• Ενέργεια

    Συνάντηση Κωστή Χατζηδάκη με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ Dan Brouillette

    • NewsRoom


    O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης είχε εκτενή συζήτηση με τον Αμερικανό ομόλογό του κ. Dan Brouillette στην οικία του Aμερικανού πρέσβη, παρουσία του κ. Geoffrey Pyatt και υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων των δύο υπουργείων.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δυο υπουργών συζητήθηκαν όλες οι πτυχές των διμερών ελληνοαμερικανικών ενεργειακών σχέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στη διεύρυνση της παρουσίας στην Ελλάδα αμερικανικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ΑΠΕ, των έξυπνων δικτύων και της αποθήκευσης ενέργειας. Υπογραμμίσθηκε επίσης η σημασία των εξαγωγών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ, οι οποίες κατά το πρώτο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους κάλυψαν περίπου το 50% του συνόλου των εισαγωγών ΥΦΑ της χώρας.

    Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις σε μια σειρά μεγάλων έργων ενεργειακών διασυνδέσεων που ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής στους τομείς του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη μνεία έγινε στις προοπτικές σύσφιξης των ενεργειακών σχέσεων Ελλάδος-Βόρειας Μακεδονίας, την προοπτική ολοκλήρωσης του τερματικού επαναεριοποίησης της Αλεξανδρούπολης, του ελληνο-βουλγαρικού διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου και της ολοκλήρωσης του αγωγού ΤΑΡ με τον οποίο και εγκαινιάζεται η στρατηγική του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου.

    Οι κ.κ. Χατζηδάκης και Brouillette αναγνώρισαν επίσης τη σημασία που έχει η ενίσχυση της θεσμικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών τόσο στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης συμμετοχής των ΗΠΑ στον EMGF με την ιδιότητα του παρατηρητή όσο και στο πολυμερές πλαίσιο της διυπουργικής συνεργασίας 3+1 που εγκαινιάστηκε στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2019.

    Της συνάντησης των δύο Υπουργών Ενέργειας προηγήθηκε συνάντηση του κ. Brouillette με τον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία συμμετείχε και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πόρων Αλεξάνδρα Σδούκου.



    ΣΧΟΛΙΑ