• Ενέργεια

    Σε επίπεδα ρεκόρ οι ευρωπαϊκοί λογαριασμοί ενέργειας παρά τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης

    • Bloomberg


    Τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν περισσότερο από ποτέ για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο, παρόλο που οι κυβερνήσεις ξοδεύουν δισεκατομμύρια για να προστατεύσουν τους καταναλωτές από την ενεργειακή κρίση.

    Η μέση τιμή λιανικής του φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία ήταν σχεδόν 18 λεπτά του ευρώ (0,18 δολάρια) ανά κιλοβατώρα τον Οκτώβριο, διπλάσια από ό,τι ήταν τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων ενέργειας VaasaETT Ltd.

    Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά έχει εκτιναχθεί κατά 67%, στα 36 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

    Τα στοιχεία αυτά γίνονται γνωστά καθώς οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν διαθέσει περισσότερα από 550 δισεκατομμύρια ευρώ για την προστασία των πολιτών και των επιχειρήσεων από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος τον περασμένο χρόνο. Χωρίς την υποστήριξη αυτή από τα κράτη, είναι πιθανό οι λογαριασμοί των νοικοκυριών να ήταν ακόμη υψηλότεροι, δήλωσε ο Philip Lewis, διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας VaasaETT Ltd, που εδρεύει στο Ελσίνκι.

    Σε μηνιαία βάση, η μέση τιμή μονάδας για το ρεύμα αυξήθηκε κατά 3,4% τον Οκτώβριο, ενώ για το φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 2,5%.

    Η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος σημειώθηκε στο Δουβλίνο, όπου οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 44%, ενώ η μέση τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε στη Ρώμη κατά 97%.

    European Energy Bills | Average household electricity and gas prices climbed higher in October

    Ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός ήρθε ως ανακούφιση τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις κυβερνήσεις τον Οκτώβριο, καθώς λιγότεροι άνθρωποι χρειάστηκε να ανοίξουν τη θέρμανση.

    Ωστόσο, οι τιμές πρόκειται να αυξηθούν καθώς η Ευρώπη μπαίνει πιο βαθιά στον χειμώνα, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στις κυβερνήσεις που προσπάθησαν να διατηρήσουν το κόστος τεχνητά χαμηλά, επισημαίνει το Bloomberg.

    «Αν ουσιαστικά επρόκειτο να διαρκέσει η κρίση λίγο ή πολύ για έναν ακόμη ολόκληρο χρόνο ή και περισσότερο, το κόστος αυτών των μέτρων για τις κυβερνήσεις θα είναι τεράστιο», είπε ο Lewis σε συνέντευξή του. «Τελικά οι πελάτες θα ξεχάσουν ότι αυτές οι τιμές δεν είναι πραγματικές τιμές — θα τις εκλάβουν ως κανονικές και τότε είναι ουσιαστικά αδύνατο να τις αφαιρέσουν».

    Διαβάστε ακόμη:

    Ο καιρός αποφασίζει την τιμή του φυσικού αερίου: LNG αξίας 2 δισ. περιμένουν… τον χειμώνα – Πυρετός για FSRU στην Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ