεσογείου ως παραγωγού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η στήριξη όλων στον αγωγό East Med. Για ακόμη μια φορά διαπιστώθηκε το άριστο κλίμα συνεργασίας ανάμεσα στις τέσσερις χώρες και συζητήθηκε η εμβάθυνση της συνεργασίας τους, για τη διαμόρφωση μιας περιφερειακής αγοράς αερίου με παγκόσμια εμβέλεια.

Στη συνέχεια, οι τέσσερις υπουργοί συμμετείχαν στις εργασίες του συνεδρίου της CERAWeek, συνδιοργανώνοντας πάνελ με τίτλο Eastern Mediterranean Gas Renaissance. Εκεί είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν, σε κορυφαία στελέχη ενεργειακών εταιρειών και εκπροσώπους κυβερνήσεων, τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή και τα μεγάλα έργα υποδομών, που θα υποστηρίξουν στο μέλλον την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της NA Μεσογείου.

Στη δική του παρέμβαση ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στάθηκε σε τέσσερα σημεία:

  • Οι πρόσφατες ανακαλύψεις κοιτασμάτων στην περιοχή διαμορφώνουν πολύ θετικές προσδοκίες για τον μετασχηματισμό της περιοχής σε μεγάλο εξαγωγέα φυσικού αερίου. Οι έρευνες που πρόκειται να αρχίσουν άμεσα στην Ελλάδα θα ενισχύσουν περαιτέρω την τάση αυτή.
  • Οι εμπλεκόμενες χώρες πρέπει να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους πάνω στην πλήρη χαρτογράφηση των βεβαιωμένων και πιθανών αποθεμάτων και στην ωρίμανση έργων υποδομής για την εμπορική εκμετάλλευση τους. Η συγκρότηση του «Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο» στην Αίγυπτο αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα ενίσχυσης της συνεργασίας σε αυτήν τη κατεύθυνση.
  • Με δεδομένα τα μέχρι τώρα διαπιστωμένα αποθέματα φυσικού αερίου της περιοχής, ο αγωγός East Med, που θα συνδέσει την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου με την καρδιά της ευρωπαϊκής αγοράς, είναι μια τεχνικά και εμπορικά βιώσιμη λύση που θα συνεισφέρει στην εμπορική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων και θα ενίσχυση την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης.
  • Η Ελλάδα σε αυτό το νέο γεωπολιτικό περιβάλλον αποτελεί τη βασική πύλη διαμετακόμισης για την αγορά της Ευρώπης και των Βαλκανίων, ενώ είναι έτοιμη να εκπληρώσει τον ρόλο της ως πιθανού παραγωγού. Σε αυτήν κατάθεση συνεισφέρει και η ωρίμανση των έργων διασύνδεσης που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του κάθετου διαδρόμου και επιταχύνουν την ολοκλήρωση της βαλκανικής αγοράς φυσικού αερίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι ευρωπαϊκές χώρες που πρωτοστατούν στην αιολική ενέργεια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Ξύπνησε» η Ελλάδα – Νέες έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ήπειρο

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τρίσταν Άσπρεϊ (ExxonMobil): Η ΝΑ Ευρώπη «νέα βασική πηγή προμήθεια φυσικού αερίου»