• Ενέργεια

    Πηγές ΥΠΕΝ: Είμαστε φθηνότεροι ακόμη και από χώρες με πυρηνική ενέργεια

    • NewsRoom
    Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας

    Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας


    Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τη χονδρική τιμή αγοράς του φυσικού αερίου, πηγές από το ΥΠΕΝ, επισημαίνουν πως «είναι σκόπιμο να επαναλάβουμε ότι  η χονδρική τιμή προκύπτει από τον μέσο όρο κάθε μήνα».

    «Στα διαγράμματα που ακολουθούν φαίνεται καθαρά ότι για τον Δεκέμβριο είμαστε φθηνότεροι ακόμα κι από χώρες με πυρηνική ενέργεια, όπως λχ η Γαλλία ή από χώρες με οργανωμένες αγορές, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία κλπ. Συνεπώς η επίκληση της τιμής μιας επιλεγμένης περιόδου δεν εξυπηρετεί την αλήθεια ούτε την ενημέρωση των πολιτών, αλλά άλλου είδους επιδιώξεις».

    «Επίσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η χώρα μας αγοράζει φυσικό αέριο με τιμές του αμέσως προηγούμενου μήνα και να αναζητηθούν οι διακυμάνσεις τις τιμής του, ώστε να διαμορφωθεί μια ρεαλιστική εικόνα. Τέλος υπενθυμίζεται για ακόμα μια φορά ότι η απόφαση της Κυβέρνησης για διατήρηση των τιμών ενέργειας στη λιανική σε προσιτά επίπεδα για νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες ισχύει απολύτως και για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση».

    Τι υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ

    Το σχόλιο ήρθε ως απάντησε σε σχετικές δηλώσεις  στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που αναφέρονται στις μεγάλες διαφορές στη χονδρική τιμή στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες τις τελευταίες ημέρες.

    Σύμφωνα με αυτά, η Ελλάδα για όγδοη συνεχόμενη μέρα έχει τιμή μεγαλύτερη ανά μεγαβατώρα στην ΕΕ, στην χονδρική τιμή. Ειδικότερα, κυμαίνεται στα 239 ευρώ η χονδρική τιμή ανά μεγαβατώρα τη στιγμή που στη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Γερμανία είναι κοντά στα 50 ευρώ.

    «Υπάρχουν προτάσεις για να μπει τέλος στην αδικία της αισχροκέρδειας. Πρέπει να ηττηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η πολιτική του. Γι’ αυτό παλεύουμε για μια προοδευτική κυβέρνηση που θα βάλει τέλος στην αδικία της αισχροκέρδειας, θα αυξήσει με δίκαιο τρόπο τα εισοδήματα, θα στηρίξει τους συνταξιούχους και θα ρυθμίσει το ιδιωτικό χρέος», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για την ανάγκη αλλαγής μοντέλου «που δεν θα επιδοτεί την αισχροκέρδεια στην ενέργεια, αλλά θα βασίζεται σε μια δημόσια ΔΕΗ».

    Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος ανήρτησε πίνακα με την «πρωτιά» της Ελλάδας, συγκρίνοντας τις τιμές με αυτές της Βουλγαρίας. Η διαφορά είναι σημαντική με τη χώρα μας επί οκτώ ημέρες να βρίσκεται στην κορυφή.

    Διαβάστε επίσης:

    Alpha Bank: Το ποσοστό ανεργίας μειώνεται στα προ κρίσης του 2010 επίπεδα

    Χάμπεκ: «Οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν υψηλές και 2023»

    Ζελένσκι: «Ελάχιστοι άμαχοι» εξακολουθούν να ζουν στην Μπαχμούτ, επίκεντρο σφοδρών μαχών στην ανατολική Ουκρανία



    ΣΧΟΛΙΑ