• Ενέργεια

    Σε τροχιά ύφεσης η Γερμανία, λέει η Deutsche Bank-Καμπανάκι για τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου

    • NewsRoom


    Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται ενώπιων συρρίκνωσης προειδοποιεί ο CEO της Deutsche Bank AG, Christian Sewing, ενώ ο βιομηχανικός όμιλος Eurelectric προβλέπει άδειες τις αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη αν δεν γίνουν άμεσα περικοπές στην κατανάλωση. Την ίδια ώρα, η Κομισιόν, σύμφωνα με τους FT επεξεργάζεται σχέδιο για πλαφόν στη τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για παραγωγούς εκτός φυσικού αερίου και υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης.

    Ο Sewing προειδοποίησε ότι  λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού, των εμποδίων στον ενεργειακό εφοδιασμό και των δυσλειτουργιών στη παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού η Γερμανία δεν θα ξεφύγει από την ύφεση, σημειώνοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να κινηθούν αποφασιστικά.

    «Δεν θα είμαστε πλέον σε θέση να αποτρέψουμε την ύφεση στη Γερμανία», ανέφερε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Φρανκφούρτη.

    Σημείωσε πάντως ότι «πιστεύουμε ότι η οικονομία μας είναι αρκετά ανθεκτική για να αντιμετωπίσει καλά αυτήν την ύφεση, υπό την προϋπόθεση ότι οι κεντρικές τράπεζες ενεργούν γρήγορα και αποφασιστικά τώρα».

    Σχετικά με τον πληθωρισμό ανέφερε ότι όσο παραμένει υψηλός, τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση.

    Για «ωρολογιακή βόμβα» στη Γερμανία έκανε λόγο και η ING Groep NV.

    «Κρίνοντας από τα πρώτα μακροοικονομικά στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο, η γερμανική οικονομία δεν έχει πέσει από τον γκρεμό στις αρχές του τρίτου τριμήνου, αλλά διολισθαίνει μάλλον σε ύφεση», είπε.  Carsten Brzeski, αναλυτής της ING.

    Άδειες αποθήκες

    «Οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης μπορεί να αδειάσουν αυτόν τον χειμώνα, εάν δεν πραγματοποιηθούν επειγόντως περικοπές στη ζήτηση, προειδοποίησε ο βιομηχανικός όμιλος Eurelectric.

    «Οι τιμές της ενέργειας εκτινάσσονται στα ύψη, εν μέσω περιορισμένων ροών φυσικού αερίου και αυξημένης σπανιότητας στην αγορά, υποδεικνύοντας τις ελλείψεις εφοδιασμού την ερχόμενη περίοδο θέρμανσης», ανέφερε σε έκθεσή του ο όμιλος.

    Οι τιμές ρεκόρ χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας ασκούν πίεση στη λιανική αγορά με τις τιμές να αυξάνονται κατά 84% από τον Ιανουάριο του 2021, σημείωσε.

    Προειδοποίηση από τη Uniper

    «Δεν βλέπω το τέλος στην ενεργειακή κρίση», ανέφερε ο Νiek Den Hollander  της Uniper, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει έναν ακόμα πιο δύσκολο χειμώνα το επόμενο έτος.

    «Εάν οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου παραμείνουν περιορισμένες, είναι πιθανό τα κράτη μέλη να μην μπορούν να γεμίσουν αποτελεσματικά τους χώρους αποθήκευσης το επόμενο καλοκαίρι, είπε».

    «Θα μπορούσαμε να δούμε χαμηλά αποθέματα στο τέλος του φετινού χειμώνα και αυτό θα καθιστούσε πολύ δύσκολη την προμήθεια φυσικού αερίου και την εκ νέου αποθήκευση για ασφάλεια του εφοδιασμού τον επόμενο χειμώνα», δήλωσε. «Όλα εξαρτώνται από το πόσο LNG θα είναι σε θέση να προσελκύσει η Ευρώπη».

    Πλαφόν από Κομισιόν

    Σύμφωνα με τους Financial Times η Κομισιόν επεξεργάζεται σχέδιο για πλαφόν ύψους 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας εκτός φυσικού αερίου, ως μέρος των προσπαθειών για την καταστολή της ενεργειακής κρίσης της ΕΕ.

    Το έγγραφο προτείνει επίσης έναν υποχρεωτικό στόχο μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5% κατά τις ώρες αιχμής των τιμών – κάτι που πρότεινε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε προετοιμασμένες σημειώσεις της που είδαν οι FT χθες Τρίτη.

    Διαβάστε επίσης:

    East Med: Επιταχύνεται λόγω της συγκυρίας- Γιατί άρονται οι επιφυλάξεις από Ιταλία



    ΣΧΟΛΙΑ