• Ενέργεια

    Πετρέλαιο: Yποχωρεί κοντά στα 92 δολάρια μετά το ξέφρενο ράλι

    • Bloomberg


    Το πετρέλαιο Brent υποχώρησε μετά από επτά συνεχόμενες εβδομάδες κερδών που ώθησαν την τιμή του στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014.

    Τα futures στο Λονδίνο σημειώνουν πτώση 0,8% αφού προηγουμένως άγγιξαν τα 94 δολάρια το βαρέλι.

    Ένα διυλιστήριο της Marathon Petroleum Corp στο Τέξας με παραγωγή 593.000 βαρέλια ημερησίως, έκλεισε εξαιτίας των ψυχρών καιρικών συνθηκών.

    Οι αγορές προϊόντων πετρελαίου σημείωσαν άνοδο μετά την είδηση, με τα περιθώρια πετρελαίου θέρμανσης να σκαρφαλώνουν στα ισχυρότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2020.

    Οι traders συνεχίζουν επίσης να παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, με τους διπλωμάτες να επιστρέφουν στη Βιέννη την Τρίτη.

    Την Παρασκευή οι ΗΠΑ υπέγραψαν πολλές παραιτήσεις από τις κυρώσεις που σχετίζονται με τις μη στρατιωτικές πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν, αν και η Τεχεράνη τόνισε πως χρειάζεται ακόμη εγγυήσεις από την Ουάσιγκτον προκειμένου να αναβιώσει τη συμφωνία.

    Oil has maintained its upward momentum as the market tightens

    «Το αργό πετρέλαιο διαπραγματεύεται χαμηλότερα», δήλωσε ο Ole Hansen, επικεφαλής ανάλυσης εμπορευμάτων στη Saxo Bank. «Οι δυνατότητες για μια πυρηνική συμφωνία του Ιράν είναι υψηλότερες από ό,τι για μεγάλο χρονικό διάστημα».

    Τα συμβόλαια του Brent παράδοσης Απριλίου υποχωρούσαν κατά 0,8% στα 92,50 δολάρια το βαρέλι, ενώ το West Texas Intermediate παράδοσης Μαρτίου σημείωνε πτώση 1,3% στα 91,16 δολάρια το βαρέλι.

    Το Σαββατοκύριακο, η Σαουδική Αραβία αύξησε τις τιμές του πετρελαίου για τους πελάτες της στην Ασία, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

    Ο ΟΠΕΚ + την περασμένη εβδομάδα συμφώνησε να αυξήσει την παραγωγή κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο, αλλά αγωνίζεται να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του για την προσφορά.

    Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου της Λιβύης αναγκάστηκε πρόσφατα να μειώσει την παραγωγή λόγω έλλειψης χωρητικότητας αποθήκευσης, που οφείλεται στην αδυναμία εκτέλεσης έργων συντήρησης σε δεξαμενές.

    Διαβάστε ακόμη:

    Εβδομάδα αποφάσεων για ηλεκτρικό, ΦΠΑ και καύσιμα – Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι και οι «πονοκέφαλοι»



    ΣΧΟΛΙΑ